Тваринництво

Завдяки технічному переоснащенню ФГ «Мольницьке» можна віднести до взірцевих ферм

Для добрих справ — добрі люди

Для добрих справ — добрі люди
Завдяки новому доїльному комплексу поліпшилася якість молока

Завдяки технічному переоснащенню ФГ «Мольницьке», що на Буковині, можна віднести до взірцевих ферм області

У новому приміщенні тваринницького комплексу ФГ «Молницьке» ще тривають опоряджувальні роботи, але доїльна зала вже працює. Під заспокійливу класичну музику, що лунає з динаміків, із сусіднього корівника сюди самостійно, непоспіхом заходять корови. Працівники ферми допомагають їм зорієнтуватися (справа ж нова, не всі ще освоїлися з новими технологіями) і направляють до місць доїння. Десять корів зліва, десять — справа вишукуються вим’ям до центру зали, де на них чекають доярки. Дівчата спочатку влаштовують своїм підопічним невеличкий душ, потім ретельно теплою водою обмивають вим’я, насухо витирають одноразовими паперовими рушниками, після цього першу цівку молока здоюють вручну в спеціальний посуд, який виявляє чи є проблеми зі здоров’ям тварини. Тільки після цієї операції, впевнившись, що корова здорова, приєднують доїльні апарати. Слід зазначити, що за виявлення проблеми у тварини молоко здоюють в окремий посуд.

Парне молоко струменить прозорими молокопроводами, проходить через фільтри подвійного очищення й потрапляє у великий молокозбірник для охолодження, потім — на сепарацію. Звідси також молокопроводом прямує в цехи переробки для пастеризування й розливу готової продукції.

На спеціальних пультах висвічуються показники роботи. Зокрема, скільки літрів молока дала кожна корова, а потім — загальний підсумок доїння.

Тим часом доярки знімають із корів доїльні апарати, обробляють вим’я спеціальним розчином, який створює захисну плівку від патогенних мікробів.

У господарстві практикують безприв’язне утримання корів

Чистота і порядок. Корови одна за одною йдуть у сусідній корівник, де утримуються без прив’язі до чергового доїння. На їх місце заходить нова партія корів.

— Завдяки спеціалістам компанії «Брацлав», які побудували нам цей найсучасніший комплекс із механізованою доїльною залою та молокопроводами, у нас створено максимально комфортні умови для тварин, а від цього збільшуються надої, якість молока стала вищою, — розповідає голова ФГ «Молницьке» Костянтин Гаука.

Через фільтри подвійного очищення молоко потрапляє у молокозбірник для охолодження

Співпраця буковинського фермерського господарства з компанією «Брацлав» розпочалася ще 2005 року, коли її спеціалісти побудували «Молницькому» сучасний корівник із молокопроводом. Відтоді завдяки такій співпраці на території ферми з’явилося чимало новобудов.

— Так Всевишній дає, що довкола добрих справ об’єднуються добрі люди. От і нам зустрілися такі професіонали — компанія «Брацлав», яка проєктує і будує під ключ найсучасніші тваринницькі комплекси. Ми дуже задоволені нашою співпрацею, бо в них все — на найвищому рівні, найпередовіші технології і в будівництві тваринницьких комплексів, і в технічному оснащенні процесу доїння, і виробничих ліній із випуску кисломолочної продукції. До того ж вони просто хороші, добрі люди, — ділиться враженнями Костянтин Гаука.

Тільки за вимогами ДСТУ

Уся продукція ФГ «Молницьке» виготовлена за державними стандартами України. Вона не просто смачна, ще й екологічно чиста, а тому корисна.

Сьогодні тут виробляють різноманітну кисломолочну продукцію. І, звичайно, пастеризоване молоко, яке зберігає всі поживні речовини. ФГ «Молницьке» постачає молочні вироби місцевим дитячим закладам. Створюють мережу власних фірмових магазинів, щоб якомога більше людей могли споживати справжнє цілюще молоко, без барвників і консервантів, неповторний смак якого ми всі вже почали забувати.

Доїння кіз теж механізоване

У той час як на Буковині (та й, врешті, в усій країні) закривають тваринницькі ферми, ФГ «Молницьке» збільшує випуск продукції, розширює свій асортимент, продовжує зі спеціалістами фірми «Брацлав» технічно і технологічно удосконалювати виробничий процес.

Дуже важливо, зазначають у «Молницькому», що як тільки виникають технічні збої (а це ж виробництво, всяке трапляється) — спеціалісти «Брацлава» відразу приїжджають і усувають недоліки. Компанія «Брацлав» надає фермерам різноманітні технічні засоби, необхідні у тваринництві.

Тож завдяки «Брацлаву» ФГ «Молницьке» має оптимальні умови утримання тварин. Сучасні конструкції та технології дають змогу створити в корівнику ідеальний для тварин мікроклімат. Замість звичних стін — легкі металеві штори, які підіймаються й опускаються. У спеку тут прохолодно, завжди свіже повітря завдяки продуманій системі вентиляції, а взимку — тепло. На даху — прозорі вставки, тому у фермерських приміщеннях багато сонячного світла. Це теж позитивно позначається на надоях.

Корів утримують без прив’язі. Вони, коли хочуть, ідуть до напувалки з підігрівом чи до мінеральних брикетів. Комфортні умови позитивно впливають на стан корів, отже — збільшуються надої, а з ними і випуск кінцевої продукції.

Відмінний результат — через невтомну працю

За телятами здійснюється особливий догляд, день і ніч, безперестану. Для них обладнали спеціальне приміщення із затишними боксами, окремими для кожного теляти. Новонароджених у перші години їхнього життя годують спеціально приготовленим високоякісним молозивом для укріплення імунітету. Для цього зоотехніки господарства створили банк молозива, яке містить у потрібній кількості імуноглобулін, усі необхідні вітаміни й мікроелементи.

Відпочинок на літньому сонечку також робить козине молоко цілющим

Окрім корів у ФГ «Молницьке» є також кози та вівці. Компанія «Брацлав» також технічно переобладнала доїльний зал для кіз. Як відомо, козине молоко — цілюще. У «Молницькому» виробляють із нього навдивовижу смачні ласощі — йогурти та згущене молоко.

— Нам дав Всевишній таку прекрасну землю, у нас працьовиті добрі люди. Ми повинні за це дякувати й використовувати природні багатства всім на благо. Водночас для цього треба наполегливо працювати. Екологічно чисту, натуральну молочну продукцію важко виробляти. Лише невтомною працею та добрими помислами можна досягти відмінних результатів. Маємо надію на подальший розвиток наших дружніх виробничих відносин із компанією «Брацлав», — зазначає Костянтин Гаука.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ