Техніка

Як розумні технологічні рішення допомагають оптимізувати структуру собівартості агровиробничих процесів  

У режимі економії

У режимі економії

Як розумні технологічні рішення допомагають оптимізувати структуру собівартості агровиробничих процесів  

Доволі таки складно рахувати економічний ефект, коли в тебе повні засіки зерна — й реалізувати його — наче на Марс злітати. Втім, а коли як не тепер перейматися собівартістю власноруч вирощеного збіжжя? Розумне рішення, про яке говорить сьогодні кожен добрий господар, — обробляти землю ощадно, зберігаючи й накопичуючи в ґрунті вологу, рятуючи його від ерозій й відроджуючи біоту. Інша річ — як цього досягти та на які технології покластися… 

Системна робота 

Навіть у сухому грудкуватому ґрунті можна гарантовано забезпечити насінині максимальне розкриття її потенціалу, оптимально витрачаючи добрива й засоби захисту. Такого агрономічного ефекту досягає ощадна технологія одного проходу MZURI Pro-Til. Мова про сівбу (без попередньої підготовки поля) в глибоко розпушені вузькі смуги ґрунту, куди одночасно сошник вносить добрива на всю глибину обробітку. А між ними залишаються удвічі ширші необроблювані міжряддя. Накопичення мульчі в міжряддях після проходу MZURI Pro-Til — це найкращий спосіб утримати вологу в зоні росту кореневої системи рослин у період високих температур, а взимку — сніг навколо кореневих шийок і вузлів кущення. А насіння потрапляє в чисті смуги ґрунту нижче від стерньової платформи, де ґрунт не переущільнений і вільний від рослинних решток. Такий мікс кількох цілковито різних за своєю суттю систем ґрунтообробітку (класичної, нульової, смугової) дає змогу на одному полі одночасно використати переваги кожної з них — приміром, знизити залежність від сівозміни чи запобігти ерозії ґрунту тощо. Таким чином, господар може системно й результативно працювати у будьяких ґрунтово-кліматичних умовах. 

Як розповідає Олександр Ярошенко, очільник B.T.A. Group, що є офіційним дилером MZURI в Україні, технологія чудово показує себе і в зоні ризикового землеробства, і на заболочених лугах — де класичні підходи виявилися просто безсилими. На полях, куди іншій техніці важко зайти (через перезволоження або, навпаки, через посуху), переваги MZURI стають вирішальним чинником для її застосування. Крім того, з технологією MZURI Pro-Til втрачає актуальність застосування іншої техніки — плуга, дискової борони, передпосівного культиватора, розкидача міндобрив тощо — загалом із сівбою зернових і просапних культур на полі цілком спроможний впоратися один агрегат й один трактор. Тож протягом сезону потрібно менше пального, техніки, людських та інших ресурсів… 

Досяжний ефект 

Отримані дані за вісім років застосування технології MZURI свідчать, що на гектар цілком достатньо буде від 9 до 18 л дизельного пального. Важливий акцент: це — на весь процес ґрунтообробітку, сівби та внесення добрив, залежно від культури й ґрунту. Для порівняння: традиційна безвідвальна технологія потребує від 42 до 65 літрів. Окрім очевидної економії важливе значення має ще й екологічний аспект такого господарювання. «За умови спалювання одного літра дизельного пального, в атмосферу викидається 2,6 кг CO.. Заощадивши, наприклад, 35 літрів на гектар, екологічне навантаження такого ґрунтообробітку зменшиться на 91 кг CO.. Тобто одне фермерське господарство, що обробляє 1200 га ріллі, здатне зменшити забруднення довкілля на 109 000 кг (!)», — наголошує знаний німецький експерт Вольфганг Нюрнбергер, розповідаючи фермерській спільноті про переваги ощадної технології MZURI після знайомства з нею науковців із Центру досліджень сільськогосподарських ландшафтів ім. Лейбніца в Мюнхеберзі/Бранденбурзі та Саксонського державного інституту сільського господарства. Судячи з їх висновків, удосконалений метод смугового обробітку надалі має всі шанси стати кліматично ефективним рішенням для всіх сільськогосподарських культур. Тим паче, що й обсяг передпосівного застосування добрив теж можна скоротити мало не вдвічі. Адже технологія здатна відроджувати ґрунтову біоту, яка розблоковує важкодоступні речовини, необхідні для подальшого розвитку рослини. 

Про спіраль сприятливих змін у властивостях ґрунту сьогодні вже багато можуть розповісти й українські науковці. Дуже оптимістичні результати, зокрема, отримали на дослідних полях УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого під час збирання ячменю. Тестуватимуть параметри технології й практики на Вінниччині — спільно з тамтешньою філією Інституту охорони ґрунтів, Інститутом кормів та Інститутом фізіології рослин. Власне, вже напрацьовано цікаві дані щодо кількості ґрунтової вологи в орному шарі та динаміки вмісту доступних сполук азоту й фосфору в зоні ризикового землеробства внаслідок застосування різних підходів до ґрунтообробітку. 

Як розповів доктор біологічних наук Іван Кривенко, вміст доступного азоту й фосфору за смугової технології був стабільним протягом усієї вегетації, а вологомісткість в орному шарі на 90-й день становила 26,5 мм. Потужна коренева система рослин (до метра углиб), посіяних за технологією MZURI Pro-Til, сформувалася завдяки волозі, що потрапила в зону проростання насіння з нижнього горизонту. Крім того, доступності ґрунтових вод сприяла капілярна сітка, збережена в міжряддях. Відтак на полях, де працювали агрегати MZURI, ріст, розвиток і формування всіх структурних елементів врожаю відбувалися без зупинки й із найменшими стресовими затратами енергії рослин на всі перепади в живленні. 

Польові аргументи 

Поспостерігати за MZURI Pro-Til й оцінити роботу універсальної машини вже мали нагоду чимало українських сільгоспвиробників. Хтось — нинішнього сезону сіятиме по стерні вперше у житті, а хтось робить так уже 5–6 років поспіль — і має неабиякі результати. Нині в господарствах наших аграріїв уже понад сотня таких машин. 

До ріпаку, з якого зазвичай традиційно починається життєпис MZURI в українських господарствах, з кожною посівною додаються й інші культури — пшениця, ячмінь, соя, соняшник, кукурудза на силос. Бувають роки, коли після жнив по дощі комусь навіть вдається отримати другий укіс — гречки, проса, сорго. Так от, ці культури теж можна сіяти MZURI Pro-Til. Результативність роботи посівного комплексу залежить від довжини гону — якщо він сягає кілометра, машина MZURI здатна посіяти за день до 80 га ріпаку чи до 60–70 га інших культур. Разом із тим на полі — жодної підплужної підошви. 

Розповідаючи про переваги системи ощадного землеробства, аграрії-практики зауважують, що на зернових урожайність вища, ніж за класичної технології, щонайменше на тонну. Та й самі рослини значно міцніші, а зерно — вищої класності. І це — за суттєво меншої норми висіву та суттєво меншої кількості внесених добрив. Мульча, гумус, стабільна грудкувата структура, активність великої кількості дощових черв’яків обмежують поверхневе стікання й ерозію — а разом із тим посилюють утримання вологи, одночасно відводячи її надлишок углиб. Ось так забезпечується одразу цілий комплекс агрономічних ефектів, що дають змогу суттєво оптимізувати собівартість вирощування культур. 

З MZURI PRO-Til впродовж сезону господарство здатне на 30–50% скоротити внесення мінеральних добрив (як порівняти з класичною технологією), досягнути 7-кратної економії часу й уникнути непередбачених витрат безпосередньо в гарячий сезон. Щоправда, як уже неодноразово переконуються послідовники ощадної технології MZURI ProTil, секрет успіху не лише і не стільки в автоматизації процесів. Мова передусім про інший підхід до землеробства — запаси гумусу, здоров’я поля, екологію довкілля — як у легендарного українського вченого-агронома ХІХ століття Івана Овсінського. Його система дивовижним чином співзвучна з концепцією MZURI. Відтак навіть у часи випробувань, змінюючи погляд, можна побачити нові можливості. І скористатися ними, щоб перемогти.     

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ