Овочі-Ягоди-Сад

Комплексний захист від кліщів

Комплексний захист від кліщів

Кліщі — найбільш небезпечна і численна родина шкідників, які паразитують на багатьох видах рослинах і створюють у садах серйозні проблеми.

 

Сріблясті, а потім жовті плями, які призводять до потемніння і обпадання листя — типові симптоми ураження кліщами. Крім того, кліщі можуть харчуватися зеленою частиною стебел, черешків, квіток і бруньками. Наслідком їх впливу є уповільнення фотосинтезу і збільшення випаровування, яке, своєю чергою, призводить до зменшення приросту (приблизно на 25%), погіршення стану кореневої системи. Це робить рослину чутливішою до стресових ситуацій, зокрема до низьких температур та інфекцій.

 

Кліщі активно розвиваються за низької відносної вологості повітря 35–50% та температур вищих за + 28 °C.

 

 

Зміни клімату, що відбуваються в останні роки, сприяють значному зростанню чисельності кліщів у садах. До збільшення чисельності шкідників призводить також інтенсивний захист садів — через те, що руйнується корисна ентомофауна, зокрема і природні вороги кліщів.

 

Основою стратегії боротьби з кліщами є систематична люстрація саду, особливо навесні, бо влітку у саду присутні вже всі стадії розвитку кліща, і впоратися з ними стає значно складніше.

 

Кліщі дуже швидко генерують стійкі види і реагують на застосування пестицидів збільшенням чисельності й темпу розвитку поколінь.

 

Основні види кліщів, які масово заселяють і шкодять саду: червоний плодовий (Panonychus ulmi), садовий павутинний (Schizotetranychus pruni), глодовий (Amphitetranychus Viennensis), бурий плодовий (Bryobia redikorzevi).

 

Червоний і бурий плодові кліщі зимують у стадії яйця. Зазвичай яйцекладки знаходяться біля розгалуження гілок, поряд із бруньками. В одній яйцекладці близько 1500 яєць. У садових павутинних і глодових кліщів зимують запліднені самки, ховаючись у щілинах кори. В останні роки великої шкоди завдає чотириногий яблуневий ржавий кліщ (Aculus schlechtendali (Nal.), який мешкає на нижньому боці листка яблуні. Унаслідок його живлення на листках виникають спочатку світлі, а згодом — коричневі плями, які зливаються між собою та надають поверхні листя ржавого відтінку. Дерева набувають такого вигляду, немов вони страждають від посухи. Іноді спостерігається передчасне опадання листя.

 

Захист

 

Протягом сезону всі види кліщів здатні утворити 5–9 поколінь. Тому дуже важливо вчасно проводити обробку спеціальними акарицидами, які максимально контролюють всі стадії розвитку кліщів.

 

Існує три основних правила вибору препаратів для боротьби з кліщами і визначення часу обробок. 

 

Дія на шкідника: кліщ найбільш чутливий до обробок, що виконані відразу після його виходу з яйця та на стадії личинок молодого віку. Імаго і старші личинки стійкіші, тому планувати обробку слід на період активного розвитку кліщів.

 

Стійкість у навколишньому середовищі: ефективність використання специфічних акарицидів та кількість обробок залежать від того, наскільки препарат стійкий і як довго він утримується на рослинах.

 

Швидкодія препарату: фактор, від якого залежить захисна дія препарату. За великої чисельності кліщів слід вибирати засіб з високою початковою токсичністю. В іншому разі слід застосовувати низькотоксичні акарициди у комплекті з ФОС або високотоксичними препаратами.

 

Акарицид Масаї®

 

Усім згаданим вище принципам відповідає акарицид Масаї®. Акарицид Масаї® з діючою речовиною тебуфенпіра дом 200 г/кг має активну контактну дію, а також діє на шкідника, потрапляючи всередину під час живлення, інгібує мітохондріальне дихання клітин шляхом розриву ланцюжка транспортування електронів. Акарицид Масаї® має трансламінарну дію і тим самим запобігає розвитку кліща та яєць на необроблених частинах листка. Препарат активно діє від самого моменту внесення (від 2–3 до 7 хвилин), причому дія Масаї® є дуже тривалою, від 7 до 35 днів. Препарат ефективний на всіх стадіях розвитку кліща: яйця, личинки, німфи і дорослої особини. Активно діє на яйця, особливо протягом літа. Також активний проти деяких комах-шкідників: трипсів, попелиць, вузькокрилих, білокрилок, грушевої медяниці, цикадки. Вже через 6 годин після внесення препарату не страшне змивання дощем. Ефективність дії препарату не залежить від температури.

 

У світі акарицид Масаї® має реєстрацію для застосування більш ніж на 450 культурах, серед яких фрукти, овочі та декоративні рослини.

 

Препарат ефективний щодо всіх етапів розвитку мікроскопічних плодових кліщів роду Aculus (яблуневого ржавого кліща, кліщів, що пошкоджують вишні та персик), жовтого яблуневого павутинного кліща Eotetranychus, грушевого галового кліща Phytoptus pyri, павутинного кліща цитрусових Panonychus citri, павутинного кліща фруктових та виноградної лози Panonychus ulmi, червоного кліща Petrobia latens, який пошкоджує часник, бавовник, диню, оранжерейного прозорого кліща Polyphagotarsonemus latus, червоного павутинного кліща Tetranychus ludeni, який пошкоджує баклажани, огірки тощо, павутинного жовтого кліща, що уражає бавовну, баклажани, огірки, полуницю, звичайного павутинного жовтого і червоного кліща-поліфага. Акарицид Масаї® безпечний для ентомофагів: золотоочок Chrysoperla carnea, ектопаразита Diglyphus isaea та Encarsia formosa та інших корисних комах. Акарицид Масаї® може використовуватися у садах, зокрема у насадженнях абрикоса, вишні, цитрусових тощо, та в овочівництві, під час вирощування баклажанів, цукіні, огірків, зеленої квасолі, томатів, на баштанах (кавуни, дині), на ягідниках (полуниці), під час вирощування декоративних рослин та бавовнику.*

 

Переваги Акарициду Масаї®

 

• Ефективний проти всіх рухомих стадій розвитку кліща, має овіцидну дію на яйцекладку.

 

• Відрізняється високою вибірковістю, що не впливає на хижого кліща.

 

• Дуже висока початкова ефективність і тривала захисна дія.

 

• Ефективний за широкого діапазону температур (+10…+ 30 °C)

 

• Безпечний для корисних комах та бджіл.

 

• На плодах яблуні не провокує утворення сітки, не фітототоксичний.

 

• Препарат можна застосовувати в антирезистентних програмах (він не має перехресної резистентності з іншими акарицидами).

 

 

Комплексний захист від кліщів

 

Компанія BASF рекомендує комплексний підхід у боротьбі з кліщами.  

Це дасть мож ли вість знизити пестицидне навантаження і не дозволить виробити резистентність шкідників до недешевих акарицидів.

 

Рекомендовано виконати обробки:

  • Проти зимуючих стадій кліща — внести мінеральні оливи із вмістом парафіну;
  • Для фумігаційного ефекту проти рухливих стадій кліща у фазі формування суцвіть — висунення бутона внести препарат Кумулюс® ДФ, 6 кг/га;
  • У фазі рожевий бутон проти всіх стадій кліща внести препарат Масаї®, 0,4 кг/га;
  • Після цвітіння для фумігаційного ефекту проти рухливих стадій кліща внести Кумулюс® ДФ, 6 кг/га;
  • У фазі лісовий горіх або по досягненні ЕПШ для захисту проти всіх стадій кліща внести акарицид Масаї®, 0,6 кг / га.

 

Знаком * позначена еєстрація в світі

 

 

 

журнал “Садівництво по-українськи”, квітень 2015 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ