Овочі-Ягоди-Сад

Допомогти фермеру боротися із шкідниками може біопрепарат МЕТАВАЙТ®-Плюс

МЕТАВАЙТ® - біоінсектицид для боротьби зі шкідниками

МЕТАВАЙТ® - біоінсектицид для боротьби зі шкідниками

Зимово-весняний період –– ідеальний час для боротьби зі шкідниками, які живуть або зимують у ґрунті. Допомогти фермеру у вирішенні цього завдання може біопрепарат МЕТАВАЙТ®-Плюс, що має пролонговану інсектицидну дію і здатен тривалий час контролювати чисельність шкідників

ЕНТОМОПАТОГЕНИ, ЩО ЖИВУТЬ У ҐРУНТІ

Ґрунт –– найбільш сприятливе середовище для розвитку мікроорганізмів. В 1 грамі здорового родючого ґрунту можна знайти сотні видів мікроорганізмів із загальною чисельністю в декілька мільярдів.

Серед них є ті, що ефективні для боротьби зі шкідниками, які живуть у ґрунті. Зокрема, це:

• Bacillus thuringiensis –– бактерії, які контролюють чисельність широкого спектру шкідливих комах і водночас є безпечними для ентомофагів.

• Beauveria bassiana –– корисний вид гриба, що уражує шкідників майже на всіх фазах розвитку: імаго, лялечки, личинки, іноді яйця.

• Metarhizium anisopliae –– гриб-поліфаг, який контролює чисельність ґрунтових шкідників.

Із різних причин заселеність ґрунту корисною біотою зазвичай недостатня для боротьби зі шкідниками. Але завдяки розробці нових біопрепаратів вирішувати значну кількість проблем аграріям стало простіше й безпечніше. Зокрема, контролювати чисельність ґрунтових (і не тільки) шкідників допомагає препарат МЕТАВАЙТ®-Плюс від компанії БТУ-ЦЕНТР.

ПРИНЦИП ДІЇ

МЕТАВАЙТ®-Плюс –– комплексний ґрунтовий інсектицид, до складу якого входять бактерії і гриби, здатні викликати хвороби комах. Основними компонентами і діючими агентами препарату є гриби Beauveria bassiana і Metarhizium anisopliae, які після потрапляння на поверхню комахи починають живитися нею, розкладаючи її шкірні покриви, згодом проникаючи в порожнину тіла шкідника, уражуючи жирову тканину та кишковий тракт, що призводить до його загибелі. Після смерті комахи гриб із порожнини тіла виходить на її поверхню у вигляді плісняви зеленого чи білого кольору та покриває тіло комахи (рис.). До того ж гриби мають властивість приживатися в ґрунті, надаючи біопрепарату пролонговану дію –– стримування чисельності шкідників.

Рис. Личинки оленки волохатої, уражені мікроорганізмами Beauveria bassiana і Metarhizium anisopliae, що входять до складу препарату МЕТАВАЙТ®-Плюс

МЕТАВАЙТ®-Плюс –– це біопрепарат, який має токсикогенну та інфекційну дію. Його активні компоненти покращують загальний фітосанітарний стан ґрунту та посилюють інсектицидну дію один одного.

Завдяки вмісту у своєму складі спор, ендо- та екзотоксинів, що продукуються бактерією Bacillus thurіngіensіs, препарат викликає у шкідників порушення функції кишечника, параліч нервової системи, м’язової тканини та органів дихання. Інсектицид пригнічує синтез РНК в клітинах шкідників через наявність у складі бета-екзотоксинів.

УМОВИ ЕФЕКТИВНОСТІ

Для роботи мікроорганізмів необхідна волога, тому оптимальними умовами для отримання високої ефективності дії препарату є ґрунтове середовище, зволожене до 60% повної вологоємності.

Природним середовищем існування мікроорганізмів є ґрунт. Саме в ґрунті вони здатні уражувати комах, які проводять там певну стадію свого життя чи увесь цикл життя. Основним джерелом вуглеводів для ентомопатогенних грибів Beauveria bassiana і Metarhizium anisopliae є хітин, яким вкрита поверхня тіла комах. Гриби «шукають» собі поживу, тож для цього рухаються у напрямку до комах, зокрема їхнього хітинового покрову. Потрапивши на поверхню комахи, за умови наявності вологи спора гриба проростає, за допомогою ферментів розкладає хітиновий покрив і живиться ним, викликаючи патологічний процес. Внаслідок цього процесу гриб росте, розвивається, переходить у генеративну стадію і утворює на поверхні комахи конідії, в яких дозрівають спори нового покоління. Комаха тим часом гине, перетворюючись на розплідник ентомопатогенних грибів і джерело нових заражень. Патологічний процес триває 5–7 діб від моменту контакту гриба з поверхнею комахи, за оптимальних лабораторних умов. У польових умовах він може розтягнутися на кілька днів залежно від погодних умов. Оптимальними температурами для роботи грибів є інтервал 15–30 °С.

ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ

Цільовими об’єктами для препарату МЕТАВАЙТ®- Плюс є такі ґрунтові шкідники, як личинки хрущів, оленки волохатої, коваликів і мідляків (дротяники і несправжні дротяники), імаго капустянок (вовчка звичайного), колорадського жука, який зимує в ґрунті, та інші комахи, котрі проводять своє життя чи його частину в ґрунті.

МЕТАВАЙТ®-Плюс вносять у ґрунт під час основного чи передпосівного обробітку, під час посіву в рядок чи лунку, за допомогою крапельного зрошення чи поверхневого поливу залежно від технології вирощування культур. Основне завдання –– наситити ґрунт мікроорганізмами і рівномірно їх розподілити в товщі ґрунту. Від способу внесення і глибини загортання в ґрунт буде залежати норма витрати препарату.

Дозволяється вносити препарат у будь-який період року. Можливі такі способи внесення:

• під час посіву,

• під обробіток ґрунту,

• під час фертигації із поливною водою.

При цьому рекомендується вносити препарат в осінній період під основний обробіток, який є найглибшим. Серед важливих плюсів внесення саме під основний обробіток восени –– достатній уміст вологи в ґрунті в цей період. За зиму мікроорганізми адаптуються в ґрунті і створять захисний екран на його поверхні. Завдяки цьому навесні, коли шкідники почнуть підніматися з глибини на поверхню ґрунту, вони потраплять в зону дії препарату, на вже створений захисний екран.

МЕТАВАЙТ®-Плюс можна застосовувати для контролю шкідників як у відкритому ґрунті, так і в теплиці.

Біопрепарат МЕТАВАЙТ®-Плюс сумісний у баковій суміші з прилипачами, стимуляторами росту та іншими засобами захисту рослин біологічної та хімічної (крім фунгіцидів) природи.

Володимир Сіленко, канд. с.-г. наук, керівник експертного відділу БТУ-ЦЕНТР, Крижанівський Андрій, головний спеціаліст відділу ентомології ІПБ, БТУ-ЦЕНТР Маковкін Іван, експерт із захисту рослин БТУ-ЦЕНТР

btu-center.com

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ