Тваринництво

Застосування в годівлі нерозчинної клітковини поліпшує травлення та робить організм стійкішим до захворювань

Підтримка здоров'я відлучених поросят

Підтримка здоров'я відлучених поросят

Застосування в годівлі нерозчинної клітковини поліпшує травлення та робить організм поросят стійкішим до захворювань.   

Вирощування поросят є важливим виробничим процесом на кожній фермі з виробництва продукції свинарства. Зважаючи на світову тенденцію до зменшення використання антибіотиків як стимуляторів росту, пошук альтернативних джерел забезпечення доброго здоров’я поросят і їх показників продуктивності є актуальним питанням для кожної ферми. 

Застосування функціональної клітковини в годівлі поросят здатне забезпечити високий рівень збереженості, однорідності й темпів росту поголів’я. Загальновизнано, що клітковина необхідна для забезпечення здоров’я кишківника, його перистальтики та доброго загального самопочуття свиней. Але не вся клітковина є однаковою, залежно від особливостей, вона суттєво відрізняється механізмом дії на організм тварин. 

Розчинна чи нерозчинна ? 

У центрі уваги спеціалістів у галузі свинарства є дві особливості клітковини, які часто поєднуються одна з одною: розчинність і здатність до ферментації. Розчинна клітковина, що переважає у таких джерелах сировини, як буряковий жом, яблучні вичавки, соєве лушпиння, пшеничні висівки, соняшникова макуха тощо, підлягає процесам ферментації. Зважаючи на те, що травлення в товстому кишківнику поросят розвинено недостатньо, раціони для них слід складати, по можливості уникаючи значного вмісту у кормі сировини з високим рівнем розчинної клітковини. 

Целюлоза та комплекс лігнін-целюлоза завдяки своїй нерозчинності не лише заповнюють кишківник, вони також можуть ефективно зв’язувати воду, що додатково сприяє збільшенню їх об’єму. Ефект набухання разом зі збудженням рецепторів кишківника краями частинок клітковини сприяє подальшому руху хімусу в кишківнику. Підтримання фізіологічної функції кишківника є проблемою для нещодавно відлучених поросят, і на цій перехідній стадії додавання нерозчинної клітковини сприяє забезпеченню здоров’я кишківника. Крім того, наявність у кишківнику нерозчинної та неперетравної клітковини може попередити діарею. Волокна з великою поверхнею сприяють розвитку пробіотичних бактерій, а її добра здатність до зв’язування води регулює потенційний надлишок рідини в просвіті кишківника, який виникає в результаті розвитку осмотичного дисбалансу під час діареї. 

Таблиця. Додавання концентрату нерозчинної функціональної клітковини в годівлю поросят

ПоказникиКонтрольна групаДослідна група
Середньодобовий приріст у поросят віком 29–39 днів, г198201
Середньодобовий приріст у поросят віком 43–56 днів, г384479
Середньодобовий приріст у поросят віком 56 днів, г15,9117,50
Відсоток тварин з проявом діареї (вік 29–70 днів), %207

Слід зауважити, що нерозчинна клітковина є функціональною та не підлягає ферментації, що позитивно впливає на здоров’я кишківника, покращує розвиток шлунково-кишкового тракту, пришвидшує транзит хімусу по кишківнику, що добре впливає на мікробіоту та блокує розвиток патогенної мікрофлори. Такі властивості нерозчинної клітковини роблять організм поросят стійкішим до захворювань, зменшуючи втрати господарств через смертність молодняку свиней на ранньому етапі вирощування. 

Наукове підтвердження 

Німецька компанія JRS є виробником концентрату нерозчинної функціональної клітковини ARBOCEL, який широко застосовують у годівлі свиней по всьому світі. Завдяки застосуванню унікальної технології HCP-фібриляції для виробництва концентрату волокна лігноцелюлози ARBOCEL мають високу поживну та функціональну цінність. Поживна цінність характеризується дуже високим вмістом сирої клітковини (70%, з якої 100% нерозчинної), а функціональна цінність характеризується значною вологоутримувальною здатністю (1 : 8) та здатністю до набухання, що покращує структуру хімусу, перистальтику кишківника й позитивно впливає на фізіологічні процеси організму тварини загалом. 

Чисельними дослідами доведено позитивний вплив застосування концентрату нерозчинної функціональної клітковини в годівлі поросят, результати одного один із них наведено далі. 

Дослід проводили науковці Г.Шварінг (G.Schwaring) і C. Стер (S. Sterr) у 2002 році в Університеті прикладних наук (The University for Applied Science, Nuertingen, Germany). Двісті поросят було відлучено у віці 28 діб із середньою живою масою 7,9 кг. Дослідна група отримувала стандартний корм (стартер 29–39 днів, гровер 40–70 днів) із додаванням ARBOCEL. Контрольна група споживала стандартний корм без додавання ARBOCEL за тією самою схемою годівлі.

У результаті досліду було доведено, що додавання концентрату нерозчинної функціональної клітковини зменшує кількість випадків діареї, позитивно впливає на здоров’я шлунково-кишкового тракту, регулюючи водний баланс, і підвищує середньодобові прирости у поросят. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ