Овочі-Ягоди-Сад

Знаряддя, що здатні цілковито механізувати міжстовбуровий обробіток ґрунту в товарному саду

Догляд ґрунту між стовбурами

Догляд ґрунту між стовбурами
Рис. 1. Машина для пристовбурового та міжкущового обробітку ґрунту Bio-Dynamic

Знаряддя, що здатні цілковито механізувати міжстовбуровий обробіток ґрунту в товарному саду чи винограднику, випускають спеціалізовані італійські компанії  

Аналогічно загальному землеробству, основними завданнями обробітку приштамбової смуги ґрунту інтенсивного плодового саду є створення умов для накопичення вологи, боротьба із бур’янами, попередження стоку і змиву ґрунту, зменшення щільності складання. Такий обробіток збільшує пористість орного і підорного горизонтів, а це покращує їхню водопроникність і газообмін та сприяє розвитку корисних мікроорганізмів. Останнє є важливим для стабілізації родючості ґрунту й збільшення у ньому доступних рослинам елементів живлення. 

У садівництві нарівні з чорним паром застосовують сидеральну, паро-сидеральну і дернову системи утримання міжрядь. У кожній з них ґрунт у приштамбовій смузі перебуває під чорним паром — це потрібно для кращого проникнення вологи, поживних речовин і повітря у кореневу систему культивованих рослин. Розпушення ґрунту та боротьба із бур’янами у міжштамбових (міжстовбурових) смугах саду — проблемний момент незалежно від способу утримання міжрядь. 

І якщо з бур’янами можна боротися за допомогою гербіцидів, які вносять спеціальними штангами, змонтованими на тракторі, то з обробітком ґрунту усе складніше. 

Оптимального стану поверхні ґрунту над коренями рослин у міжстовбуровій смузі ряду досягають за допомогою машин та пристроїв, які для цього спеціально сконструйовані. Зазвичай це навісні знаряддя з активними робочими органами, їх привід здійснюється від гідромотора, або вони безпривідні. Для агрегатування використовують трактори потужністю 40–80 к. с. Секція для міжстовбурового, міжкущового обробітку може входити до комплектації машин, які використовують для догляду міжрядь. Такі знаряддя агрегатують із тракторами потужністю до 90 к. с. 

Вітчизняна промисловість лиш тільки освоює виробництво машин для догляду пристовбурової зони. Над цим працюють такі підприємства як ПП «Агрореммаш-Спецтехніка», м. Кропивницький, ТОВ «Техносервіс, м. Мелітополь, ТОВ «Полігон», м. Одеса. Оскільки вітчизняних знарядь такого плану на ринку України ще бракує, цей вакуум заповнюють знаряддя виготовлені італійськими фірмами. Поговорімо про них докладніше. 

Італійська компанія Rineri виробляє широку лінійку технічних засобів для догляду за садами і виноградниками. У номенклатурі наявні майже всі машини, що необхідні для міжрядного, міжкущового та пристовбурного обробітку ґрунту. 

Знаряддя під загальною назвою Bio-Dynamic призначені для механічного прополювання у пристовбуровій та міжкущовій смузі садів і виноградників. Їх робоча швидкість до 12 км/год. Ці машини кріпляться на задню навіску трактора за триточковою схемою. Обробіток здійснюють два робочих органи — горизонтальний і вертикальний (рис. 1). 

Таблиця 1. Технічні дані машини для міжстовбурового і міжкущового обробітку ґрунту Bio-Dynamic

Вертикальний робочий орган (Bio-Disc) — це група дисків із вирізами, які утворюють променеподібну різальну поверхню. Кількість дисків робочого органу залежить від культури, за якою доглядають. Для виноградників — два, для садів — 3–4. 

Горизонтальний робочий орган (Bio-Star) — це затиснений металевими тримачами пальцевий диск з еластичного матеріалу. На його нижньому боці закріплені металеві різці, які підрізають бур’яни й розпушують ґрунт. Під час роботи еластичні пальці переміщують розпушений ґрунт до стовбурів рослин. 

Рис. 2. Секція SRV, якою комплектують машину Bio-Dynamic

Знаряддя може комплектуватися секцією SRV (рис. 2). Це додатковий робочий орган, призначений разом із трав’янистою рослинністю видаляти також і кореневу парость, яку деякі культури утворюють. Він складається із закріплених на горизонтальній осі бичів — вони рухаються унаслідок обертання осі під час руху трактора. Жорсткість бичів, якими комплектують секцію SRV, залежить від мети обробітку. Виробник пропонує три категорії бичів. 

Рис. 3. Машина Bio-Dynamic у модифікації Duo

Секцію SRV обладнано спеціальним механізмом, який не допускає пошкодження стовбуру. Машину випускають у п’яти модифікаціях (табл. 1), які можна використовувати у садах і виноградниках. Зокрема, існують модифікації типу Duo, які мають дві робочі секції. Це дає змогу за один прохід техніки обробляти приштамбові смуги відразу двох рядів (рис. 3). 

У продуктовій лінійці компанії Rineri є знаряддя типу Тurbo для міжстовбурового обробітку з активними і пасивними робочими органами, що монтуються на передній або задній навісці трактора, а також між мостами енергетичного засобу. 

Таблиця 2. Технічні дані машини Тurbo-Single марки Rineri

Робочий орган цього знаряддя зміщений від центру навіски у бік оброблюваного ряду. Машину випускають із робочими органами різного типу. 

Рис. 4. Машина Тurbo-Single для пристовбурового та міжкущового обробітку ґрунту

Так, машина Тurbo-Single (рис. 4) — це колісна рама з механізмом навішування на трактор. Її робочими органами є змонтовані на стійках вертикальний диск і горизонтальна бритва. Машина здатна обробляти ґрунт на глибину до 10 см. Вертикальний диск розпушує ґрунт, а горизонтальна бритва підрізає корені бур’янів. Ширина смуги ґрунту, яку обробляє знаряддя, — 60 см, робоча швидкість — 6–10 км/год. 

Для запобігання пошкодженням штамбу під час обробітку ґрунту машину оснащено захисною електрогідравлічною системою. Ідеться про автоматичне зміщення робочого органу у бік міжряддя, коли той порівнюється зі стовбуром. Команду на зміщення дає розташований попереду секції щуп. Машину випускають одноі двосекційною, останнє дає змогу за один прохід обробляти пристовбурові смуги двох сусідніх рядів. 

Крім бритви з диском, машину Тurbo-Single можна обладнати чотирма робочими органами: плугом, диском типу Bio-Star, секцією SRV, розпушувальним диском. 

Рис. 5. Машина Turbo-Evo для пристовбурового та міжкущового обробітку ґрунту

В основній комплектації машина Turbo-Evo (рис. 5) має власну гідравлічну станцію, активний робочий орган — вертикальну фрезу, а також вузьку стрільчату лапу. Фрезу рухає гідромотор. Машина працює зі швидкістю до 6 км/ год та обробляє смугу ґрунту завширшки до 60 см. 

Щоб запобігти пошкодженням стовбуру машину оснащено електрогідравлічною системою, яка відводить робочий орган у бік міжряддя коли той порівнюється зі стовбуром. 

Таблиця 3. Технічні дані машини Turbo-Evo марки Rineri

Машину випускають у варіантах з одним робочим органом для обробітку одного ряду, та з двома для обробітку двох рядів за один прохід техніки. 

Знаряддя крім базової комплектації може мати сім додаткових робочих секцій: секція плуга, диск типу Bio-Star, секція SRV, розпушувальний диск, косарка та секція з горизонтальним різальним робочим органом і диском (рис. 6). 

Рис. 6. Змінні робочі секції машини Turbo-Evo

Машина Turbo-Middle навішується між мостами трактора. У базовій комплектації її оснащено диском та горизонтальною бритвою, аналогічно знаряддю Turbo-Single. Також її можна комплектувати секцією SRV. Завдяки кріпленню пристрою між мостами трактора його роботу легко контролювати у візуальний спосіб, і це дає змогу збільшити робочу швидкість агрегату до 10 км/год. Раму машини Turbo-Middle оснащено гідросистемою, завдяки цьому можна регулювати висоту кріплення робочого органу і його нахил. 

Таблиця 4. Технічні дані міжрядного культиватора СМ із секцією Turbo

Таблиця 4. Технічні дані міжрядного культиватора СМ із секцією Turbo

Секції для міжстовбурового обробітку ґрунту можуть входити у комплектацію машин для суцільного обробітку ґрунту в міжряддях. Так, міжрядний культиватор СМ у базовій комплектації призначений для суцільного обробітку міжрядь. Якщо ж на нього з обох боків навісити секції Turbo, то за один прохід техніки міжряддя можна обробити цілком разом із міжстовбуровим простором. Культиватор СМ випускають із секцією для міжстовбурового обробітку ґрунту у трьох модифікаціях. 

Фірма Rineri випускає й інші моделі машин для міжстовбурового обробітку ґрунту, їх конструкція та комплектування робочими органами аналогічні описаним. 

Calderoni — ще одна італійська фірма, що спеціалізується на знаряддях для механізації садівництва і виноградарства. У номенклатурі її продукції є майже вся техніка, що необхідна для обробітку ґрунту в садах і виноградниках. Ідеться про різноманітні робочі органи, їх комбінації й розташування. Є у цьому переліку й техніка для міжстовбурового обробітку ґрунту, наприклад — машини з активними робочими органами типу FPF. Їхні робочі органи — це фрези, у варіанті FPF використана фреза з горизонтальною віссю, а у варіанті FPF-ER — із вертикальною. Машини призначені для задньої навіски. Їх налаштування й керування здійснюється за допомогою автономної гідросистеми, зусилля до насосу подається від ВВП трактора. 

Таблиця 5. Технічні дані машини марки Calderoni з фрезами типу FPF та FPF-ER

Таблиця 5. Технічні дані машини марки Calderoni з фрезами типу FPF та FPF-ER

Італійська компанія Arrizza теж спеціалізується на знаряддях для механізації в садівництві і виноградарстві. Основна продукція підприємства — машини для усіх видів обробітку ґрунту в садах і виноградниках, також і міжстовбурового. 

Для міжстовбурового обробітку ґрунту підприємство виробляє як окремі машини, так і секції, якими можна оснащувати машини суцільного обробітку міжрядь. Міжстовбурові секції комплектують різноманітними робочими органами, активними і пасивними. Машини і секції оснащені електрогідравлічним механізмом, що запобігає пошкодженням штамба. 

Машину для міжстовбурового обробітку Expo випускають у одноі двобічному варіантах. Її конструкція передбачає навішування на передню або задню навіску трактора за триточковою схемою. У базовій комплектації машину обладнано двома робочими органами — горизонтальною бритвою та чизельним розпушувачем, що закріплені на вертикальній стійці

У базовій комплектації машина Expo обробляє ґрунт на глибину до 20 см, яку регулюють висотою кріплення опорних коліс. 

Машину комплектують гідронасосом, який можна монтувати на ВВП трактора або безпосередньо на машині. Залежно від мети обробітку агрегат можна комплектувати змінними робочими органами, а саме: бритвою завдовжки 45, 65 або 85 см; спеціальним плугом; дисками з різноманітною геометрією крайки (круглі, ромашкою, із вирізами); батареями із 2–5 дисків; косаркою з полімерними бичами; ланцюговою косаркою з робочим діаметром 500 мм; вертикальним роторним робочим органом

Машину Expo використовують здебільшого на виноградниках. Спеціально для садів призначена модель Еco, яку випускають одноі дворядною. Відмінністю моделі Еco є більше бокове зміщення та більша початкова (мінімальна) ширина міжрядь. Аналогічно моделі Expo, машину Еco можна комплектувати змінними робочими органами. 

Таблиця 6. Технічні дані машини Expo марки Arrizza залежно від модифікації

Таблиця 6. Технічні дані машини Expo марки Arrizza залежно від модифікації

Фірма Arrizza випускає й машини для суцільного обробітку міжрядь у плодових насадженнях, їх теж можна комплектувати секціями пристовбурового обробітку. Наприклад, різноманітними секціями для міжстовбурового обробітку можна дообладнати суцільний міжрядний культиватор Futura-H. Тоді агрегат за один прохід оброблятиме і міжряддя, і пристовбурову смугу. 

Таблиця 7. Технічні дані машини Еco марки Arrizza залежно від модифікації

Таблиця 7. Технічні дані машини Еco марки Arrizza залежно від модифікації

Таблиця 8. Технічні характеристики суцільного міжрядного культиватора Futura-H марки Arrizza залежно від модифікації

З приведеного огляду машин видно, що закордонні виробники виготовляють знаряддя, які здатні виконати найрізноманітніші завдання з догляду пристовбурової смуги товарного саду і винограднику. Особливістю цих машин є їхня модульна (секційна) будова, що дає змогу комплектувати агрегати знаряддями та робочими органами, які необхідні у конкретному саду чи винограднику. Для запобігання пошкодженням штамбу усі сучасні знаряддя пристовбурового обробітку обладнані електрогідравлічним механізмом. Привід активних робочих органів — за рахунок гідромоторів від власної гідравлічної системи машин або гідросистеми трактора. Усі машини виробляють із передньою або задньою навіскою на енергетичний засіб. У номенклатурі машин також присутні машини з навіскою між мостами. Вітчизняні виробники теж почали розробляти і виготовляти машини для міжстовбурового обробітку, що працюють і комплектуються за описаними у статті принципами.  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ