Тваринництво

Фітогенні кормові добавки лікують та оздоровлюють свиней

Натуральна альтернатива

Натуральна альтернатива

Фітогенні кормові добавки лікують та оздоровлюють свиней.

 Антибіотикорезистентність є серйозною проблемою в Україні, як і в багатьох інших країнах світу. Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я України, понад 50% пацієнтів, яких госпіталізують у лікарні з інфекційними захворюваннями, мають резистентність до антибіотиків. 

Україна є однією з країн із найвищим споживанням антибіотиків серед країн Європейського регіону ВООЗ. Проблема застосування антибіотиків не лише в медицині, а й у тваринництві, де антибіотики часто задають для підвищення прибутковості виробництва, також є набагато поширенішою в Україні, ніж у розвинених країнах. 

Україна працює над проблемою антибіотикорезистентності, запроваджуючи підходи та рекомендації ВООЗ й інших міжнародних організацій. Наприклад, було розроблено національні рекомендації щодо раціонального застосування антибіотиків у медицині та ветеринарії. Також Україна ратифікувала Глобальний план дій щодо боротьби з антибіотикорезистентністю, який ВООЗ ухвалила 2015 року. 6 березня 2019 року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення «Про затвердження національного плану дій щодо боротьби зі стійкістю до антимікробних препаратів» №116-р. 

Боротьба з антибіотикорезистентністю в Україні вже триває. А в разі вступу України до ЄС контроль над застосуванням антибіотиків буде посилюватися. 

Чого чекати у тваринництві? Формування суспільної думки та появи на ринку нішевих продуктів із маркуванням «вирощено без антибіотиків». Появи у мас-медіа проєктів щодо зміни підходів до вирощування тварин і політики застосування антимікробних препаратів. Розробляння та затвердження порядку застосування протимікробних препаратів у ветеринарній медицині. Обмеження застосування протимікробних препаратів: 

• як стимуляторів росту; 

• як профілактичних засобів; 

• суворий контроль за обігом і застосуванням; 

• контроль залишків у продукції та на прилавках магазинів. 

Пошук альтернативи 

Останнім часом усе більше виробників сільськогосподарської продукції відмовляються від стимуляторів росту й вирощують екологічно чисту продукцію. Посилення тиску щодо зниження застосування антибіотиків як стимуляторів продуктивності тварин, з яким в останні роки стикаються всі оператори ринку, призвело до пошуку альтернативних добавок. 

Наразі метою для багатьох фермерів та свиногосподарств стає активний пошук альтернативи антибіотикам. 

Продукт повинен мати такі властивості: 

• аналогічні антимікробний ефект і стимуляція росту; 

• ефективні прибуткові результати. 

Одночасно продукти не повинні мати: 

• стійкість і толерантність до бактерій; 

• можливі побічні ефекти для тварин; 

• токсичність для людини; 

• залишки в харчових продуктах тваринного походження; 

• вплив на навколишнє середовище. 

Фітобіотики та фітогеніки 

Останнім часом актуальним і перспективним у тваринницькій галузі є додавання як кормових добавок компонентів рослинного походження, здатних підвищувати продуктивність поголів’я, стимулювати відтворення, покращувати харчові властивості продукції. Такі компоненти раціону, що отримали назву «фітогенні кормові добавки» (фітогеніки, phytogenics, фітобіотики), починаючи з 2000 року, широко застосовують за кордоном у сільськогосподарській практиці — насамперед у свинарстві. 

Ефективність задавання фітогеніків визначається підвищенням рівня споживання їжі, стимуляцією системи травлення і росту тварин, зниженням частоти прояву діареї, підвищенням продуктивності й, в результаті, збільшенням рентабельності виробництва. 

Фітобіотики — продукти рослинного походження, які містять біологічно активні речовини, що сприяють покращенню здоров’я тварин. Доступні у твердих, сухих формах або як екстракти (ефірні олії). За біологічним походженням, хімічним складом та іншими ознаками виділяють такі групи фітобіотиків: трави, спеції, ефірні олії та смоли.  

Фітобіотики можуть мати різні корисні властивості — протизапальні, антиоксидантні, імуномодуляційні, пробіотичні й інші. Вони можуть допомогти зменшити захворюваність тварин, поліпшити їх ріст і продуктивність, а також знизити ризик зараження харчовими інфекціями від тварин. 

Таблиця. Фітогенні активні сполуки

Поліфеноли, алкалоїди, терпеноїди та глюкозиди є класами хімічних сполук в рослинах і мають різноманітні корисні властивості. Поліфеноли є одним із найпоширеніших класів рослинних сполук. Вони містять антиоксиданти, які допомагають захищати клітини від пошкоджень, запобігають запальним процесам, знижують ризик розвитку хвороб серця. Вони також можуть покращити імунну систему тварин, що дозволяє їм бути менш уразливими до інфекцій та захворювань. 

Алкалоїди — це клас рослинних сполук, які мають яскраві біологічні властивості, такі як антибактеріальні, протизапальні та знеболювальні. Деякі алкалоїди, такі як кофеїн, можуть допомагати збільшити енергетичний рівень тварин і підвищити їх продуктивність. 

Терпеноїди — це клас рослинних сполук, які відомі своїми ароматами та смаками. Деякі терпеноїди, такі як лімонен (знайдений у цитрусових) і карвакрол (знайдений в орегано), мають протизапальні та протимікробні властивості. Терпеноїди можуть бути використані у свинарстві як ароматизатори та добавки до кормів для покращення смаку й аромату. 

Глюкозиди мають різноманітні властивості, такі як протизапальні, протиалергічні та кровоочисні. 

Спосіб дії фітобіотиків 

Загальна дія фітобіотиків на організм сільськогосподарських тварин пов’язана не лише з антимікробним ефектом, а й із їх позитивним впливом на травлення. Фітобіотики стимулюють вироблення ендогенних ферментів, покращуючи перетравність і засвоєння поживних речовин кормів. Багато з них є природними ароматизаторами, що стимулюють споживання корму та позитивно позначається на продуктивності тварин. 

Особливий вплив фітобіотичні препарати мають на мікробіологічний склад кишківника, підтримуючи мікрофлору в оптимальному стані. Їх застосування стимулює секрецію травних соків, позитивно впливає на морфофункціональні характеристики слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Повніше та продуктивніше всмоктування у тонкому кишківнику призводить до зменшення втрат цінних поживних речовин. У товстому кишківнику знижується ризик розвитку небажаної мікрофлори. Повідомляється про позитивний вплив фітогенної добавки на показники росту, засвоюваність поживних речовин і морфологію кишківника у поросятсосунків. 

З огляду на перелічене вище ATH Company пропонує альтернативу антибіотикам у тваринництві. Наші численні дослідження на підприємствах доводять успішне застосування іспанських фітобіотиків для вирощування тварин та птиці. 

Фітобіотики замість антибіотиків 

Надзвичайна важливість галузі свинарства в Іспанії та високий рівень експорту допомогли їм стати новаторами у додаванні фітобіотиків і застосуванні альтернативних натуральних добавок для зменшення використання антибіотиків як стимуляторів росту. Таким чином, комплексні препарати рослинного походження стали найдієвішим інструментом заміни синтетичних антибіотиків. 

Ми активно просуваємо нові технології та схеми вирощування сільськогосподарських тварин без антибіотиків, і сьогодні ATH Company — ексклюзивний представник іспанської компанії Liptosa на ринку України. 

Застосування фітобіотиків повною мірою відповідає екологічному виробництву та розв’язує проблему антибіотикорезистентності. Незначні масштаби додавання фітобіотиків в українському свинарстві зумовлено відсутністю заборони кормових антибіотиків в Україні та недостатньою обізнаністю. 

Сучасні фітобіотичні комплекси дають змогу ефективно застосовувати рослинні екстракти в годівлі тварин як біологічно активні добавки останнього покоління на основі сировини природного походження. 

В умовах інтенсивних технологій тваринництва фітобіотики нівелюють такі явища, як зниження імунного й антиоксидантного статусу тварин, забезпечують підвищення всіх видів продуктивності завдяки покращенню споживання, перетравності, засвоюваності кормів, нормалізації кишкової мікрофлори та гомеостазу загалом. 

Статтю надала компанія ATH Company

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ