Техніка

Реальні масштаби економії на різниці застосовуваних технологій можуть сягати понад мільйон гривень

Переконливі аргументи

Переконливі аргументи

Реальні масштаби економії на різниці застосовуваних технологій можуть сягати понад мільйон гривень  

Проблеми кліматичних змін вкупі з економічною кризою дають зелене світло інноваційній технології MZURІ Pro-Til, яку українські аграрії вже не один рік застосовують у польових умовах. Результати, як зізнаються практики, перевершують усі сподівання. Втім, чи не найактуальнішим аргументом на користь удосконаленого смугового ґрунтообробітку є його економічність. Подробицями з The Ukrainian Farmer поділився Олександр Ярошенко — керівник B.T.A Group, що є офіційним дилером MZURI в Україні. 

Розумна оптимізація 

У нашому буремному сьогоденні ринкова ситуація змушує аграрія рахувати буквально кожну копійку, знижуючи витрати на виробничі потреби. Причому грамотний вибір агротехнології дає змогу не лише заощадити, а й суттєво оптимізувати свій технопарк. Ось, наприклад, із MZURI ProTil не потрібен ні плуг, ні дисковий агрегат, ні передпосівний культиватор, ні розкидач мінеральних добрив. З кількома операціями — включно з підготовкою насіннєвого ложа, внесенням добрив у прикореневу зону, висівом насіння й усуванням повітряних кишень — за один прохід полем впорається один агрегат. Для цієї роботи потрібен лише один трактор і оператор. Відповідно, протягом сезону можна буде суттєво зменшити витрати на паливно-мастильні матеріали й не переплачувати за оптимізовані операції. Скажімо, не треба розкидати КАС по всьому полю, а тільки по всій глибині розпушених смужок ґрунту, куди сошники агрегата одразу ж висівають насіння. Що вже казати про економію часу та людських ресурсів — технологія одного проходу полем не тільки забезпечує розумну оптимізацію, а ще й за кілька років суттєво поліпшує структуру ґрунту, підвищує його родючість, а відтак допомагає краще розкривати потенціал сільськогосподарських культур. 

Масштабна економія 

Дуже показовою культурою для застосування MZURI Pro-Til є ріпак. В Україні були сезони, коли оптимальні для сівби температури тривали всього 10–12 днів. Ідеальний варіант — впоратися за один прохід техніки й отримати здорові дружні сходи. І це дуже переконливий аргумент для прискіпливішого добору технології — аби вкластися в ці строки, максимально оптимізувавши всі процеси. З MZURI ProTil ріпак можна сіяти одразу після збирання попередника (наприклад, пшениці), не чекаючи опадів, без попередніх операцій із підготовки ґрунту, не прибираючи з поля стерню й солому, ще й стартувавши «із запасом» на 5–10 днів. 

Витрати робочого часу на сівбу озимого ріпаку (дані Чигиринської аграрної компанії, сезон 2022–2023 рр.)

Порівнявши собівартість традиційної оранки та MZURI Pro-Til (таблиці 1–3) на полях Чигиринської аграрної компанії, аналітики B.T.A. Group з’ясували реальні масштаби економії на різниці технологій. Так от, на 273 га сівби озимого ріпаку в сезоні 2022/23 ефект такої оптимізації досягнув понад 1,2 млн гривень. До того ж середня прогнозна й загальна врожайність за технології MZURI Pro-Til, як підрахували експерти, може дати вищу прибутковість — орієнтовно на 11 466 євро. Відповідно, як свідчать розрахунки, MZURІ Pro-Til 3Т разом із річним обслуговуванням окупиться менше, ніж за один сезон, на посівах 1 тис. гектарів озимого ріпаку. 

Основні витрати на сівбу озимого ріпаку (дані Чигиринської аграрної компанії, сезон 2022–2023 рр.)
Прогноз урожайності озимого ріпаку (дані Чигиринської аграрної компанії, сезон 2022–2023 рр.)

Конкурентні переваги 

MZURI Pro-Til поєдную нульову й традиційну технології ґрунтообробітку. Застосовуючи однойменний багатоопераційний агрегат, можна ефективно використовувати конкурентні переваги як першої, так і другої системи, скажімо, знизити залежність від сівозміни (хоча за нульової технології її не уникнути) й посіяти безпосередньо по стерні за мінімальної культивації або навіть без неї. Максимально і рівномірно розподіляючи рослинні рештки поверхнею поля, зберігаючи їх там як мульчу; сіючи в глибоко розпушені вузькі смуги ґрунту й одночасно вносячи добрива безпосередньо під кожну насінину по всій глибині обробітку, агрегат забезпечує найвищу ефективність агротехнології. Зокрема, отримуючи ідеальні стартові умови для проростання, з розвитком кореневої системи рослини мають змогу отримувати належне живлення протягом усіх етапів вегетації. Окрім того, завдяки глибокому розпушуванню, вдається усунути ущільнення орного шару та спровокувати до проростання бур’яни та падалицю попередника, щоб надалі знищити їх у процесі обробки ґрунту гербіцидами. Тим часом у необроблених замульчованих міжряддях зберігається капілярна сітка і, відповідно, накопичується ґрунтова волога (що надважливо для ефективності агротехнології). У період затяжних і зливових дощів мульча запобігає надмірному зволоженню і закисанню поля — вода через збережену капілярну сітку потраплятиме в глибші горизонти. У спеку — мінімізується негативний вплив прямого сонячного проміння на ґрунт, тим самим запобігаючи його нагріванню. 

Екологічний баланс 

Регулярне застосування технології MZURI Pro-Til запускає спіраль сприятливих змін у властивостях ґрунту, поліпшуючи його структуру й родючість. Мікробіологічні процеси у поверхневому шарі накопичують уміст органічного вуглецю й, відповідно, гумусу, що поглинає воду, як «гідрогель», і в процесі абсорбування утримує поживні речовини, підвищує їх біологічну ефективність (тож і витрати на такі потреби будуть нижчими), а також зменшує забруднення води й повітря. Усе це надзвичайно важливі аспекти господарювання, бо раціональне використання земель сільськогосподарського призначення та зменшення техногенного навантаження агровиробництва стає пріоритетом як для європейського континенту, так і для провідних світових економік. Ефективним рішенням, що дає змогу фермерам дотримуватися кліматичної нейтральності, зберігаючи високий потенціал ґрунтів і рентабельність виробництва, є технологія MZURI Pro-Til. Вона ідеально відповідає засадам європейського Зеленого курсу (Green Deal) — дає змогу мінімізувати вуглецевий слід, чи як ще кажуть, декарбонізувати агровиробництво. Зокрема, екологічне навантаження технології MZURI Pro-Til (за умови заощадження, наприклад, 35 л/га дизельного пального) зменшується на 91 кг CO2. Тобто одне фермерське господарство, що обробляє 1200 га ріллі, здатне зменшити забруднення довкілля на 109 000 кг (!). Власне, такий результат уже сьогодні отримують прибічники інноваційного інжинірингу MZURI. І ця стратегія — поза будь-якою конкуренцією. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ