Овочі-Ягоди-Сад

Делан — № 1 в захисті саду від парші (р)

Делан — № 1 в захисті саду від парші   (р)

Делан® — незамінний компонент захисту від парші в інтенсивних садах. Універсальний фунгіцид контактної дії, високоефективний у боротьбі з багатьма грибними хворобами плодових культур і винограду шляхом інгібування проростання спор.

 

Діюча речовина Делан® — дитианон, яка відразу діє на декілька ферментів гриба, внаслідок чого резистентність патогенів до дитианону практично виключається.

 

Після обробки препаратом на рослині утворюється стійкий до дощу захисний шар, який ефективно пригнічує проростання спор і споруляцію патогенів. Завдяки хорошим адгезійним властивостям Делан® щільно зв’язується з поверхнею рослин. Навіть після того, як препарат висохне, він все одно дуже стійкий до змивання. Певна частина діючої речовини утворює резервні «депо» препарату на поверхні листка, що забезпечує тривалу та стабільну фунгіцидну дію препарату. Під дією вологи відбувається рівномірне вивільнення дитианону, що забезпечує тривалу та стабільну фунгіцидну дію препарату. Хороша липкість і висока частка повторного розподілу фунгіциду Делан® забезпечують надійний захист від хвороб у вологу погоду. Делан® треба застосовувати профілактично з моменту виникнення небезпеки ураження. Послідовні та регулярні обробки препаратом з інтервалом 6–9 днів показують стабільно високу ефективність дії проти хвороб. Препарат може бути використаний або окремо, або в суміші, або поперемінно з продуктами різної механічної дії.

 

Делан® є одним із найкращих профілактичних фунгіцидів для боротьби з паршею. Препарат може застосовуватися протягом усього вегетаційного сезону. Делан® не спричиняє утворення стійких грибних штамів і зберігає свої властивості навіть за низьких температур. Ефективність препарату не залежить від температури, тому його можна застосовувати як в холодну погоду, від +5 °С, що часто буває навесні, так і в процесі росту плоду за температур вищих ніж +35 °С.

 

Рекомендована доза становить 0,5–0,75 кг/га, підвищені дози потрібно використовувати як за високих ризиків парші, так і в період важкої інфекції та швидкого розвитку яблуні. Беручи до уваги здатність фунгіциду Делан® утворювати «депо» з діючої речовини, препарат можна застосовувати профілактично за кожної обробки в мінімальних дозах (0,4 кг/га) для оновлення «депо».

 

Лікувальна активність Делан® більш виражена в порівнянні з контактними препаратами. Застосовуючи Делан® протягом 24–48 годин від початку інфекції, прояв ляються його певні лікувальні властивості, що робить препарат ідеальним для поєднання із системними фунгіцидами завдяки неспецифічному механізму дії на патоген. Це дозволяє запобігти виникненню резистентних форм гриба парші (Venturia inaequalis). Делан® рекомендовано застосовувати спільно із системним фунгіцидом Стробі® або іншими системними фунгіцидами різних груп. Рекомендована доза: Делан®: 0,4 кг/га + Стробі® — 0,2 кг/га. Рекомендована кількість води: 250–750 л/га залежно від розміру дерев. Фунгіцид Делан® — найкращий захист яблуні (у фазі «лісовий горіх» і «волоський горіх»), так само успішно Делан® захищає дерево на початку вегетаційного сезону (до цвітіння). Рекомендовано для застосування протягом усього вегетаційного періоду.

 
 

 

Відповідає високим вимогам екології та токсичності для всіх ринків і рекомендований для  застосування в літні місяці.

  

Делан® можна застосовувати за 30 днів до збору врожаю. Чудово контролює складську паршу.

 

Не проникає через шкірку всередину плоду. Хороші результати дає застосування за пошкодження плодів градом. У разі потрапляння у ґрунт залишається протягом чотирьох місяців у верхньому 5-сантиметровому шарі, тому не проникає у ґрунтові води. Делан® безпечний для корисних комах, особливо для найважливіших хижих кліщів, що харчуються Галовими чотириногими кліщами (Typhlodromus pyri), і може бути застосований в комплексній програмі боротьби зі шкідниками. Нешкідливий для бджіл.

 

Універсальний фунгіцид контактної дії Делан® високоефективний в боротьбі з паршею яблуні, чинить додаткову дію на плямистість листків, іржу, плодову гниль, антракноз. Ефективний в контролі широкого спектра грибних хвороб листя, зокрема парші на зерняткових; Stigmina carpophila, Coccomyces hiemalis і парші на вишні; Monilia SPP, іржі та кучерявості листка на персиках й абрикосах; плямистості листків й іржі на смородині; Didymella applanata на малині; Mycosphaerella fragariae і Diplocarpon earliana на суницях; Plasmopara viticola на виноградних лозах; несправжньої борошнистої роси на хмелі; парші та Phomopsis Citri на цитрусових; Ascochyta chrysanthemion Аскохітоз хризантеми; Магѕѕопіпа чорна плямистість листків троянд.

 

За довгі роки успішного застосування в Україні та в усьому світі Делан® отримав характеристики надійного та сильного партнера для всіх садівників у боротьбі з хворобами саду.

 

З практичного досвіду можна радити кожного разу в найскладніших ситуаціях і за інфікування рослин застосовувати Делан®.

 

Система захисту садів препаратами BASF

   

 

 

журнал “Садівництво по-українськи”, квітень 2016 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ