Тваринництво

Отримання здорового приплоду залежить від забезпечення умов для свиноматки й поросят

Квадратні метри

Квадратні метри

Отримання здорового та повноцінного приплоду залежить від забезпечення оптимальних умов для свиноматки й поросят.

Опорос — це основна складова ефективності свинарства. Проте, щоб гарантувати його успішність, зберегти поросят здоровими до відлучення, потрібно добре підготуватися. У цьому допоможуть важливі підказки. 

Площа має значення 

Насамперед варто усвідомити, що замалі розміри станків призводять до великих втрат у підсисний період. Тому під час будівництва свинарника і вибору обладнання для маточника не можна йти на компроміси щодо зменшення площі утримання свиноматки й новонароджених поросят. 

Для комфортного розміщення свиноматки разом із 14–16 поросятами площа сучасних боксів для опоросу має становити мінімум 4 м.. Велика площа дозволяє швидко оцінити стан свиноматки в період опоросу і в разі потреби безперешкодно надати допомогу тварині. У великому боксі оператор добре бачить статеві органи самки, здатен правильно оцінити її поведінку, адже під час опоросу деякі самки можуть бути апатичними, інші — поводяться агресивно, що може призвести до задушення поросят. Останнє особливо небезпечно в умовах обмеженої площі, коли поросятам нікуди відбігти. 

Під час перегонів із зали групового утримання опоросних свиноматок до зали індивідуального опоросу наявність вільного місця в боксі дозволить свиноматці безперешкодно зайти в нього. У великому боксі свиноматка може розміщуватися вздовж або поперек проходу, по діагоналі приміщення — це залежить від технології, яку закладе технолог. Наявність вільної площі мінімізує ризик виникнення стресу й імовірність аборту. Адже в передопоросному стані свиноматка дуже чутлива до зовнішньої ситуації, і за несприятливих умов у неї може початися приплив молока, чи, навпаки, воно може «згоріти», що призведе до виникнення запальних процесів і вибракування свиноматки. 

Розмір і конструкція станка 

Оптимальним розміром боксу для розміщення свиноматки вважається не менше як 240 . 180 см. Такий розмір дозволяє розмістити станок опоросу завширшки 750–850 мм і завдовжки до 2300 мм. 

Утім, у багатьох господарствах укорочують ширину станка до 160–170 см. З боку технологічності це категорично не припустимо. Бо навіть 10 см відіграють надзвичайно важливу роль для пересування поросяток по клітці, коли вони підростуть. Адже свиноматка, як і людина, потребує для комфорту простору та певної території. Якщо розмір приміщення скорочують, тварина переживає стрес і відповідно реагує: темпераментні свиноматки швидко збуджуються, починають поводитися агресивно, можуть не лягти, відійти від поросят, чи, навпаки, лягти й придушити малят. 

Велика площа станків дозволяє знизити ризик задушення поросят і забезпечує їм достатньо місця для відпочинку та руху, адже чим більше поросята рухаються — тим кращий моціон — тим швидше вони ростуть.

 Ще один важливий чинник у створенні комфортного середовища для свиноматки — це конструкція станка. Вона передбачає використання труби з товщиною стінки від 2,5 до 3,5 мм, яка розрахована на динамічний розрив. 

Динамічний розрив — це важлива властивість, адже в періоди збудження тварини відбуваються різкі перепади настрою, вона може впертися чи вирватися. Запропонована конструкція не дозволяє свиноматці виламати боковину станка. 

Чавун, бетон і пластик 

Заслуговує уваги конструкція підлоги та матеріал, з якого її виготовлено. Під свиноматку я рекомендую використовувати чавунну підлогу. Чому саме чавунна? Під час лактації у свиноматки обмінні процеси відбуваються вчетверо швидше, ніж зазвичай, інтенсивно виділяється молоко. Під час лактації вим’я у свиноматки набухає, а температура в ньому підвищується до +38…+40 °С. Коли свиноматка лежить на чавунній решітці, прохолодна підлога відтягує температуру від сосків, і тварина почувається комфортніше. 

Наша компанія виготовляє у власному ливарному цеху чавунну підлогу за зразком або завозить її з-за кордону. Хоча, як свідчить практика, вартість іноземної підлоги у 2–2,5 раза вища, ніж української. Оскільки ціні чавунній підлозі в структурі собівартості боксу належить суттєва частка, ми застосовуємо технологію, за якою гнойова частина підлоги виготовляється з бетону. 

Іншу частину підлоги боксу, призначену для поросят, потрібно виготовляти з високоміцної пластикової решітки. Оскільки пластик має найнижчу теплопровідність, малята, перебуваючи на ньому, не відчувають холодового шоку. 

Підлога має бути сконструйована таким чином, щоб забезпечити для свиноматки й поросят безпечне пересування, зменшити ризик падіння та ураження кінцівок. Підлога не має бути занадто шорстка, інакше поросяткам загрожує стирання нігтьового покриву, потрапляння бактерій і розвитку хвороб. Крім того, підлога має добре пропускати фекалії. Отже, я рекомендую використовувати комбіновані підлоги, поперемінно застосовуючи чавун із пластиком, а в економваріанті — бетон із пластиком (у цьому разі потрібно обладнати підігрів для поросят). 

Атрибути для поросят 

У місці формування гнізда поросят потрібно розмістити пластиковий будиночок, який має зверху отвір для прикріплення інфрачервоної лампи. За наявності лампи температура в гнізді підвищується на 2–4 °С. Вирощуючи маленьких поросяток, дуже важливо ретельно дотримуватися температурного режиму. Оптимальна температура для новонароджених становить +29…+34 °С, згодом її поступово зменшують, регулюючи термодатчиками. 

Ще один елемент створення комфортних умов для поросят, які ми застосовуємо у своїх проєктах, це килимки для підігріву підлоги. У нас часто запитують: що краще — будиночок для поросят чи килимки. Насправді питання не стоїть «або — або», адже і будиночок, і килимки є обов’язковими частинами боксу опоросу. Адже, коли сильніші поросята відвойовують собі місце в будиночку, слабші можуть комфортно розташуватися на килимку з підігрівом — для них це питання виживання. 

Також в Україні практикується застосування у свинарниках технології «тепла підлога», за якої труби з водою заливають бетоном. За умови підігріву води в котлах, що працюють на трісці чи кукурудзинні, порівнюючи з електричним опаленням, може сягати до 30%. Це практичне й доступне рішення, тому ми рекомендуємо його нашим замовникам. 

Особливі годівнички 

У структурі собівартості вирощування свиней корму належить суттєва частка. А оскільки для свиней характерно вибирати те, що їм більше смакує, а решту викидати, то частина корму опиняється на підлозі, і господарство втрачає кошти. 

Ми розробили спеціальні годівниці опоросу, за яких господар заощаджує до 35–40% корму. Особливість конструкції нашої годівниці в тому, що вона має високу задню стінку (до 60 см), що перешкоджає висипанню корму на підлогу. 

Годівницю потрібно розміщувати так, щоб під нею зоставався додатковий простір — це дає змогу видаляти залишки корму й уникати травмування поросят. 

Напувалку для свиноматки треба встановлювати так, щоб напувальний ніпель розташовувався на висоті 90–100 см від підлоги. 

Дозовано — для поросят 

Кожне гніздо потрібно облаштувати годівничками для поросят. Адже на 3–5-й день вони вже починають шукати, чим посмакувати, і в цей період наявність престарту буде дуже доречним. 

Біля кожної годівниці потрібно встановити напувалку з водою, а на вході у приміщення я рекомендую прикріпити медікатор — це дозволить змішувати ліки та подавати їх разом із водою. Оптимальна швидкість подачі води в напувалки — 2–4 л/хв. 

Вода для поросяток має надходити в чашечку. Таким чином, кволі поросята, які не мають сил самостійно натиснути на ніпель, можуть пити вдосталь, що сприятиме роботі травного тракту, регулюванню температури тіла та балансу амінокислот. Верхній край напувалки потрібно розташовувати на висоті 10–12 см від підлоги. 

Розташування обох напувалок в одному місці, а саме біля голови свиноматки, дозволить заощадити на будівельних матеріалах, коли проводитимуть воду. Конструкція наших допусків передбачає таку можливість. 

Отже, щоб забезпечити комфортні умови для високопродуктивних порід свиней, потрібно урахувати розмір боксу, наявність вільного місця для свиноматки й поросят, обігрів малят і зручні годівниця та напувалки. Усе це сприятиме максимальному збереженню здоров’я свиноматки та поголів’я.  

Олександр Батюк, директор компанії «Євро Деталь»

журнал The Ukrainian Farmer, вересень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ