Interpoma-2018

Interpoma-2018

15−17 листопада 2018 року у Больцано, столиці автономної італійської провінції Південний Тироль, вже в одинадцяте відбулася міжнародна садівнича виставка Interpoma-2018. На ній було представлено близько п’ятисот експонентів із понад двох десятків країн.  

 

Міжнародна виставка Interpoma відбувається раз на два роки. Для садівничої галузі це надзвичайно важлива подія. Експоненти з усього світу з’їздяться туди, аби продемонструвати спільноті свої найновіші досягнення у галузі селекції, розсадництва й технологій вирощування плодових культур. Також на Interpoma представлено садівничу техніку й різноманітне обладнання — сортувальне, холодильне, складське тощо. У всьому цьому особливий наголос робиться на яблуню, ця культура для виставки є профільною. А що ж садівники? Вони теж їдуть на Interpoma звідусіль — щоб придивитися до обладнання, поспілкуватися з представниками розсадників та відвідати товарні сади, яких у Південному Тиролі безліч. Остання опція дуже зручна, адже представлені на виставці зразки технологічної продукції можна відразу побачити у дії — до прикладу, у провінції реалізовано масштабні логістичні проекти зі зберігання й сортування яблук. Оскільки більшість контрактованих на виставці саджанців виготовлено в італійських розсадниках, зокрема й розташованих у Південному Тиролі, на прикладі місцевих садів можна оцінити їх ефективність. Так було і цього разу. На Interpoma-2018 свою продукцію садівникам представляли 485 компаній із 24 країн. Виставку відвідало понад 20 тисяч садівників із різних країн. Також у рамках Interpoma-2018 відбувся міжнародний конгрес «Яблуко у світі» (The apple in the world), присвячений, зокрема, й тенденціям, які панують на садівничих ринках Східної Європи та Азії. Вручалися під час Interpoma-2018 й спеціальні нагороди — фундація Interpoma Technology Award відзначала експонентів за новаторські рішення у вирощуванні й зберіганні продукції. Ми також відвідали виставку й поспілкувалися з її відвідувачами та експонентами. 

 

 
 

Садівники 

 

Почути на Interpoma-2018 українську мову й побачити знайомі обличчя було не складно: українські садівники масово відвідували виставку. Багато хто разом із візитом на виставку запланував і відвідання місцевих садівничих господарств. Цікава деталь: якщо раніше садівникам ішлося лише про запозичення технологій вирощування і зберігання продукції, то нині темою розвідок стала також і кооперація садівників регіону. 

 

Ось що розповів Владислав Макаренко з ФГ «Макосад» (Чернівецька обл.)

 

– «Ми не перший раз відвідуємо цю виставку, вона — як широке вікно у світове виробництво яблук. Тут садівники зустрічаються з провідними виробниками обладнання, дізнаються про нові тренди, адже в галузі кожного року щось змінюється, з’являється нова техніка, удосконалюються сорти. Ми приїхали подивитися на нові, більш червоні клони сортів Гала й Фуджі та стійкі до оржавлення клони Голден Делішеса. Цікавими є й представлені тут нові сортувальні машини та рішення з розфасовки. Ми в Італії вже кілька днів, приїхали задовго перед виставкою, аби побачити не лише нові сади, а й кооперативи, деякі з яких тут працюють ще від 1936 року. Протягом останнього десятиліття ми підтягли технологію і виробництво,  у нас непогана якість плодів, ми можемо конкурувати на світовому ринку. А от організація продажів в Україні ще відстає, підприємств формату кооперативів у нас немає. Ми поодинці стараємося вийти на якісь ринки, що зазвичай нелегко. Ми приїхали, бо прагнемо запозичити еволюційний досвід місцевого садівництва, внести у нього свої корективи й з часом бути з ним нарівні також і у плані логістики. 

 

З регіонів України на виставку їхали цілі садівничі делегації. Чи важко організувати таку поїздку? Загалом ні. Ось як про це розповів Анатолій Небоженко із СФГ «Промінь» (Харківська обл.)

 

– «На Інтерпомі я уперше, дуже сподобалося. Їхав сюди подивитися техніку та зустрітися з місцевими садівниками. Нас цікавлять контурні обрізувачі й пристрої для підрізання коренів, а також нові обприскувачі й технології внесення препаратів. Техніка, яку тут побачив, дуже сподобалась. Звісно, що для нас тут є певний мовний бар’єр, але сюди усе одно варто їхати, адже садівництво в Італії на крок попереду українського. Ми заїхали і в тутешні сади, оцінили стан дерев, побачили нові, ще навіть не зовсім зрозумілі нам способи обрізування, а також — те, яку саме шпалеру застосовують італійські садівники. Ми приїхали на виставку харківською групою, зібралися утрьох, кожен представляє окреме господарство. Купили квитки на літак, забронювали готелі, і от ми тут. 

 

Нині багато говорять про розвиток садівництва у країнах Середньої Азії, що колись входили до складу СРСР. На Interpoma-2018 були садівники й звідти. Ми поспілкувалися з представником великого садівничого господарства з Казахстану. Сакен Хасетов, головний агроном ТОВ «Астана фрутс» розповів: 

 

– «Ми сюди приїхали, аби познайомитися з найновішими досягненнями у садівництві. Наше господарство почало закладати інтенсивні сади шість років тому. Садили щороку, нині маємо 150 га інтенсивної яблуні. І якщо перші ділянки закладали під керівництвом німецьких консультантів, то сад, який ми створили 2017 року, зроблено повністю за італійською технологією. Нашим партнером є один із провідних італійських розсадників — Салві Віваі. Наші сади розташовано в Алматинській області, це передгір’я, воно вище від рівня моря. Висота — від 200−300 й до 1500 м, терасуванням сади схожі на Больцано. Використовуємо підщепу ММ-106 і М9, вирощуємо 14 сортів, зокрема Айдаред, Голден і Ред Делішеси, Пінову, Фуджі. Урожайність 40−60 т/га. Ділянки, на яких закладено сади, — з близьким заляганням гальки (короткий ґрунтовий профіль). Влітку у нас повітря прогрівається до +40 °C, а узимку охолоджується до –40 °C. Вегетація триває з квітня по жовтень, пізні сорти добре визрівають, стримувальним чинником є атмосферна посуха і нестача води. 

 

Найбільшим європейським виробником яблук є Польща. І на виставці було чимало представників польської садівничої галузі. Ми поспілкувалися з фахівцями, які рухають садівництво уперед, — розсадниководами. Розповідає Ришад Новаковський, розсадницьке господарство Арно (ARNO), Польща

 

«Я приїхав сюди попри те, що у польських розсадниках розпал сезону. Викопування, продажі — у такий час вирватися з розсадника граничить із чудом. Ми з колегою приїхали, щоб шукати нових рішень для Асоціації польських розсадників. Хочемо завдяки цьому візиту зрозуміти, якими будуть тренди у садівництві через кілька років, які сорти, із яким кольором плодів будуть модними. Уже провели кілька розмов на тему нових сортів, які італійські розсадники презентують на цій виставці, зокрема, червоні клони Ред Делішеса — ми шукаємо форми, які найбільше відповідні умовам Польщі й Східної Європи, куди продаємо саджанці. Також дивимося на техніку — прагнемо якнайбільше механізувати вирощування у наших розсадниках, оскільки у Європі доступність робочої сили увесь час знижується. Зауважили нові машини до маточників, і ті, що для підгортання, і ті, що розгортають корені, подивилися на нові рішення у саджалках.  

 

Компанії 

 

Якщо раніше Україну на виставці Interpoma представляли лише численні садівники-відвідувачі, то нині нашу садівничу індустрію уперше репрезентувала компанія експонент. Це було ТОВ «Ксилема Плант», яке спеціалізується на виготовленні садивного матеріалу яблуні. Ми поспілкувалися з Євгенієм Найченком, одним із засновників компанії. Ось як він пояснив ідею участі у події: 

 

– «Я уперше почув про Інтерпому 15 років тому від професора Мельника. І для мене це було щось далеке і космічне, адже тоді ще й проблеми з візами були. Але світ розширюється, і ми з відсталої в садівництві країни перетворилися у ту, якій і самій є що розповісти. Зокрема, українські яблука вже представлені на полицях супермаркетів у Швеції. Господарств, які експортують вирощене на заможні ринки більшає. Нині ми представляємо українське садівництво ще й на виставці. Наша продукція — саджанці. Її розраховано також і на українського покупця. Менталітет у нас такий, що визнання отримує той, кого визнали за кордоном. Дуже часто гарні контракти між двома українськими сусідами укладаються тут чи в Берліні. Ми тут сподіваємося зустрітися із гарними клієнтами, й швидше за все, що вони будуть українськими або з Казахстану та інших країн колишнього СРСР. Також поборемося за клієнта із західноєвропейськими компаніями, адже ми здатні робити не гірший продукт й за нижчу ціну. 

 

У іноземних компаній, що виробляють техніку й обладнання для садівництва, під час Interpoma-2018 на стендах працювали також і дилери, які відповідають за продажі у конкретних країнах. Саме за таким принципом на Interpoma-2018 була організована експозиція компанії Greefa (Нідерланди), провідного виробника сортувального та пакувального обладнання. Ми поспілкувалися з Анатолієм Богданом, директором ТОВ «Інсолар-Холод» (м. Харків), яке є дилером Greefa в Україні. Ось що він розповів: 

 

– «Ми приїхали на виставку, бо працюємо на стенді компанії Greefa, — вона запрошує сюди своїх представників із різних країн. Це дуже зручно, адже коли завітає делегація з такої країни, їм є з ким обговорити усі деталі контракту. На наш стенд завітало кілька груп садівників з України, більшістю це заздалегідь домовлені зустрічі, підходять і ті, кого ми ще не знаємо. Інтерпома — це місце зустрічі, і я її дуже рекомендую садівникам сюди приїхати. Це компактна виставка, тут представлено усе потрібне. Відвідувачам тут зручно працювати, за день можна усе обійти, вибрати цікаві товари й наступного дня вже поспілкуватися конкретно. Ваги усьому додає й те, що виставка відбувається у регіоні з високорозвиненим садівництвом — Південному Тиролі. Тут розташовані найбільші в Європі логістичні центри для зберігання й сортування яблука і груші. Можна побувати на виставці, а потім поїхати у якесь із господарств, щоб подивитися, як там усе влаштовано — зберігання, сортування. 

 

 

журнал “Садівництво по-українськи”, грудень 2018 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ