Елеватор

Автоматизація бізнес-процесів елеваторів сприяє становленню системи ефективного керування

Оsnova — операційна система елеватора

Оsnova — операційна система елеватора

Автоматизація бізнес-процесів елеваторів сприяє становленню системи ефективного керування й допомагає підприємству отримати максимум прибутку. 

В умовах дефіциту та якості кадрів на тлі зменшення рентабельності й збільшення ризиків усе більшою стає потреба в точному керуванні. Саме тому ще більшої актуальності набуває оптимізація й автоматизація бізнес-процесів. 

Відомий холдинг Grain Capital пропонує ринку програмні продукти, що допомагають керувати всіма процесами елеватора, безперешкодно виконувати плани, забезпечуючи стале функціонування й подальший розвиток. 

Telegram-бот мінімізує простої 

Ганна Ємельянова

«Дослідження ринку демонструють, що українці посідають перші місця в рейтингу щодо вимог до автоматизації та сервісу. Наш продукт Оsnova.бронь допомагає елеватору вести ефективну комунікацію з учасниками логістичних процесів: поклажодавцями, менеджерам з логістики, водіями. Діалог організується за допомогою простого інструменту — Telegram-боту, у якому є можливість призначати квоти та вільні слоти для приймання того чи іншого виду зернової продукції», — розповіла нам керівниця впровадження ІТ-проєктів Grain Capital Ганна Ємельянова. 

Головним призначенням Telegram-боту є формування й керування зовнішньою чергою транспортних засобів у перевезенні зернових культур від поля до елеватора або зернового термінала. Призначена елеватором особа заповнює в адмінці боту квоти на період, у яких указує, скільки автівок і з якою культурою елеватор чи термінал готовий приймати з розподіленням по таймслотах у межах робочих годин підприємства. Своєю чергою, всі зареєстровані в Оsnova.бронь контрагенти — водії, поклажодавці, фахівці з логістики й інші — в режимі реального часу бачать вільні слоти й можуть забронювати один чи кілька з них. Таким чином, сторони створюють мініугоду з приймання певної кількості транспорту в конкретний час, що значно мінімізує простої. 

«За допомогою Оsnova.бронь відбувається кероване навантаження на виробництво, майданчики очікування та під’їзні дороги, дається можливість керувати не лише спонтанними логістичними потоками зерна на елеваторі, а й аналізувати, коли та яка продукція у яких обсягах і якої якості має прибути від поклажодавця», — уточнює Ганна Ємельянова. 

Рух транспорту — під контролем 

Система автоматизованого контролю Оsnova.поклажодавець від Grain Capital — комплексний інструмент, що поєднує функції керування як зовнішньою, так і внутрішньою логістиками, контролю руху транспорту по території підприємства, обліку транспортних засобів і містить дієві інструменти прямої комунікації з поклажодавцями. 

Початковим кроком бізнес-процесу є те, що у власному кабінеті поклажодавець бачить графік завантаженості елеватора чи зернового термінала й відповідно до власної потреби дає заявку на необхідну йому операцію. Елеватор отримує цю заявку й оцінює її відповідно до власної потреби та завантаження підприємства на дату й час, які заявив контрагент. Елеватор може узгодити заявку одразу або запропонувати корегування по часу, якості або кількості. Як тільки між елеватором і поклажодавцем досягнуто домовленості, угоду укладено, діяльність заплановано. 

Наступним кроком уже є організація внутрішньої логістики, яка починається з прибуття транспортного засобу на майданчик очікування чи елеватор. Повний контроль перебування автівки на території підприємства виконується за допомогою RFID-технології. Система контролює правильність проходження по маршруту, час перебування на ділянках й одразу сповіщає відповідальних працівників про порушення маршруту, відхилення від запланованого часу перебування на ділянці. 

«Саме за допомогою Оsnova.поклажодавець відбувається ефективна реалізація керування як зовнішньою, так і внутрішньою логістиками, завдяки якій елеватор і поклажодавець домовляються про зручні для обох сторін умови та мають можливість реалізувати планове навантаження на ділянки приймання/відвантаження. Також великою перевагою програмного забезпечення є те, що Оsnova.поклажодавець забезпечує безпеку руху та захист від зловживань на кожному етапі маршруту», — зазначила Ганна Ємельянова. 

«Поклажодавець у кабінеті бачить актуальні черги та час очікування на всіх елеваторах групи поруч, тож має змогу усвідомлено відправляти автівки з поля до найменш навантаженого з елеваторів. Усю інформацію з відправлення він може отримувати в Telegram: прибуття, час очікування, вага, результати аналізу тощо. Це дає можливість ефективно використовувати власний чи орендований транспорт. 

Уся історія відправлень й актуальні залишки по елеваторах доступні для поклажодавця в кабінеті, а елеватор «бачить» цю інформацію по всіх поклажодавцях», — роз’яснює Ганна Ємельянова. 

Комплексний підхід 

Проте наймасштабнішим ІТ-продуктом Grain Capital, який передбачає велику роботу з реінжинірингу й оптимізації бізнес-процесів елеваторів, є операційна система Osnova.підприємство. 

«Продукт створено на основі концентрованої експертизи ринку, має інтуїтивно зрозумілі інтерфейси та зручні інструменти для щоденної роботи елеватора чи зернового термінала. В основі програмного забезпечення лежить оптимізований бізнес-процес, який дозволяє виконувати стандартні операції за принципами min-max: “оптимальні витрати для досягнення максимального результату”. Водночас ми розуміємо, що кожне підприємство має особливості щодо ведення довідників та наявності вже робочого програмного забезпечення, тому дуже багато часу приділяємо роботам з оцінювання поточних бізнес-процесів і ретельно продумуємо інструменті для оптимальних інтеграцій та налаштувань», — зазначає Ганна Ємельянова. 

Головна сторінка Osnova.підприємство — панель оперативних дашбордів для контролю поточної діяльності елеватора від початку звітного періоду. На графіках відображаються: дані про обсяг планового і фактичного приймання та відвантаження, баланс, графіки виконання планів, інформація щодо кількості поклажодавців та укладених договорів із початку періоду. В окремому блоці оперативні дані за минулу та поточну добу, де відображаються звіти щодо прийнятого, відвантаженого та внутрішньо переміщеного зерна та дані по всіх типах доробки, які було виконано по кожному з типів операцій. Велику увагу в дашбордах приділено аналізу контрольних точок, які за наявності відхилень зображують, у якій саме точці відбувся збій, і де саме потрібно оперативне втручання. 

Якщо Головна панель — це інструмент для оперативної аналітики, то інтерфейс «Правила якості» — це інструмент для тактичного планування діяльності. Завдяки продуманим крокам для планування основних операцій і зрозумілим графічним елементам у межах інтерфейсу можна не просто спланувати всі роботи та доробки на елеваторі, а й відстежувати їх виконання в режимі реального часу. 

Osnova.підприємство надає оперативну інформацію в зручному вигляді щодо фактичного заповнення місць зберігання, наявних культур, середніх показників якості завдяки обліку результатів аналізів кожної партій. 

Наступний інтерфейс системи, що реалізує функцію операційного керування, — «Менеджер транспортних засобів». Його основне завдання — розподілення потоків транспортних засобів відповідно до створених у системі правил якості. Принцип роботи: до Osnova.підприємство подається першочергова інформація — вантажівка приїхала на відвантаження чи на приймання. Відповідно до необхідної операції в системі відбувається автоматичне визначення, до якого з правил можна прив’язати вантажівку. Далі лаборант уже може з наданого переліку обирати саме те правило, яке найбільше відповідає або документам на відвантаження, або результатам лабораторного аналізу. Також цей процес можна 100% автоматизувати й віддати системі завдання щодо розподілення транспортних засобів. 

Наступним кроком система в інтерфейсі «Менеджер завдань» створює відповідні завдання на лінійних виконавців: вагаря, оператора СКАДА, майстра зміни й інших. Оператор побачить, що саме потрібно зробити з партією: куди спрямувати, чи потрібна доробка або додаткові дії тощо. 

Інтерфейс «Силосна дошка» — це інформаційне табло, яке лабораторія може бачити по силосному парку підприємства. Система передбачає гнучку рольову модель, тому “Силосна дошка” тепер доступна не тільки на робочому місці облікової системи, а будь-кому з призначених користувачів у будь-якій точці світу. 

Інтерфейс «Калькулятор якості» фактично є інструментом зі стратегічного планування. З його допомогою можна заздалегідь спланувати, які культури та з якими показниками якості потрібно прийняти, щоб на виході отримати збіжжя, що відповідає вимогам відвантаження за певними контрактами. 

Osnova.підприємство — це колаборація інструментів, що поєднує основні виробничі бізнес-процеси елеваторів і має зручні дашборди для оцінювання результатів поточного стану діяльності підприємства за основними показниками ефективності.   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ