Овочі-Ягоди-Сад

Малахіт — кристалічна формуляція для захисту вашого саду (р)

Малахіт — кристалічна формуляція для захисту вашого саду   (р)

Парша (Venturia inaequalis) є серйозною проблемою в галузі захисту яблуневих садів у більшості європейських регіонів. Ефективний захист від парші має істотне значення для одержання високих і якісних урожаїв плодів. У регіонах із підвищеними та частими опадами в окремі роки необхідно виконати понад 25 обробок проти парші. Особливо інтенсивно обробки проводять із коротким інтервалом між ними на початку сезону та під час висіву аскоспор. Захист саду від інфекції в першій половині сезону є ключем до скорочення інфекції парші під час усього сезону й до самого збирання яблук.

 

Які причини значного ураження яблунь паршею в останні 10 років, особливо у 2014 році? Чому так складно контролювати цю хворобу? Це питання, які все частіше турбують фермерів. Існує кілька причин активізації парші, що ми й спостерігаємо в останні сезони. Інтенсивний висів аскоспор відбувається в той час, коли через сприятливі атмосферні умови різко збільшується молода зелена маса — саме перед тривалими періодами зволоження.

 

Збіг цих трьох чинників сприяє розвитку важкої інфекції парші. Експерти вважають, що таке активне інфікування паршею виникає в останні роки через велику кількість аскоспор, що постійно вивільняються в результаті глобального потепління. Через це спостерігаємо раннє розпускання бруньок, цвітіння та збір врожаю. Крім того, протягом тривалого періоду восени дерева перебувають без захисту від парші, що сприяє розвитку патогена.

 

Відсутність превентивних обробок проти парші в кінці вегетації та після збирання врожаю призводить до збільшення кількості аскоспор наступного сезону.

 

Крім того, підвищена температура повітря під час первинного інфікування може значно сприяти швидкому ураженню паршею. Через пришвидшене зростання дерева сприйнятливіші до інфекції, поверхня листка швидко збільшується. В результаті експериментів встановлено, що в останніми роками збільшується середньодобова температура, яка спричиняє активніший розвиток інфекції. Наприклад, підвищення температури з +5 °С до +9 °C скорочує час, необхідний для застосування препарату, знижується критичний поріг зараження з 26 до 15 год, і таким чином пришвидшується початок інфекції — до 40%.

 
Рекомендації щодо застосування:
 

 

Малахіт® — новий фунгіцид для захисту від парші яблуні (Ventuha inaequalis) і груші. Він містить дві активні речовини — дитианон і піріметаніл.

 

Дитианон запобігає проростанню спор, утворюючи стабільний і тривалий захисний фунгіцидний шар на поверхні рослин. Піріметаніл проникає всередину листка й повністю запобігає можливості проростання.

 

Обидві активні речовини за допомогою синтетичного процесу були об’єднані в ко-кришталеву структуру, яка продемонструвала підвищену ефективність проти парші, порівняно із застосуванням цих діючих речовин окремо або в баковій суміші, приготовленій самостійно.

 

Основні переваги фунгіциду Малахіт®:

 

• нова формула на основі ко-кристалів ефективна в широкому діапазоні температур;

• відмінний захист від парші як листка, так і плоду;

• створення подвійного захисного шару для ефективного запобігання інфекції.

 

Малахіт® із технологією «ко-кристал» — продукт, отриманий в результаті поєднання двох активних інгредієнтів — дитианону та піріметанілу. Завдяки специфічним умовам, створеним у процесі синтезу, молекули утворюють нову структуру ко-кристалів. Це дозволяє отримати додаткові фізико-хімічні властивості новостворених речовин. Результат об’єднання дитианону та піріметанілу в структуру ко-кристала найкраще проявляється в таких параметрах, як розчинність, зміна кольору розчину та незначна зміна активних речовин за високих температур. Це стосується насамперед піріметанілу, який у вільній формі вельми уразливий і випаровується за температури вищої ніж +17°С.

 

Темно-зелений колір Малахіту® є його відмінною рисою, що підтверджує поєднання активних речовин в нову структуру ко-кристал. Зміна кольору препарату на зелений вказує на формування ко-кристалів, а це можливо тільки в результаті певного процесу обробки діючих речовин. Щоб отримати однорідний розмір частинок, ко-кристали піддають багатоступінчатому процесу подрібнення. В результаті отримуємо дуже дрібні частинки ко-кристалів однакового діаметра, який забезпечує правильне накладення їх на рослину за допомогою форсунок під час виконання обробки.

 

100% дитианон в препараті Малахіт® доступний в ко-кристалах. Піріметаніл розділено на дві частини: 33% речовини доступно у вільній, незв’язаній формі, в той час як 67% міститься в ко-кристалах. Вільний піріметаніл діє відразу після застосування, щоб запобігти інфекції. Піріметаніл в ко-кристалах поступово вивільняється й підтримує високу концентрацію активності у тканині рослини.

 

Крім активних речовин Малахіт® містить спеціальну систему ад’ювантів, що забезпечують найкраще проникнення піріметанілу в рослину.

 

 
 

Створення ко-кристалів відбувається завдяки створенню додаткових міжмолекулярних зв’язків і таким чином є оборотним процесом. Після нанесення на поверхню листка або плодів ко-кристали повільно розчиняються у воді, росі або дощу. Дитианон утворює захисний шар на листку, а піріметаніл проникає у верхній шар тканини.

 

Після застосування Малахіт® дуже швидко створює активний бар’єр від потенційного ураження паршею. По-перше, починає діяти вільний піріметаніл (33% загального піріметанілу включено до складу фунгіциду Малахіт®), який під час обробки проникає в тканини рослин, одразу ж забезпечуючи захисний бар’єр. Крім того, він діє на спори парші, що проростають, якщо термін їх розвитку не більше як 48 год.

 

На другому етапі відбувається дія ко-кристалів. Вони випускають дитианон, який утворює захисний шар на поверхні листка й поступово вивільняє піріметаніл, що залишився. Таким чином, на листковій поверхні або поверхні фрукта підтримується незмінно високий рівень активного інгредієнта, що ефективно діє на всі спори, яким вдається пробитися крізь захисний шар дитианону.

 

Малахіт® засновано на формулі ко-кристалів, завдяки якій він містить 67% загальної кількості піріметанілу, стабілізує піріметаніл, забезпечуючи його постійний доступ до рослин. Дослідження показали, що за застосування Малахіту® кількість піріметанілу після 7 днів застосування, як і раніше, на стабільно високому рівні. Фунгіциди, у яких використано речовини з групи анілінопіримідинів, через 4 дні після обприскування втрачають 40% активної речовини, а через тиждень — 90%, особливо за температури вищої за +17 °С.

 

Фунгіцид Малахіт® може застосовуватися за широкого діапазону температур — від +5 до +35 °С. Ко-кристали забезпечують відмінну стійкість як дитианону, так і піріметанілу, незважаючи на зовнішню температуру. Завдяки цьому Малахіт® можна застосовувати протягом усього періоду розвитку яблуні для захисту бруньок, листків і плодів. Найкраще він придатний для боротьби з активними первинними інфекціями в кінці весни, коли дуже мінлива погода з різкими перепадами температур.

 

Малахіт® має відмінну стійкість до змивання. Через 3 год після застосування ризик змивання препарату з листків, як і раніше, мінімальний, навіть якщо інтенсивність опадів досягає 30–40 л/м². Значний опір до змивання пов’язано з наявністю у формулі ко-кристалів, що повільно розчиняються, тому вони менш чутливі до змивання опадами. Крім того, в препараті використовуються сучасні ад’юванти.

 

Термін застосування: від фази бутонізації яблуні або груші, коли бруньки досягли 70% свого розміру. Остання обробка має бути виконана не пізніше як за 20 днів до збору врожаю фруктів. Порівняно з використанням бакових сумішей на основі препаратів контактної групи й анілінопіримідинів, які рекомендовано застосовувати до цвітіння, застосування Малахіту® може бути подовжено, принаймні до середини червня. Крім того, він придатний для використання за вищої температури. Найефективніше властивості активної речовини у вигляді ко-кристалів розкриваються в системі «сендвіч», коли Малахіт® застосовують другим в серії обприскувань (на проміжному етапі контактних препаратів: Делан® + Малахіт® + Делан®) і максимально швидко за ризику інфекції — після висіву спор, але до проростання гриба глибоко в тканини.

 

Застосування продукту Малахіт® в рамках системи профілактичних обробок проти парші яблуні та груші дає дуже високу ефективність:

 

• контактний дитианон не викликає резистентності;

• вільний піріметаніл у складі Малахіту® відразу проникає у тканини, а пов’язаний піріметаніл у вигляді ко-кристалів не випаровується за високих температур (чистий піріметаніл дуже леткий за температури +17 °С). Швидке проникнення піріметанілу стало можливим завдяки оригінальній системі ад’ювантів;

• якщо інфекція проникає крізь бар’єр, створений дитианоном, то піріметаніл діє як фунгіцид, гальмуючи проростання гіф у тканину рослини;

• завдяки своїм фізико-хімічним властивостям і системі ад’ювантів ко-кристали запобігають змиванню активних речовини Малахіту®;

• ефективність препарату не залежить від впливу температур (від +5 до +35 °С). Застосовується протягом всього періоду вегетації.

 

 

журнал “Садівництво по-українськи”, квітень 2016 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ