Тваринництво

Як вчасно виявити проблеми з ратицями у корів, провести лікування, профілактику та розчистку

Коров’ячий педикюр

Коров’ячий педикюр

Як вчасно виявити проблеми з ратицями у корів, провести лікування, профілактику та розчистку — розповіли на семінарі компанії «ВетАгро».  

Хвороби ратиць у корів входять до трійки проблем зі здоров’ям дійних корів, що спричиняють господарствам найбільших збитків. «Як показує практика, 70% молочних корів кульгають принаймні один раз протягом лактації, — зазначив Владислав Ханєєв, кандидат ветеринарних наук (підприємство «ВетАгро»). — Кожен випадок кульгавості завдає суттєві збитки фермі через зниження продуктивності корови, порушення відтворення, вибракування та збільшення потреби в ремонтному молодняку, витрати на лікування». 

Олег Христина, директор ПП «ВетАгро»

Саме цим питанням «ВетАгро» присвятила свій семінар на тему «Концепція здорових ратиць». Доповідачами на ній виступили фахівці «ВетАгро» та їх колеги з Нідерландів: Лукас Талсма, експерт зі здоров’я ратиць, і Роб Пулленс, менеджер із розвитку програми Dairy Solutions компанії «Кантерс», яка стала партнером семінару. Також організатори провели професійний майстер-клас із функціонального розчищення та лікування корів із захворюваннями ратиць на базі молочнотоварної ферми господарства «Кищенці». Дізнатися про те, як за допомогою профілактики й лікування можна зменшити втрати на фермі, приїхали ветеринари з-понад 15 регіонів України. 

«Мова» ходи 

До переліку чинників, що спричиняють або сприяють виникненню кульгавості, входять: незбалансована годівля, неналежні умови утримання, селекція (до 20% випадків кульгавості), помилки в розчищенні ратиць. 

Чим раніше виявлено захворювання кінцівок, тим менші втрати господарства. Регулярне оцінювання локомоції (ступеня кульгавості) корів дозволяє вже на ранніх стадіях розпізнати ледь помітну кульгавість у більшості випадків. Оцінка локомоції проводиться за 5-бальною шкалою, де 1 — це відсутність відхилення, а 5 — кульгавість максимальної тяжкості. Базується оцінювання на спостереженні за поведінкою корів, коли вони стоять чи рухаються, а головна увага приділена лінії спини та ході. За 2–3 балах локомоції продуктивність знижується на невеликий відсоток, а за 4–5 — різко падає до 40%. «Як тільки корова починає кульгати, відразу падає споживання сухої речовини, що призводить до зниження надоїв, — наголосив пан Лукас. — У корів із низькою вгодованістю на піку продуктивності жировий прошарок ратиць буде дуже тоненький, відтак є більше загроз для виникнення хвороб». 

Зазвичай виразка, ламініти, руйнування білої лінії спричинені незадовільним харчуванням й умовами утримання. А от причиною дерматитів є неналежне утримання. 

Дієві запобіжники 

Профілактика захворювань ратиць має дуже важливе значення й містить низку заходів. «Жодною ланкою у цьому ланцюжку не можна нехтувати», — зауважив Владислав Ханєєв. 

Один з основних пунктів успішної профілактики — це збалансована годівля тварин на всіх етапах розвитку; профілактика надмірної втрати маси тіла в дійних корів. Не менш важливим є забезпечення комфортних умов утримання тварин, як це рекомендують фахівці: достатня кількість якісної підстилки, простір для годівлі та відпочинку, доступ свіжого повітря та достатнє освітлення, правильний догляд, установлення якісної підлоги тощо. 

Цікаві результати отримали у Великій Британії під час проведення досліду: під час прогону корів цементною підлогою, яку в одному місці застелили килимом, усі тварини йшли по килиму — тобто вони віддають перевагу м’якішій поверхні. 

Регулярне оцінювання локомоції та перевірок на ураження в ділянці пальця ВРХ допоможе вчасно виявити хворобу та провести лікування. 

Дієвим засобом профілактики захворювань ратиць, а також лікування на ранніх стадіях і в період загоєння пальцевих дерматитів є організація ванн. Їх ефективність залежить від місця її розташування (має бути на виході з доїльної зали) та розміру (довжина — мінімум 3 м, ширина — 85 см), глибини (загальна — 15 см, розчину — 12 см), чистоти кінцівок тварин (рекомендовано попередньо їх мити), вчасного оновлення розчину (після 150 голів), а також від якості використаного препарату. 

За словами Роба Пулленса, випробування «традиційних» препаратів для копитних ванн щодо ефективності показали, що всі вони мають суттєві недоліки: антибіотики ефективні, але викликають резистентність, 5%-й розчин формаліну — дешевий і дієвий, але втрачає активність за низьких температур і небезпечний для здоров’я людей і тварин; застосування 5%-го розчину купруму сульфату не достатньо науково обґрунтоване і може стати причиною отруєння тварин; органічні кислоти безпечні, але не завжди дієві. Натомість компанія «Кантерс» розробила лінійку продуктів Exolium для догляду за ратицями. «Слідуючи світовій тенденції щодо зменшення використання антибіотиків, ми започаткували інший підхід у створенні препаратів», — розповів пан Роб. Дія продуктів брендової лінійки «Кантерс» базується на цинкі купрум-хелатах: цинк сприяє загоєнню рога й епітелію, а купрум підтримує та збільшує твердість рога. 

Ефективність препаратів виробника, які призначені для індивідуального лікування інфекційних захворювань тварин і для групового використання, оцінили в господарстві «Кищенці». «З лінійки продуктів компанії „Кантерс” ми використовуємо розчин для копитних ванн Хофмікс і розчин для обробки ран Хофкліа в доїльній залі типу „карусель”. У результаті кількість випадків виявлення дерматитів зменшилася на 50%», — розповів Іван Лях, ветеринар ферми. За теплої погоди Хофмікс комбінують із формаліном, у холодну пору застосовують Хофмікс тричі на тиждень. Розчин оновлюють після проходження кожних 200 корів, які попередньо промивають копита у ванні з водою. Застосування якісних препаратів — це інвестиція в здоров’я тварин, уважає ветеринар. 

Важливе значення в протистоянні небезпечним мікробам, які ослаблюють імунну систему тварин, має організація біобезпеки ферми. «На жаль, як показує практика, бруд на фермах вважається нормальним явищем, — констатувала Олена Кравець, маркетингменеджер «ВетАгро». — Але цей бруд є поживним середовищем для розмноження бактерій і вірусів, що надалі можуть спричинити хвороби як тварин, так і працівників ферми». 

Будь-яку хворобу краще попередити, аніж лікувати. Саме з цією метою компанія «ВетАгро» випустила на ринок продукцію ТМ «Дезірекс». Асортимент засобів цієї торгової марки досить широкий: від особистого захисту (чоботи, комбінезон) до мийних та дезінфекційних засобів, і навіть спеціального засобу для копитних ванн. Потужними помічниками в підтриманні чистоти в приміщеннях стануть сильнолужні мийні засоби. Крім того, компанія «ВетАгро» займається встановленням спеціального покриття для фермерських приміщень, доїльних залів тощо. Адже саме питання підлоги та настилу є надзвичайно важливим у здоров’ї ратиць. 

Як наголосив пан Владислав, лікувально-профілактична робота буде успішною тільки за умови застосування комплексного підходу. 

Індивідуальний підхід 

Ключовий меседж у доповіді Лукаса про розчищення копит полягав у тому, що цю процедуру потрібно проводити заздалегідь, коли є тільки натяк на виникнення проблем. «У розчищенні є три основних нюанси: визначити, як саме її робити в конкретної корови, розчистити з думкою про кінцевий результат, надати догляд після процедури та лікувати до одужання. 

Фахівець радить розчищати ратиці за 2–3 тижні до запуску корів на сухостій, на 80–100-й день лактації. В інші періоди проводити розчищення рекомендується тільки тоді, коли є сигнал субклінічних проблем із ратицями: корови спотикаються, широко розставляють кінцівки й відводять одну кінцівку вбік, ходять із зігнутою спиною тощо. Корів із поганим станом ратиць і хронічним ламінітом треба розчищати кожних 3–4 місяці. За масових виявів випадків міжпальцевого дерматиту треба розчистити все стадо та пролікувати, та контролювати вже знижений тиск інфекції за допомогою ванн. 

«Семінар виявився надзвичайно інформативним і корисним, — поділилася враженнями Тетяна Шевченко, зоотехнік підприємства „РВД-Агро”. — Інформація про локомоцію була для мене нова. Виявляється, за зовнішніми ознаками можна зрозуміти, чи серйозні проблеми в корів, і запобігти кульгавості, заощадивши кошти підприємству. З цікавістю слухала доповіді про хвороби ратиць і профілактику захворювань, а на фермі — про вплив годівлі та менеджменту на здоров’я ратиць. Ці знання — основа здоров’я тварин загалом».   

Лариса Степанушко

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ