Техніка

Стрічкова технологія набуває популярності в умовах кліматичних змін та економічної нестабільності

Прості рішення непростих завдань

Прості рішення непростих завдань

Стрічкова технологія набуває популярності в умовах кліматичних змін та економічної нестабільності.

Олександр Ярошенко, керівник компанії «БТА Груп»

Кліматичні зміни впливають на ефективність агробізнесу. Через дефіцит вологи розвиток рослин відбувається неповноцінно, що заважає повністю розкрити їх генетичний потенціал й отримати великий урожай. На сьогодні одним з ефективних розв’язань цієї проблеми є смугова технологія обробки ґрунту з одночасним унесенням добрив і сівбою, як це реалізовано в технології Mzuri Pro-Til. Цю технологію компанія «БТА Груп» впроваджує в Україні вже понад 10 років. Технологія об’єднує традиційний і «нульовий» способи обробітку ґрунту. Агрегат обробляє тільки смугу завширшки 12 см, а міжряддя лишається необробленим. У такий спосіб можна сіяти як просапні, так і зернові культури — відрізнятиметься тільки ширина міжряддя, а принцип обробітку поля є однаковим.

На захисті ґрунту

Коли на одному полі порівнювати дві технології — класичну і смугову Mzuri Pro-Til, одразу видно різницю. Це відбувається внаслідок того, що на полях, оброблених за смуговою технологією, лишається велика кількість пожнивних решток, які зберігають вологу. Також рештки захищають ґрунт від водної та вітрової ерозії.

Черкаська область, 16.08.2022. Посів ріпаку для ТОВ «Чигиринська Аграрна компанія»

У необроблених смугах поля відбувається відновлення родючості завдяки активізації ґрунтової біоти. Чому це важливо? Одного разу під час сівби ріпаку в Черкаській області агрегат Mzuri почав «діставати» торішні рештки кукурудзи, які практично не мали ознак розкладання. Це свідчило про дефіцит корисних мікроорганізмів у ґрунті, який може утворюватись через брак вологи, помилки в застосуванні мінеральних добрив і ЗЗР, а також унаслідок запровадження традиційних технологій обробітку ґрунту. Таких полів в Україні є безліч, і смугова технологія Mzuri Pro-Til здатна суттєво покращити стан ґрунту.

Дослідження, які проводили в Польщі протягом восьми років на площі 300 га, показали значне підвищення вмісту фосфору, калію магнію й інших мікро- та мікроелементів, що беруть активну участь у живлення рослин. Наприклад, уміст фосфору збільшився з 14,89 до 28,81 мг / 100 г, калію — з 14,19 до 26,57 мг / 100 г, кількість магнію збільшилась у 3 рази, а показник pH від кислого змістився практично до нейтрального.

Рахуємо гроші

Смугова технологія обробітку ґрунту може принести користь не лише завдяки покращенню стану полів і збереженню вологи. Тут відкриваються широкі можливості економії коштів. Беручи до уваги війну в Україні, відносно низькі ціни на агропродукцію й певні труднощі з експортом смугова технологія може допомогти аграріям зменшити витрати й одночасно скоротити ризики від посухи та отримати гарантований урожай.

Тож на чому аграрій зможе економити за допомогою смугової технології? Насамперед це — зменшення робочого часу. Із застосуванням агрегатів Mzuri розпушувати ґрунт, вносити добрива і сіяти можна за один прохід. Витрати пального зменшуються у кілька разів, як порівняти з горизонтальним обробітком. Локальне внесення добрив підвищує загальну ефективність їх застосування, що дає змогу зменшувати норму внесення й також заощаджувати чималі кошти. Технологія Mzuri Pro-Til відкриває можливість для економії насіння, до того ж поле працює максимально ефективно.

Схема технології MZURI Pro-Til

Порівняльний підрахунок витрат на сівбу ріпаку на площі 273 га у сезоні 2022/23 років показав, що витрати пального на обробіток ґрунту і сівбу за класичною технологією становили 65,4 л, а за технологією Mzuri Pro-Til — усього 26,4 л. Норма внесення добрив, відповідно, становила 180 і 120 кг/га, норма висіву — 500 і 350 тис./га. Загальні витрати робочого часу також відрізнялись: 16 і 7 діб відповідно. Коли все перевели у гроші, отримали різницю у 1,411 млн гривень, що дорівнює 35 тис. євро. Саме стільки може зекономити аграрій, запровадивши технологію Mzuri Pro-Til на площі 273 га упродовж одного сезону, і це тільки на сівбі та обробітку ґрунту. Після збирання виявилось, що смугова технологія показала кращу врожайність завдяки збереженню вологи. Порівнюючи з традиційною технологією, різниця — 4 ц/га, що принесло господарству додаткові 40,4 тис. євро.

Спираючись на наведені вище цифри, можна побачити, що за смугової технології Mzuri Pro-Til на площі у 1000 га вона може окупитися за один сезон і принести чималий прибуток. Тобто якщо загальна економія коштів становитиме 278 200 євро, а вартість посівного комплексу Mzuri Pro-Til 3Т Select із витратами на річне обслуговування обійдеться всього у 173 000 євро, можна отримати більше як 100 000 євро прибутку за сезон.

Усі операції за один прохід

Агрегат Mzuri Pro-Til виготовляють із шириною захвату 3, 4 і 6 м, він має три незалежні рами. На передній розташовано робочі органи, які розпушують ґрунт і одночасно вносять мінеральні добрива на всю глибину обробітку. За ними на центральній рамі встановлено прикочувальні колеса — їх завданням є рівномірне ущільнення обробленої смуги. На задній рамі (рамі висіву) розташовано висівні сошники й прикочувальні колеса, за допомогою яких контролюється глибина висіву. Агрегат оснащено системою контролю притискного зусилля за допомогою гідравліки. Залежно від вологості й фізичного стану ґрунту оператор може змінювати значення притискного зусилля в широких межах. Для роботи з великою кількістю рослинних решток, а також на важких ґрунтах усі робочі органи й прикочувальні колеса розташовано у два ряди в шаховому порядку.

Унесені мінеральні добрива під час розпушування смуги рівномірно розподіляються на всю глибину обробітку. Традиційні сівалки зазвичай закладають добрива поруч із рядком, і це певною мірою погіршує ефективність живлення. Смугова технологія Mzuri Pro-Til розташовує добрива безпосередньо у місці розвитку кореневої системи — міжряддя є лишаються не обробленими, в них і відновлюється ґрунтова біота. Унаслідок різниці ущільнення в обробленій смузі і міжряддя утворюється додаткова волога.

Коли технологічність допомагає

Розуміючи потреби аграріїв, конструктори Mzuri внесли чимало змін і додали корисні опції в агрегат Pro-Til Select. Наприклад, система центрального змащування збільшує корисний час експлуатації агрегата в полі й спрощує обслуговування. Ураховуючи тренд до зменшення застосування мінеральних добрив, було додано опцію внесення рідкої органіки. За бажанням можна встановити висівні апарати точного висіву від Precision Planting — нині встановлюють 3-тє покоління цього обладнання.

Минулої осені на виставці Agritechnica було представлено систему контролю, яка відстежує всі параметри сівби, керує змінними нормами внесення добрив і сівби, збирає інформацію про кислотність ґрунту, його температуру й вологість. Ця інформація може бути основою для налаштування притискного зусилля в автоматичному режимі.

Підготовка має значення

Коли кажуть, що смугова технологія передбачає прохід усього одного агрегата по полю, потрібно розуміти, що для ефективної роботи технології потрібно, щоб рослинні рештки були рівномірно розподіленими по поверхні ґрунту. Досягти цього вдається не завжди через багато причин: вітряна погода під час збирання, неналежне налаштування комбайнів тощо. Тому технологія Mzuri Pro-Til передбачає обробіток поля після збирання врожаю за допомогою штригельного агрегата Rezult. Він допомагає рівномірно розподілити рослинні рештки по поверхні поля, закрити вологу і загорнути тріщині в ґрунті. Крім того, за допомогою штригельного агрегата можна висівати покривні культури.

mzuri.ua

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ