Агромаркет

Вартість української кукурудзи суттєво перевищує американську, аргентинську і бразильську

Наша найдорожча

Наша найдорожча

Вартість української кукурудзи суттєво перевищує американську, аргентинську і бразильську. Як це вплине на експорт?

Протягом кількох сезонів поспіль позиції українського експорту суттєво посилює кукурудза. Її частка у світовій торгівлі (червневий звіт USDA) становить 3,2% (35,9 млн тонн). Більше тільки в Аргентини (4,5%, або 50 млн тонн), Бразилії (9,1%, або 101 млн тонн) і США (31,1%, або 345,9 млн тонн). Однак навіть цей обсяг дає змогу Україні забезпечувати майже 1/5 потреб глобального ринку в сировині.  

Новий зерновий сезон, як припускають аналітики, може запам’я татися рекордно високим урожаєм кукурудзи у світі: +60,4 млн тонн у США (до 406,3 млн тонн), +6 млн тонн у Бразилії (до 107 млн тонн) і +3,1 млн тонн в Україні (до 39 млн тонн). Це дозволить ключовим гравцям наростити обсяги експорту і ще більше загострить конкуренцію між ними. Втім, оптимістичним прогнозам, зокрема, в Україні може стати на заваді поширення хвороб та сповільнення розвитку рослин унаслідок погодних аномалій. Так, згідно з червневими коригуваннями, аналітики ІА «АПК-Інформ» прогнозують врожай кукурудзи в Україні на рівні 35,4 млн тонн (–1,3% до оцінки показника 2019/20 МР), а експортний потенціал — 28 млн тонн (–3,4%). 

Не менш гостре питання — конкурентоздатність цін. За даними моніторингу ІА «АПК-Інформ», з початку травня на українському експортному ринку кукурудзи врожаю-2019 зберігається тенденція помірного зростання цін, зумовлена неактивними продажами зернової. Аграрії вважають сформовані ціни попиту неприйнятно низькими. Внаслідок цього ва ртість української кукурудзи суттєво перевищує американську, аргентинську і бразильську зернову (яка через зміцнення бразильського реала дещо втратила свою конкурентоздатність у порівнянні з американською й аргентинською). Деяку підтримку цінам надавали побоювання щодо стану посівів кукурудзи в США через посуху, зміцнення цін на нафту і поліпшення ситуації в секторі етанолу. Так, за підсумками червня ціни пропозиції на українську кукурудзу зросли до 181– 185 USD/т FOB з поставкою в липні. Враховуючи зростальну конкуренцію з боку Бразилії на тлі активізації збиральної кампанії та експорту кукурудзи сафрінья, все це негативно позначилось на попиті на українську зернову. 

Динаміка цін на фуражну кукурудзу, пропозиція FOB, USD/т

Через низьку активність торгівлі кукурудзою старого врожаю українські трейдери почали переключатися на укладення форвардних контрактів на поставки зернової врожаю-2020, ціни на яку після тижневого зниження знову почали зростати. 

На початку липня підтримку цінам надали світова кон’юнктура на тлі зниження аналітиками USDA оцінок посівних площ під пшеницею і кукурудзою в США, зміцненням котирувань нафти, а також збільшення попиту на зернову врожаю-2020 і зниження в країнах ЄС мита на імпорт кукурудзи до нульового рівня. 

Наразі пропозиції кукурудзи врожаю-2020 з поставкою з глибоководних портів України в листопаді і грудні найчастіше надходять за цінами 165-168 і 166169 USD/т FOB відповідно, а ціни попиту з поставкою в листопаді — 162–164 USD/т FOB. Ціни попиту трейдерів переважно становлять 147–152 і 148–153 USD/т СРТпорт відповідно з поставками в жовтні й листопаді. 

Разом із тим конкуренція на світовому ринку залишається жорсткою, а ринок діє в умовах очікуваного рекордного світового виробництва зернової. Серед позитивних моментів — прогнозоване USDA збільшення обсягів імпорту такими ринками збуту української кукурудзи, як ЄС (+1,5 млн тонн — до 23 млн тонн), Єгипет (+1,1 млн тонн — до 11 млн тонн), Іран (+1 млн тонн — до 10 млн тонн) і В’єтнам (+0,5 млн тонн — до 11,5 млн тонн). Утім, як воно складеться далі, покаже час… 

Анна Танська, керівник відділу локальних ринків ІА «АПК-Інформ»

газета “АгроМаркет”, липень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ