Тваринництво

Власний комбікормовий завод є чудовим рішенням для птахівників

Довіряєш тому, що контролюєш

Довіряєш тому, що контролюєш
Проміжні бункери економлять до 30% вартості електроенергії

Успішним сільськогосподарський бізнес може бути тільки в разі ефективної роботи кожної ланки виробництва, тому власний комбікормовий завод є чудовим рішенням для птахівників.  

Однією з найсуттєвіших і значущих ланок у виробництві птахівничої продукції є годівля птиця й виготовлення високоякісних комбікормів. 

ЯК НА ПТИЦЮ ВПЛИВАЄ СПОЖИВАННЯ НЕЯКІСНОГО КОРМУ 

Можна птицю годувати й покупними кормами — так навіть може бути простіше, але кон’юнктура ринку штовхає виробника комбікормів постійно оптимізувати собівартість виробництва своєї продукції. Зміна структури корму навіть за збереження показників його якості негативно впливає як на продуктивність, так і на здоров’я птиці. При цьому одна справа, коли ти змінюєш щось у рецептурі й знаєш про це, тоді легше контролювати ситуацію, бо можна вчасно вжити певних заходів, щоб птиця легше адаптувалась до зміни компонентів корму. За згодовування покупних кормів це зробити неможливо. У тому й перевага власного кормовиробництва, що ви можете повністю контролювати процес і якість продукції, яку споживає птиця. 

КОМБІКОРМИ ВЛАСНОГО ВИРОБНИЦТВА 

В Україні кормовиробництво є досить конкурентним ринком. Птаховиробники від цього виграють і програють одночасно. Приміром, здорожчав білковий компонент корму, і часто виробники комбікорму вимушені його замінити на інший, дешевший, може навіть не завжди вказуючи це в узгодженій рецептурі. У кращому разі ці корми можуть бути доповнені лімітаційними амінокислотами для балансування раціону. Але це вершина айсберга. Бо крім перших найважливіших амінокислот там є багато інших також цінних компонентів білка, і птиця, споживаючи змінений за складом корм, отримує кормовий стрес. Через що часто виникають проблеми, пов’язані з її здоров’ям та продуктивністю, тому технологам доводиться усувати ці додаткові проблеми в екстреному режимі. 

Коли птахофабрика має свій комбікормовий завод і кілька постійних постачальників кормової сировини, як зернової, так і білкової, вона може сама корегувати раціон птиці, тримаючи руку на пульсі, спостерігаючи за реакцією стада, його здоров’ям і продуктивністю. 

Проста лінія: дроблення, аспірація, дозування та змішування

Якщо говорити про фінансове питання, то інвестиція у свій комбікормовий завод, наприклад, німецького виробництва, порівняно не така вже й велика. Приміром завод потужністю 5 т/год може коштуватиме від 150 000 до 1 500 000 євро. Чим більший запас зберігання кормових інгредієнтів чи дозування корму, тим він є дорожчим. Більшість наших клієнтів будуються покроково: вводять частину загальної лінії для виробництва найважливішого для них зараз корму з грануляцією чи — без, а пізніше лінію розширюють.  

Магнітів має бути кілька, і не тільки перед дробаркою

У будуванні заводу зазвичай немає серйозних труднощів. Постійно з’являються нові технічні рішення, які допомагають удосконалювати процес виробництва. Наприклад,  в останній час актуальним є застосування сонячної енергії для отримання альтернативної і недорогої електроенергії. За кілька років вартість кіловат-години від цієї системи знизилася вполовину. 

Чи важко керувати комбікормовим заводом? За день пару людей проходять навчання, отримують про це сертифікати й можуть працювати. За потреби є онлайн-супровід спеціаліста від компанії — постачальниці обладнання та сервісна служба зі складом запчастин, тому поточні питання вирішуються швидко, як і належить бути. 

Звісно, постає питання окупності цього проєкту. Є різні умови, але зазвичай це може тривати 1–4 роки залежно від дуже багатьох умов. В кожному випадку треба рахувати окремо. 

Будь-яке сучасне високорентабельне та високотехнологічне виробництво може бути вигідною інвестиції тільки в разі, коли найважливішими процесами керує ваш персонал. Годівля — це одна з найдорожчих часток у собівартості виробництва м’яса птиці та яйця, тому, керуючи нею, ви маєте багато важливих переваг. 

УСПІШНИЙ ВИРОБНИК КОМБІКОРМОВОГО ОБЛАДНАННЯ 

Німецька фірма NEUERO Farm und Fordertechnik розташована на півночі Німеччини в мальовничому містечку Меллі та працює вже понад 100 років. Компанія виробляє обладнання для виробництва комбікорму потужністю до 15 т/год та елеваторне обладнання (максимальний об’єм одного силоса, доступного в Україні, до 10 000 т). Є і партнерська лінійка обладнання потужністю 15–40 т/год готового корму, призначена для великих виробників. 

В Україні NEUERO успішно працює вже 11 років. Станом на початок 2024 року в Україні працюють уже 20 комбікормових цехів і заводів, а також 9 елеваторів NEUERO. Основний ринок, на якому працює компанія, — Німеччина. Тому фірма має дуже високі стандарти якості, що задовольняють потреби німецьких фермерів, які люблять надійність, довговічність і простоту в експлуатації й обслуговуванні. 

Змінні сита дробарок RVO, які складаються із трьох частин, збільшують можливість керування фракцією подрібненої сировини та зменшують операційні витрати

Стратегія фірми NEUERO полягає у відсутності великих рекламних компаній, натомість більша частина роботи відбувається напряму з виробниками тваринницької продукції. Відсутність активної реклами, можливо, робить компанію не особливо впізнаваною в Україні, проте це питання часу і подальшої нашої успішної роботи. 

Ми працюємо так: отримуємо замовлення від фермера щодо будівництва заводу, виїжджаємо на майданчик, де має відбуватись будівництво заводу, і з замовником робимо попередній ескіз. Після цього формується технічне завдання, де вказуються бажані показники виробництва. Потім у конструкторському бюро, в Німеччині, проєктанти готують проєкт, який ми обговорюємо із замовником. На це зазвичай потрібно кілька тижнів. Після уточнення й прописування всіх деталей можна укладати договір про співпрацю та готуватися до будівництва об’єкта. 

ПРАВИЛА УСПІШНОГО КОРМОВИРОБНИЦТВА 

Я думаю, що більшість виробників уже знають про загальні принципи роботи комбікормового цеху чи заводу, хочу акцентувати на деяких важливих моментах. Оскільки ми давно автоматизуємо ферми, то розуміємо, що в деталях  криється найважливіше. Що важливо особливо. По-перше, вже на етапі вирощування зернових варто вживати заходи з боротьби з грибними захворюваннями, на пункті приймання зерна на зберігання варто встановити систему очищення від пилу та мікотоксинів. Або, якщо ви закуповуєте, приміром, пшеницю, то, закладаючи її на зберігання, бажано не змішувати з різних площ чи різних господарств. Бо вони найімовірніше можуть розрізнятися як у показниках поживності, так і в забрудненості мікотоксинами. Але точно можна сказати, що попереднім очищенням перед виробництвом комбікорму прибирається до 80% мікотоксинів, що позитивно вплине на здоров’я та продуктивність птиці. 

Лінія мікродозування — ще один резерв керування годівлею

Також на пункті приймання зерна на завод, ще у завальній ямі, в банки зберігання варто поставити потужний магніт, який вловить металеві частини, що врятує від можливих сюрпризів у лінії дроблення насамперед. 

Ще важливо перед дробаркою встановити обладнання для очищення зерна, яке виокремить великі сторонні предмети. Не говоримо про обов’язковість магнітів перед дробаркою, це має бути обов’язково. 

Лайфхак для технологів — подумайте над можливостями дотримання потрібної структури комбікорму шляхом змінних сит різного діаметра. Добре зарекомендували себе наші плетені сита, які складаються з трьох змінних частин. Вони мають значний ресурс до зношування, і тому за потреби на одну дробарку можна одночасно ставити сита різного діаметра. У 80% випадків першим протирається перше сито після потрапляння зерна в дробарку, тому бюджет на їх заміну не такий і великий. 

Також можливо крутити в різні боки ротор дробарки, що дає змогу на одній дробарці без зміни сит мати різну фракцію корму. Це зручно і здешевлює змінні витрати. Щодо молоточків — вони з надміцної сталі й витримують до 4000 т кожен комплект, що також доступно у витратній частині. 

Керування заводом через власну систему керування CIBUS, це так званий розумний завод

Німцям із NEUERO вдалося шляхом постійного вдосконалення зробити дробарки, які за невисокої вартості мають надійну конструкцію, недорогу в обслуговуванні та невисокі енергозатрати. 

За 10 років в Україні вже успішно працюють близько 200 молоткових дробарок NEUERO, і ми підрахували, що вони за рік подрібнюють 1 млн тонн продуктів не лише для наших аграріїв, а й на спиртзаводах, преміксових і пивзаводах, пелети в котельнях тощо. Є пневмосерії дробарок, проте для великого виробництва потрібні дробарки серії RVO потужністю від 1 до 20 т/год та інша серія значно потужніших. Наші дробарки стали бестселером для індустріального виробництва в Україні. 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ