Тваринництво

Літні рішення унеможливлюють осінні проблеми з ратицями молочної худоби

Щоб не витрачатися на розчищення

Щоб не витрачатися на розчищення

Літні рішення унеможливлюють осінні проблеми з ратицями молочної худоби.  

Ваші молочні корови напевно потерпали від сезонної кульгавості в певний момент упродовж осінніх місяців. Очевидно, це призвело до зниження продуктивності, погіршення репродуктивних показників і купи рахунків за додаткове розчищення ратиць, перев’язки та інші процедури. 

Звісно, вам цікаво, що спричинило цей сезонний спалах кульгавості у вашому стаді. З великою долею ймовірності можна стверджувати: причина — у ваших методах керування й умовах, у яких перебували ваші корови протягом літніх місяців. 

У попередній статті «Переможемо спеку! Контроль теплового стресу та запобігання кульгавості молочних корів» ми розглянули, як тепловий стрес улітку може спричинити сезонну кульгавість восени та взимку. Існує кілька інших умов, які виникають у цей час і можуть спричинити сезонну кульгавість. 

Причини сезонної кульгавості 

Однією з причин кульгавості є надлишок вологи. Коли на вулиці спекотно, корови п’ють більше води й частіше мочаться, що призводить до того, що вони проводять більше часу, стоячи у вологому, розмоклому гної. Звичайні стратегії зниження температури, такі як туманоутворювачі та розбризкувачі, хоча й необхідні для ефективного керування тепловим стресом, не роблять ці умови сухішими. За довгого перебування корів у таких умовах їхні ратиці стають м’якшими, що сприяє підвищенню схильності до кульгавості. 

Під час теплового стресу для охолодження корови витрачають менше часу на лежання й більше часу на стояння. Коли корова стоїть, у неї відкрита більша поверхня тіла, і, як наслідок, вона легше справляється зі спекою. Однак під час лежання 50% її поверхні ізольовано. Крім того, якщо в корови задишка, їй буде зручніше дихати стоячи, тому що лежачи тіло є більше скуте. Збільшення часу перебування корови стоячи призведе до надмірного навантаження на кістки бічних пальців ратиці задніх кінцівок, що призводить до виникнення виразки підошви. 

У спекотні літні місяці корови воліють їсти вночі, коли прохолодніше. Вночі ваш персонал може не давати коровам достатню кількість корму. В ідеалі молочні корови повинні їсти кілька разів на день невеликими порціями. Менша кількість і великі порції змінюють рівень рН рубця, що впливає на кровопостачання кінцівок і може призвести до погіршення якості рогу ратиць і їх зношенню. Тому важливо, щоб ваш персонал роздавав корм у будь-який час доби. 

Неефективний контроль комах — ще одна причина виникнення сезонної кульгавості корів. Якщо мух не контролювати належним чином, вони стануть подразниками для ваших корів. У корівниках, де багато мух, корови будуть тулитися одна до одної, як це відбувається під час стресу. Це означає, що вони не лягають так, як повинні, що призводить до зношення ратиць, а це може посилити тепловий стрес, бо вони випромінюють тепло одна на одну. 

Нарешті недостатній контроль освітлення може призвести до того, що корови більше часу проводитимуть стоячи. Адже корови не є особливо інтуїтивними тваринами, тому вони можуть припустити, якщо зона справді добре освітлена в спекотний день, то це буде найспекотніша частина корівника, навіть якщо це найпровітрюваніша зона. Як наслідок вони шукатимуть тінь у внутрішніх приміщеннях корівника, що збільшить кількість часу, який вони проводять стоячи. 

Усі ці проблеми тією чи іншою мірою виникають на кожній молочній фермі щоліта. Допомогти вам визначити, які з них є найпроблемнішими для вас і які зміни можна зробити наступного року, може ваш місцевий представник «Зінпро». 

Як запобігти сезонній кульгавості 

Нині вдалий час, щоб оцінити ваші приміщення й записи, аби вирішити, як поліпшити умови утримання корів у літні місяці й уникнути проблем із сезонною кульгавістю наступної осені. 

Насамперед слід звернути увагу на комфорт корів та зниження температури в корівнику. Застосувавши Zinpro® FirstStep® — програму здоров’я ратиць молочних корів й керування ними, ваш представник Zinpro допоможе вам, проаналізувавши конструкцію стійла, кількість і розташування вентиляторів, обсяг повітря, що рухається через корівник, і стан підлогового покриття, щоб забезпечити максимальний комфорт корів. 

Проблему можна розв’язати, поліпшивши доступність кормів для тварин. Для цього ви повинні переконатися, що корм роздають часто і регулярно, що ваш персонал виконує ці обов’язки навіть у тихі години після заходу сонця. 

Потрібно дотримуватися графіка технічного обслуговування з розчищення ратиць. Профілактичне розчищення слід проводити двічі на рік. Ви не зможете усунути всі аспекти теплового стресу або вологі умови. Єдине, що ви можете контролювати, — забезпечення належного догляду за ратицями, щоб вага рівномірно розподілялася на обидва пальці задніх кінцівок. Якщо корова йде в літо з розбалансованими ратицями, її шанси на розвиток серйозних проблем восени будуть набагато вищими. 

Починаймо сьогодні 

Нікому не подобається дивитися на рахунки за додаткове розчищення ратиць, перев’язку та процедури через сезонну кульгавість восени та взимку, особливо якщо їх можна було б вирішити влітку. Ніколи не рано і не пізно почати оцінювати стан вашої молочної ферми й вносити корегування, щоб запобігти або знизити кількість випадків сезонної кульгавості наступного року. Визначте пріоритети ваших потреб уже тепер, щоб бути готовими до роботи влітку. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ