Техніка

Передбачити потреби аграріїв — найвище мистецтво для виробників техніки Mzuri

Технології майбутнього

Технології майбутнього

Передбачити потреби аграріїв — найвище мистецтво для виробників техніки Mzuri. Коли користувач може отримати ефективний інструмент для розв’язання своїх завдань, він досягне успіху в найкоротший час.  

Компанія Mzuri продемонструвала, що її слоган «Технологія майбутнього» не просто гарні слова. Машинами повністю керують комп’ютери. У режимі реального часу відбувається контроль вологості, температури, кислотності ґрунту тощо, що, своєю чергою, допомагає автоматично налаштовувати параметри сівби. Таким чином, із процесу налаштувань усувається людський чинник, корегування відбувається в режимі реального часу. Контроль роботи може відбуватись не лише з терміналів, а й зі смартфонів або планшетів у віддаленому режимі. Усе це вже працює, і за допомоги сучасних технологій аграрії можуть отримувати кращі результати. 

Контроль техніки зі смартфона 

Для кращого контролю процесів, що відбуваються в кожному полі, компанія Mzuri розробила платформу Mzuri Web. Вона стала доступною для повноцінного використання з грудня 2023 року. Тут окрім звичайного трекінгу збиратимуться дані з техніки, додаватиметься інформація про кожне поле, а також аналізуватиметься робота посівних комплексів Mzuri. Платформою зможе скористатись будь-хто з аграріїв — навіть ті, хто не є власниками техніки Mzuri. Для них доступний базовий набір сервісів, куди входить менеджмент полів. Окрім контурів ділянок сюди можна вносити інформацію про склад і стан ґрунту, типи й кількість обробок, про сівбу, внесення добрив, засоби захисту тощо. Вже на цьому рівні аграрій зможе отримати легкий доступ до інформації по кожному полю, що значно спрощує оцінювання власного господарства й ухвалення управлінських рішень. 

Повний функціонал отримають власники посівних комплексів Mzuri. На сьогодні ці агрегати під потреби клієнта оснащено датчиками, що здатні збирати інформацію про стан ґрунту. Дані передаються до платформи в режимі реального часу, і ті, хто має доступ до платформи, зможе не лише контролювати ситуацію, а й впливати на неї шляхом дистанційної зміни базових налаштувань агрегата. До аналізу даних може належати й формування та візуалізація звітів структури посівів, витраченого насіння й добрив або порівняння традиційної технології з технологією Mzuri. На головній сторінці користувач може виконати власне конфігурування: обрати саме тут інформацію, яку він хоче бачити найпершою. 

У розділі «Карти» можна зберігати інформацію про ґрунти, врожайність, уміст макроелементів, кислотність, виконані завдання із сівби, норми сівби та внесення добрив із можливістю візуалізації розподілення матеріалів у межах поля. Це зручний механізм для агронома. З його допомогою можна легко визначити причини того, що відбувається в полі. Наприклад, якщо змінюється врожайність, можна чітко побачити, які чинники вплинули на це. 

А головною особливістю, яку дозволяє виконувати поєднання датчиків, установлених на посівному комплексі, є робота з платформою Mzuri Web: диференційоване внесення добрив, — це коли на різні ділянки поля вносять різну кількість добрив. Розподілення добрив на полі залежить від багатьох чинників — родючості ґрунту й рельєфу поля, складу ґрунту, вміст у ньому поживних елементів та вологи. 

Диференційоване внесення добрив — один з елементів точного землеробства. Компанія Mzuri реалізувала внесення добрив у режимі реального часу, виходячи з даних, що надають датчики агрегата. 

Як розповів власник і директор компанії Mzuri Марек Ружняк, ідея створити таку вебплатформу виникла після детального аналізу ринку. Було з’ясовано, що жоден з аналогів не передбачає такого повного збору інформації про роботу саме причіпного обладнання. Якщо для самохідних машин системи телематики вже розроблено й вони працюють, то з іншим обладнанням ситуація гірша. Платформа Mzuri Web дозволяє отримувати максимум інформації — одночасно збирати дані вологості й гранулометричного складу, усіх параметрів сівби та внесення добрив. З часом розробники додадуть можливість бачити віддалено термінал посівного комплексу. Це зручно як користувачам, так і сервісній службі. У будь-який момент підтримка зможе оцінити поточний стан агрегата й допомогти усунути проблему. 

Апгрейди «заліза» 

На виставці Agritechnica 2023 презентували агрегат Mzuri Pro-Til 4ТХ з 5,4-тонним бункером, який можна розділити на чотири секції для одночасного внесення насіння, основного мінерального добрива і двох додаткових типів добрив. Також тут передбачено можливість сівби дрібнонасінних культур, одночасного внесення інсектицидів. Крім того, було представлено можливість внесення рідких органічних добрив, що значно розширює можливості застосування технології Mzuri Pro-Til. Це все дозволяє виконувати різні завдання одночасно. Компанія Mzuri протестувала роботу кожної опції, тож аграрії можуть бути упевненими, що вони купують. 

Технологія Mzuri Pro-Til — це технологія одного проходження полем. У цій технології пожнивні рештки відіграють важливу роль, та не завжди їх розподілення дозволяє виконати сівбу безпосередньо по стерні попередника. Виникає потреба в додатковому догляді за ґрунтом, підготовленні поля, закритті вологи та контролю за бур’янами та шкідниками. Саме тому компанія Mzuri радить застосовувати агрегат Mzuri Rezult для подрібнення і рівномірного розподілення рослинних решток, провокування проростання падалиці й бур’янів із подальшим знищенням хімічним способом, що дає саме той ефект, який створює оптимальні умови для сівби й розвитку наступної культури. 

Агрегат складається з дискової секції й штригелів, до яких за потреби можна додати подрібнювальний коток. Така комбінація дає змогу працювати як після пшениці, так і після кукурудзи чи соняшнику. Також на агрегат можна встановити бункер для внесення «хімії», сівби сидератів (з нормою від 2 до 100 л/га) і внесення сухих інсектицидів, препаратів від гризунів тощо. 

Для сівби просапних культур Mzuri пропонує адаптер точного висіву Mzuri Xzact, яким можна укомплектувати будь-яку з наявних моделей посівних комплексів. Це вже третя генерація адаптера, у якій ще більше покращено якість сівби кукурудзи, соняшнику й інших культур. Аграрії вимагають від таких машин насамперед точність, і компанія Mzuri у новому оновленні забезпечила точну сівбу, нову комунікацію, а також набір коліс для різних типів ґрунтів і різних операцій. 

Новинкою на виставці Agritechnica 2023 став 6-метровий агрегат ProTil 6T Select із міжряддям 45 см, що крім культур, які традиційно висівають агрегати Mzuri, дозволяє додатково висівати цукровий буряк. Новий посівний комплекс зберіг всі переваги технології Mzuri ProTil. Одночасно із сівбою агрегат виконує обробіток ґрунту до 25 см, вносить добрива на всю глибину обробітку та висіває насіння на чітко задану глибину. Цю модель агрегата можна доукомплектувати змінною рамою для точного висіву Mzuri Xzact й висівати соняшник та кукурудзу з міжряддям 45 см. 

Ця новинка вкотре доводить універсальність техніки Mzuri, що дозволяє висівати всі види сільгоспкультур без винятку.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ

Олександр Ярошенко

Олександр Ярошенко, керівник групи компаній «BTA Group» — офіційного дилера Mzuri в Україні  

— Компанія Mzuri завжди демонструвала невпинний розвиток смугової технології, що втілювалось у створенні нових агрегатів, модернізації робочих машин, появі нових опцій і впровадженні цифрових рішень, щоб зробити рослинництво ефективнішим. 

Запити аграріїв постійно змінюються, вони хочуть від техніки більшої функціональності, їх бажання дедалі складніші. Значна кількість фермерів хочуть краще контролювати роботу техніки й змінювати її параметри роботи дистанційно. Також є потреба у зворотному зв’язку з технікою, що працює в полі. 

На ці виклики компанія Mzuri запропонувала низку продуктів, що розв’язують подібні завдання. Крім того, для українського ринку адаптували техніку відповідно до ґрунтових умов і особливостей експлуатації місцевими аграріями. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ