Овочі-Ягоди-Сад

Основна роль у забезпеченні високої продуктивності насаджень яблуні належить сорту

Українські гени

Українські гени
Мавка - сорт зимового строку достигання

Основна роль у забезпеченні високої продуктивності та економічної ефективності насаджень яблуні, як і інших плодових культур, належить сорту

Перед тим, як планувати і садити яблуневий сад, треба відповідально підійти до підбору сортів. Це запорука високої продуктивності та економічної ефективності насаджень яблуні.

Звичайно, сорт кожен вибирає на свій смак, але він обов’язково повинен бути достатньо зимостійким для певної місцевості, стійким до основних грибних хвороб. Важливо розміщувати сорти окремими кварталами з однаковою стійкістю проти основних хвороб, що дасть змогу застосовувати в саду високу сортову агротехніку, зокрема боротьбу з хворобами й шкідниками.

На Дослідній станції помології ім. Л. П. Симиренка ІС НААН України зберігається генофонд яблуні, який налічує понад 1280 зразків. Наявність великої кількості сортів (вітчизняної та закордонної селекції) та гібридних форм яблуні у колекційних та дослідних насадженнях нашої установи за постійного вивчення дає можливість формувати сортимент для різних потреб населення. Багато з цих зразків залучають до селекції.

За останні роки створено більше ніж десять нових сортів яблуні, внесених до Державного реєстру сортів рослин, які придатні для поширення в Україні та рекомендовані для вирощування в різних ґрунтово-кліматичних зонах.

Мліївчанка осіння

Мліївчанка осіння. Сорт осіннього строку достигання. Дерево середньоросле з компактною піднесеною колоноподібною середньозагущеною кроною і плодоношенням по типу спур.

Плоди вище середнього розміру та великі, масою 170–225 г, одномірні, пласко-округло-конічні, слабкоребристі, правильної форми. Основне забарвлення світло-зелене, за дозрівання — зеленувато-жовте, покривне — на більшій частині плоду інтенсивний розмитий малиновий рум’янець та іноді зі смугами більш інтенсивного кольору, великою кількістю світло-сірих добре помітних підкіркових цяточок і сизим нальотом. Шкірочка щільна, гладенька, слабо масляниста, покрита густим сизим нальотом. М’якуш ніжний, білий, запашний, соковитий, відмінного кисло-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка — 8,4–8,6 бала.

Знімальна та споживча стиглість плодів настає в І декаді вересня. У сховищі яблука зберігаються до грудня — січня.

Цінність: сорт скороплідний, високозимостійкий, високоврожайний, без різко вираженої періодичності, високі смакові якості плодів.

Слава переможцям. Сорт осіннього строку достигання. Дерево сильноросле з широкопірамідальною або широкоовальною кроною.

Плоди середніх та більше середніх розмірів, масою 125–180 г, середньомірні, округло-конічної форми або широкоовальні, з широкими ребрами, часто асиметричні, жовтувато-зелені, з темно-червоним рум’янцем на більшій частині поверхні, бордовими штрихами та легким сизим нальотом. Шкірочка тонка, середньої щільності, жирна на дотик. М’якуш жовтувато-білий, з рожевим відтінком під шкірочкою, середньозернистий, ніжний, соковитий, доброго кисло-солодкого смаку з приємним ароматом. Дегустаційна оцінка — 8,2–8,6 бала.

У пору плодоношення дерева на карликовій підщепі М 9 вступають на другий, на середньорослій — на 3-й рік. У молодому віці швидко нарощують врожайність. Знімальна та споживча стиглість плодів настає у ІІІ декаді серпня. Транспортабельність середня. В холодильнику зберігається 3–4 місяці.

Цінність: сорт високозимостійкий та врожайний, висока стійкість до борошнистої роси.

Пламенне

Пламенне. Сорт ранньозимового строку достигання. Дерево середньо- та швидкоросле з округлою, у віці повного плодоношення плоско-округлою пониклою (плакучою), дещо загущеною кроною.

Плоди середньої величини, масою 125–160 г, одномірні, конічні, правильної форми, зеленувато-жовті, з розмитим рожевувато-червоним рум’янцем на більшій частині поверхні, середнього розміру із сірими слабо помітними підшкірковими цяточками та густим сизим нальотом. Шкірочка тонка, гладенька, блискуча, зеленувато-жовта з розмитим малиново-червоним рум’янцем на 2/3 поверхні плоду, вкрита сизим нальотом. М’якуш жовтувато-білий, щільний, соковитий, запашний, приємного кисло-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка — 7,8–8,3 бала.

Знімальна стиглість плодів настає у ІІ–ІІІ декаді вересня, в холодильнику зберігається до 5–6 місяців.

Цінність: сорт скороплідний, високоврожайний, зимостійкий, високостійкий до борошнистої роси.

Ренет Симиренка

Ренет Симиренка. Сорт невідомого походження. Знайшов і розповсюдив у 60–80-х роках 19-го ст. у Мліївському саду Платон Федорович Симиренко. Описав і ввів у каталог Лев Платонович Симиренко в 1880–1890 рр., назвавши його на честь батька Ренет П. Ф. Симиренка.

Сорт пізньозимового строку достигання. Дерево средньоросле з широкоокруглою доволі густою кроною зі звисаючими гілками.

Плоди округло-конічні, середнього та вище середнього розміру, дещо асиметричні, масою 150–200 г. Основний окрас зелений або світло-зелений, інколи з помірним червонуватим рум’янцем на незначній частині поверхні, на сонячному боці та добре помітними крупними світлими підшкірковими цяточками, які мірою дозрівання стають світло-зеленого чи зеленувато-жовтого кольору. трішки маслянистий, зі слабим сизим нальотом. М’якуш білий із зеленуватим відтінком, ароматний, щільний, соковитий. Дегустаційна оцінка — 8,5–8,8 бала.

У пору плодоношення на підщепі М 9 вступає на 2-й, а на середньорослій підщепі — на 3-й рік. Знімальна стиглість плодів настає в кінці вересня — на початку жовтня, споживча — в грудні. У холодильнику плоди зберігаються 4–5 місяців.

Цінність: сорт скороплідний та високоврожайний, посухостійкий, має високі смакові якості, немає передчасного осипання, тривала лежкість та висока транспортабельність плодів.

Мавка. Сорт зимового строку достигання. Дерево середньоросле з компактною, округлою або широкоовальною середньозагущеною кроною.

Плоди середнього та вище середнього розміру, масою 145–170 г, доволі одномірні, видовжено-конічні, жовто-зелені, з оранжево-червоним розмитим рум’янцем на 1/3–1/2 поверхні, на фоні якого добре помітні темно-червоні штрихи та світлі підкіркові цяточки. Шкірочка середньої товщини, щільна, гладенька, суха. М’якуш жовтий із зеленуватими прожилками, щільний, середньозернистий, ламкий, дуже соковитий, гармонійного кисло-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка — 7,8–8,2 бала.

Знімальна стиглість плодів настає у наприкінці вересня, споживча — у грудні. Транспортабельність висока. У холодильнику плоди зберігаються 4–5 місяців.

Цінність: сорт скороплідний, високо та регулярно врожайний, середньозимостійкий, середньостійкий до парші та високостійкий до борошнистої роси, добрі смакові якості плодів.

Городищенське. Сорт зимового строку достигання. Дерево середньоросле, з плоско-округлою слабо загущеною, дещо пониклою (звислою) кроною.

Плоди розміру більшого за середній, масою 150–180 г, одномірні, широко-кулясто-конічні, слаборебристі, зеленувато-жовті, з інтенсивним яскраво-червоним рум’янцем на більшій поверхні плоду, з білими круглими помітними підшкірковими цяточками. Шкірочка щільна, масляниста, гладенька. М’якуш зеленувато-білий або кремовий, щільний, дрібнозернистий, соковитий, відмінного винно-солодкого десертного смаку. Дегустаційна оцінка — 8,4–8,6 бала.

Знімальна стиглість плодів настає в кінці вересня — на початку жовтня, споживча — в грудні. Транспортабельність висока. В холодильнику зберігається до квітня — травня.

Цінність: сорт скороплідний, висока зимостійкість та врожайність дерев, середньостійкий до парші.

Ювілейне міс. Сорт зимового строку достигання. Дерево слаборосле, з компактною піднесеною середньозагущеною кроною.

Плоди розміру більшого за середній та великі, масою 160–205 г, середньоодномірні, округло-конічні, злегка плескаті, жовто-зелені, з помірним розмитим тьмяно-рожевим рум’янцем на більшій частині плоду, малопомітними дрібними світлими підшкірковими цяточками та інтенсивним сизим нальотом. Шкірочка середньої товщини, щільна, гладенька, помірно масляниста. М’якуш жовтувато-білий, щільний, ламкий, соковитий, запашний, дрібнозернистий, приємного кисло-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка — 8,0–8,4 бала.

Знімальна стиглість плодів настає в кінці вересня. Транспортабельність висока. В холодильнику зберігається 6–7 місяців.

Цінність: сорт скороплідний, високостійкий до парші й борошнистої роси, високі смакові та товарні якості плодів.

Мир. Сорт зимового строку достигання. Дерево середньоросле з кулястою середньозагущеною кроною. Цвіте в середні строки. У пору плодоношення на підщепі М 7 вступає на 3–4-й рік, на підщепі М 9 — на другий-третій рік росту в саду.

Плоди масою 150–180 г, одномірні, плескато-кулясті, зеленувато-жовті, за дозрівання жовті з незначним світло-рожево-червоним слабковизначеним розмитим рум’янцем із чітко визначеними смугами. Шкірочка щільна, середньої товщини, гладенька зі слабким восковим нальотом. М’якуш світло-зелений, за дозрівання жовтуватий із зеленуватими прожилками, щільний, дуже соковитий, кисло-солодкого смаку з приємним ароматом. Дегустаційна оцінка — 8,2-8,6 бала. Середня врожайність на підщепі М 9 понад 30 т/га.

У Лісостепу України знімальна стиглість плодів настає у третій декаді вересня — першій декаді жовтня. Транспортабельність висока. У звичайному сховищі зберігається до квітня місяця, у холодильнику до травня-червня.

Цінність: сорт скороплідний, високоврожайний, зимостійкий, невибагливий до умов вирощування, високостійкий до парші та борошнистої роси.

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ