Техніка

Вибираючи обприскувач аграрії часто звертають увагу на ціну а не на результат обробітку

Межа продуктивності

Межа продуктивності

Вибираючи обприскувач, аграрії часто припускаються помилки, насамперед звертаючи увагу на ціну, а не на результат обробітку

Майже кожна зустріч представника заводу чи менеджера з продажів може початися зі слів: «Що ти продаєш і скільки це коштує?…» У разі з обприскувачами ситуація особлива. Історично склалося, що аграрії асоціюють самохідний обприскувач як машину з баком, штангою й подекуди з високим кліренсом. Іноді згадують про вимкнення секцій штанги або окремих форсунок, систему навігації, автопілотування й стабілізацію штанги. У більшості випадків на цьому закінчується розповідь про обприскувачі. Але якщо говорити про машини нідерландського виробника Agrifac, розмова тільки починається!

Звісно, що бак, штанга і кліренс є важливими характеристиками самохідного обприскувача. Від цих елементів залежить продуктивність машини, час її автономної роботи й універсальність в обробітку різних культур. З цим інженери компанії Agrifac не були до кінця згодні, тож почали застосовувати різні розробки для удосконалення своїх машин. Насамперед це стосувалось умов експлуатації і робочих параметрів. Слід було усунути проблему проведення робіт з обприскування у вітряну погоду, врахувати вплив температури навколишнього середовища, зробити контрольованим розмір крапель.

Результатом цієї роботи стала поява системи HTA (HighTechAirPlus). Ця досить проста назва поєднує кілька ноу-хау й унікальних можливостей! Зміна розміру краплі дозволяє досягати максимальної ефективності під час унесення хімікатів. Завдяки направленій дії повітряного потоку суміш значно швидше долає відстань від форсунки до цільової поверхні. Таким чином, навіть у вітряну погоду не менше як 95% крапель досягає цілі. До того ж немає потреби змінювати форсунку в разі зміни норми виливу. Також система HTA дає змогу зменшити витрати робочого розчину на 10–15% й, відповідно, скоротити негативний вплив препаратів на розвиток рослин. Ця опція привернула увагу аграріїв усього світу. Відомі агрохолдинги України також зазначають доцільність застосування системи HTA.

Безперебійна робота обприскувача залежить від системи фільтрації. Чистота робочого розчину безпосередньо впливає на продуктивність роботи машини, тому конструктори приділили цьому питанню особливу увагу й розробили систему GreenFlowPlus. Вона поєднує помпу (можна обрати мембранно-поршневу Altek 500 чи відцентрову Hypro) та два фільтри грубого й тонкого очищення, а також кваліфіковано продумані магістралі трубопроводів без ділянок, де потік може сповільнюватися з утворенням осаду, який із великою ймовірністю може забити канал чи форсунки

Після ретельної фільтрації розчин прямує до штанги. І тут інженери врахували всі можливості й фізичні характеристики рідин, спрямувавши потоки від країв штанги до середини. Це дало змогу уникнути необроблених трикутників на краях загінок, бо під час вмикання потрібний тиск є вже по всій ширині штанги. Робочий розчин дістається поверхні рослин за долі секунди після того, як комп’ютер дає команду розпочати обприскування.

Шасі Stabilo plus відрізняється від конкурентів конструктивними особливостями та захищено патентом. Окрім міцності, надійності й довговічності має унікальні інженерні рішення. Під час роботи на нерівній поверхні вона нівелює різні нерівності й тим самим забезпечує стабільний рух самого обприскувача, як і не дає сильно розгойдати розчин у баку й не провокує розгойдування штанги. Оператор менше втомлюється і довший час може працювати з високою продуктивністю.

Важливими опціями також є ClearancePlus і WideTrackplus. Кожна працює незалежно від іншої. Наприклад, за максимального кліренсу у 2 м можна регулювати ширину колії до 1 см у діапазоні від 2,25–3,05 м. Це дозволяє працювати на різних культурах, не завдаючи їм механічних пошкоджень. Для роботи на складних горбкуватих масивах можна використовувати систему вирівнювання шасі MountainMasterPlus. За допомогою спеціальних сенсорів машина визначає бік нахилу й за допомогою гідравлічних циліндрів вирівнює її положення, що дозволяє працювати на схилах до 25° поперек і до 32° вдовж. Штанга обприскувача працює до поверхні поля незалежно від шасі та рами машини.

Разом зі стабільним шасі потрібно мати таку саму стабільну штангу. Це запорука якісного внесення хімічних препаратів, без знесення і відмінностей у щільності покриття. Розгойдування штанги назад чи вперед до руху створює подвійне і навіть потрійне розбризкування препарату на одну й ту саму ділянку. Це загрожує хімічними опіками, сповільненням у розвитку або й загибеллю культурних рослин. Надто високе положення штанги також не дасть оптимального покриття, і навіть з незначними поривами вітру з’являється висока ймовірність знесення робочого розчину. Одна частина рослин може лишитись незахищеною, інша, навпаки, обробленою двічі.

Тому компанія Agrifac значну увагу приділила конструкції штанги. Вона виконана масивною й надійною, і на відміну від багатьох значно важчою, бо балансувати важчими предметами легше! Система сенсорів допомагає оператору постійно вести штангу на заданій висоті й контролювати інші важливі процеси обприскування. Штанга автоматично копіює поверхню поля без участі оператора, тим самими забезпечуючи якісне розпилення під час обприскування. Система гумових амортизаторів утримує штангу від повздовжніх розгойдувань на стартах і зупинках. На сьогодні Agrifac пропонує різні розміри штанг — від 24 до 52 м.

Самохідні обприскувачі Agrifac Condor оснащують баками на 4 тис., 5 і 8 тис. літрів. Дещо пізніше з’явиться бак на 6 тис. літрів. Під час проєктування баків була застосована каскадна технологія будівництва. Нижня частина бака має кілька різних рівнів, які за зменшення кількості робочого розчину спрямовують рідину до середини бака, чим досягається краща стабільність рідини на нерівностях. Робочий розчин використовується на 99,9%.

Безперебійною роботою обприскувача можна назвати таку, де за 8–10 год зміни виконується суто обприскування. Конструктори й тут потурбувались, щоб важливі пари тертя й вузли отримували свою порцію змащування. Оператор в активній фазі роботи чи під час переїзду може лише зауважити, що система в цей час змащує вузли та важливі точки. Усе виконуються без зупинок і додаткових пауз. Оператор зосереджується тільки на основній роботі, а машина виконає обслуговування самостійно.

До створення цієї машини долучились як інженери, так і реальні фермери. Потреба останніх була доповнена унікальними рішеннями перших! У результаті підприємство навчилося будувати обприскувачі з урахуванням найнесподіваніших забаганок клієнтів. Розмір шин, об’єм баків, можливості шасі, кліренс, розміри штанг та інтервал форсунок — усі ці питання постійно обговорюються з клієнтами, щоб в результаті запропонувати максимально ефективний обприскувач. Перелік можливостей не вичерпується переліченим у цій статті. Виробник має десятки інших опцій, які дозволяють виправдати концепцію 4Е — ефективність, економічність, ергономічність й екологічність! Кожен аспект будівництва самохідного обприскувача було ретельно проаналізовано й прораховано. Сукупність цих аспектів допомогли отримати звання найстабільнішого та найефективнішого самохідного обприскувача, і доказом цього є записи в книзі рекордів Гіннеса.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ