Агромаркет

Коли «державне» означає «передове»

Коли «державне» означає «передове»

Збитки, борги та соціальна депресія — ось так кілька років тому схарактеризував стан більшості державних підприємств агарної галузі тодішній міністр агарної політики України Олексій Павленко. Думається, якби він відвідав Державне підприємство «Дослідне господарство імені Декабристів Інституту свинарства і АПВ НААН», що базується поблизу Миргорода, він змінив би свою думку. Тут не лише дотримуються високої культури землеробства, застосовують передові технології у тваринництві та рослинництві, а й дбають про соціальну сферу місцевих громад.

 

Господарство має довгу історію, у якій були періоди процвітання й труднощів. За роки своєї діяльності ДП «ДГ імені Декабристів» підпорядковувалося різним державним установам, із 2011 року є базовим господарством Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України. Свою багатогалузевість зберегло й донині: спеціалізується на розведенні та вирощуванні миргородської чорно-рябої породи свиней.

 

Поголів’я ВРХ нині налічує 1249 голів, зокрема 555 дійних корів, із кожним роком зростає, як і надої (торік, наприклад, отримали 7020 кг) та якість молока. Такого результату вдається досягнути завдяки селекційній роботі та поліпшенню кормової бази.

 

Окрім того, в господарстві утримують овець, коней,курей і перепелів, тримають пасіку.

 

Гібрид ДН Берека аграрії обирають за високу врожайність і якість силосу

– Рослинництву відведено не менш важливе місце в структурі виробництва, ніж тваринництву. Тут дотримуються науково обґрунтованої сівозміни, вирощують озиму пшеницю, озимий і ярий ячмінь, овес, горох, ріпак, соняшник, сою, кукурудзу. Значна частка посівів — за кормовими травами, які йдуть на корм худобі. Завдяки насиченій сівозміні господарство ніколи не буває в мінусі — навіть за несприятливих умов якась культура та вродить. Звісно, рік на рік не приходиться, але, наприклад, минулого доволі сприятливого року озимі пшениця та ячмінь показали врожайність 50 ц/га, ярий ячмінь — 41,3, горох — по 30,7, соя — 28, кукурудза на зерно — 127,4, соняшник — понад 30, кукурудза на силос і зелений корм — 430 ц/га.

 

Заступник директора ДП «ДГ імені Декабристів» Ольга Судовцова та

головний агроном Олексій Зуй

Дослідне господарство повністю відповідає своєму статусу — дослідження тут проводять постійно: сортів, системи захисту й живлення, ефективності обробітку ґрунту тощо.

 

– Експериментуємо з різними системами обробітку ґрунту, навіть ноу-тілл пробували, — розповідає головний агроном Олексій Зуй. — Однак перевагу віддаємо традиційному способу, водночас кожних три роки проходимося полями глибокорозпушувачем — щоб не було плужної підошви. Крім того, це дає змогу корінню рослин глибше проникати в шари ґрунту й звідти брати вологу. Загалом під кожну культуру в нас своя система обробітку.

 

Збереженню ґрунтової вологи сприяє й унесення органічних добрив — щороку в межах 12 тис. тонн, загортання в ґрунт соломи. Ясна річ, що такі заходи поліпшують загальний стан ґрунту — агрохімічні дослідження полів, які в господарстві проводять щоп’ять років, показують: уміст гумусу постійно зростає, останній показник — 4,12%. Цьому сприяє і сидерація — вже кілька років у господарстві відразу після збирання озимини стерньовою сівалкою сіють гречку, гірчицю, редьку олійну. В результаті земля додатково отримує органіки близько 20 т/га.

 

З огляду на розвинене тваринництво, агрономічна служба велику увагу приділяє розширенню кормової бази. Для годівлі тварин у господарстві вирощують багаторічні трави, кукурудзу — на зерно, силос і зелений корм. Кукурудзі в загальній площі посівів належить майже третина — 1000 га, зокрема 410 га силосної.

 

– Обираємо гібриди кукурудзи за їхньою врожайністю, пластичністю, а силосні ще й за високою кормовою цінністю, — розповідає головний агроном. — Досліджуємо ці якості на демоділянках, щороку висіваємо до восьми десятків гібридів різних компаній — іноземних і вітчизняних.

 

Два роки тому представники компанії «Маїс» запропонували випробувати свої гібриди — ДН Берека та Новий. Випробування пройшли успішно, а компанія «Маїс» відтоді стала надійним партнером господарства. За словами головного агронома, з поставками насіння ніколи не було затримки, насіння якісне, добре відкаліброване, має відмінну схожість. Водночас спеціалісти компанії завжди готові надати допомогу, проконсультувати з будь-яких питань. Тому ця співпраця надовго, переконані в ДП «ДГ імені Декабристів».

 

– Співпраця розпочалася із сівби гібрида ДН Берека на силос, — згадує Олексій Зуй. — Як пам’ятаєте, 2017 рік був посушливим, кукурудза сохла, тому довелося рано заготовляти силос, хоч вона була тільки у фазі молочної стиглості. Заїхали в поле з Берекою, а кукурудза стоїть зелена, і зерно як треба. Ми тоді й урожай добрий отримали: якщо інші гібриди дали по 300 ц/га, то ДН Берека — 500 ц/га. Тож торік під Береку відвели вже вп’ятеро більшу площу, але посіви спіткало інше випробування — зливою. Тільки з’явилися сходи, пройшов потужний шквал, кукурудзу позмивало, адже посіяна була на схилі, збиралися навіть пересівати, бо посіви були в дуже незадовільному стані. І все одно вона вродила понад 500 ц/га, зокрема було добре співвідношення зеленої маси й зерна для силосу. Загалом торік ми заготовили понад 8 тис. тонн силосу. Та ще й на зерно частина пішла, бо силосні ями були переповнені.

 

Гібрид Новий можна вирощувати як на силос, так і на зерно

– От у нас в силосну яму не помістився весь урожай, то ми Новий залишили на зерно, він показав достойний результат — 110 ц/га в сухому зерні», — розповідає Олексій Зуй. — А ще завдяки тому, що Новий має помірний качан, його насіння швидко скидає вологу. На цю характеристику кукурудзи ми особливо зважаємо, щоб менше витрачатися на досушування зерна. Адже наша сушарка опалюється газом. Минулого року Новий ми збирали за вологості 18%, це добрий показник. Ну і його посухостійкість має неабияке значення, бо останнім часом ми все більше відчуваємо брак вологи.

 

Технологія вирощування кукурудзи в господарстві передбачає внесення під час сівби 150 кг аміачної селітри в рядок, а у фазу 7–10 листків — мікродобрив насамперед азоту. Сівбу проводять рано, коли температура ґрунту підніметься до 8 градусів. Починають із силосної кукурудзи, потім переходять до зернової. Вся посівна триває не більше як 5 днів — щоб не впустити вологу для дружних сходів. Система захисту складається з ґрунтових гербіцидів на основі ацетохлору. На щастя, шкідники в цій зоні поки що кукурудзу не турбують.

 

– Дуже велику роль для вирощування будь-якої культури, і кукурудзи зокрема, відіграє техніка, — зауважує Олексій Зуй. — Для сівби маємо якісні 16-рядні сівалки, якими користуємося останні два роки. Можемо ними 1000 га посіяти за п’ять днів. Отримуємо рівномірні, вирівняні сходи, тому і врожайності це добавило. Основне для кукурудзи — посіяти вчасно, доки є волога, й зібрати вчасно, доки немає дощів. У нас для цього є всі можливості.

 

Нині господарство повністю готове до весняної посівної. З осені вся земля виорана, задискована — жодного клаптика немає непідготовленого. Тому рано навесні, як тільки зійде сніг, тут готові закривати вологу й відправляти в поле сівалки.

 

Людмила Степанова

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2019 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ