Елеватор

Переваги зернових сушарок TORNUM допомагають аграріям отримувати економічні вигоди

Сушіння з перевагою

Сушіння з перевагою

Переваги зернових сушарок шведського виробника TORNUM допомагають аграріям отримувати економічні вигоди

Стрімке зростання цін на природний газ змушує українських аграріїв шукати оптимальні рішення для сушіння зернової продукції. Це найдорожчий процес у комплексі доробки, тому під час вибору сушарки завжди окрім продуктивності, екологічності й безпеки слід враховувати енергоефективність. 

Шукаємо баланс 

Ефективність сушарки залежить від того, скільки зерна можна висушити, спалюючи 1м3 газу. Це спонукає виробників розробляти сушарки таким чином, щоб забезпечувати оптимальні мови сушіння зерна, за яких витрати на зняття одного тонно-відсотка вологи будуть мінімальними. 

Сушарки Т-rex забезпечують менший рівень енергозатрат шляхом рекуперації тепла

Компанія TORNUM накопичила багаторічний досвід у виробництві шахтних зерносушарок безперервної дії зі змішаним повітряним потоком, і для їхнього проєктування застосовують комплексний підхід та унікальні інженерні розробки. Тут суміщаються шведська якість кожного елемента й найдешевша вартість його експлуатації, що дає користувачу цілу низку суттєвих переваг. Зокрема, зерносушарки нового покоління з поліпшеною конструкцією, з наявністю нових функцій для забезпечення ощадного та ефективнішого сушіння, а також легкості очищення здатні забезпечити оптимальні умови для сушіння будь-якої культури. 

За допомогою термоізоляції й рекуперації (повторного використання теплової енергії) досягається висока енергоефективність сушарок. І якщо обладнання інших виробників у холодну пору року може потребувати для роботи відчутно більше палива, сушарки Tornum практично «не відчувають» холодного зовнішнього повітря й успішно заощаджують енергоносії. 

Унікальна інженерна конструкція забезпечує широкий діапазон продуктивності, водночас сприяє досягненню однорідної кінцевої вологості зерна за значної економії палива й мінімальних викидів зернового пилу в атмосферу. 

Економимо паливо 

Для визначення енергоефективності різних моделей сушарок TORNUM було проведено порівняльний аналіз роботи моделей ТК — без системи рекуперації тепла, HRC — із системою рекуперації лише в зоні охолодження та HR — із системою повної рекуперації. Було отримано цікаві результати: максимальна ефективність досягнута за сушіння кукурудзи в режимі рекуперації. Вдалося заощадити 8,7% енергії в зерносушарці HRC та 9,4% — у HR під час сушіння зерна з 19 до 14% вологості. Коли ж сушили з 24 до 14% вологості, економія була такою: 8,2% у зерносушарці HRC та 8,6% — у сушарці HR. Розробники обладнання порахували, що рівень рекуперації залежить від вхідної вологості зерна. Зокрема, чим менша вхідна вологість зерна, тим вищий рівень енергоощадження. Щоб видалити велику кількість вологи, доводиться збільшувати забір повітря зовні. На його нагрівання витрачається додаткова енергія, й, відповідно, економія зменшується. 

Що обрати 

Загалом відсоткова різниця рівня рекуперації тепла між моделями HRC та HR є не дуже значною. Зерносушарка HR (Heat Recovery — відновлення тепла) є вдалим прикладом високої енергоефективності й екологічності обладнання. Понад 30% тепла, яке в традиційній зерносушарці просто розсіюється, тут повертається в систему. Принцип дії цієї конструкції такий: гаряче вологе повітря із сушарки проходить через зону рециркуляції і потім змішується з нагрітим повітрям для охолодження. 

Після проходження зони рециркуляції повітря має вищу температуру (як порівняти з використанням лише свіжого повітря), тому є можливість зменшити подання газу на пальник. Внаслідок зменшення кількості повітря, що використовується для сушіння, зменшується потреба у потужності вентиляторів, розташованих у верхній частині сушарки. Модель HRC (із системою рециркуляції) заощаджує газ без втрати продуктивності, при цьому в систему повертається до 10% тепла. 

Обираючи сушарку для потреб свого підприємства, передусім слід врахувати конструктивні особливості обладнання й реальні обсяги сушіння зерна. Наприклад, коли йдеться про потужні елеватори, часто немає альтернативи, ніж природний газ. Сьогоднішня вартість кубометра такого виду палива настільки висока, що будь-яка економія стає неабиякою перевагою і можливістю економії коштів. Утім, будь-яке агропідприємство за бажання може зібрати велику кількість біомаси для використання у твердопаливних теплогенераторах. Це може стати хорошою альтернативою газу, і реалізувати одночасне використання двох джерел тепла можна в зерносушарках нового покоління TORNUM Rex. 

Важливі деталі 

Зерносушарки серії TORNUM Rex є найкращим рішенням для елеваторів, що розташовані в країнах із холодним кліматом. У верхній зоні сушарок розташовано камеру попереднього нагріву зерна, що покращує процес сушіння і робить його більш плавним і ощадним. Крім того, зменшується споживання тепла в основній зоні сушіння. Велику увагу приділено теплоізоляції: зовні сушарку обшито сендвіч-панелями, які практично повністю унеможливлюють втрати тепла й перешкоджають утворенню конденсату на внутрішніх стінках. Всередині конструкцію сушарки зроблено без зайвих вигинів, тож там немає місць для накопичення бруду та «зависання» зерна. У такий спосіб спрощується догляд за сушаркою, оскільки відсутня потреба в частому очищенні. 

За бажанням цю модель сушарки можна налаштувати для роботи в одному з двох режимів (HRC та HR). Це забезпечує більш адаптивну роботу обладнання під час сушіння різних типів культур або однієї культури з різними рівнями вологості. Дотримання екологічних норм полегшується завдяки застосуванню циклонного пиловловлювача. Осьові вентилятори спрямовані вгору, тому шумове навантаження на майданчику відчутно менше. 

Контроль вологи 

Сушарки TORNUM Rex у стандартній комплектації оснащено вбудованим конвеєром для розвантаження. Його продуктивність підбирають відповідно до кожної моделі. Також до стандартного обладнання моделей цієї серії входить протипожежна система Fire detection system. Вона вчасно виявляє ознаки загоряння і запобігає пожежі. Наприклад, якщо температура сушильного агента перевищить допустимі межі, система автоматично припинить роботу зерносушарки. Однак найбільш прогресивним елементом цієї серії сушарок є система керування і контролю вологості TORNUM IDC. Вона суттєво зменшує навантаження на операторів і дає змогу більш точно витримувати параметри сушіння. Через зручний інтерфейс цієї системи можна повністю контролювати весь процес сушіння з персонального комп’ютера чи планшета. 

За допомогою системи інтелектуального керування IDC сушаркою можна керувати з будь-якої точки світу, де є доступ до мережі інтернет

TORNUM IDC забезпечує точне сушіння до певного середнього вмісту вологи в зерні незалежно від поточних умов навколишнього середовища, що унеможливлює пересушування зернового потоку. Така проблема часто виникає під час сушіння зерна, що закладають на тривале зберігання. Важливо розуміти, що кожен зайвий відсоток сушіння вимагає все більших витрат енергій, і саме тут є великий потенціал для економії. Крім того, не втрачається маса зерна, й елеватор не зазнає невиправданих збитків. Таким чином, система контролю вмісту вологи є додатковим джерелом доходу для власника сушарки. Контролювати й керувати системою TORNUM IDC можна через інтернет, з будь-якої точки світу, з комп’ютера, планшета чи смартфона. 

Сушарка для нових реалій 

За останні десятиліття шведські сушарки безперервної дії зі змішаним потоком завоювали міцну репутацію у всьому світі завдяки сучасним характеристикам і якості. Тепер компанія TORNUM робить великий крок у майбутнє і виводить на ринок нову серію TORNUM Rex. Роки розроблень привели до значного удосконалення концепції, додавання цінних нових функцій, що забезпечують дбайливішу й ефективнішу сушку, легше очищення, менше споживання енергії та особливі екологічні характеристики. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ