Агрономія

Додати стимулу рослині

Додати стимулу рослині

Знайти оптимальні рішення для максимального розкриття потенціалу рослин і, відповідно, збільшити заробіток із гектара. За таким принципом будують бізнес у фермерському господарстві «Йосип Порфирович Ругало» на Кіровоградщині. Експериментуючи над виробленням найоптимальнішої системи живлення, аграрії випробували й біостимулятори та добрива компанії «Тімак Агро» і досягли відразу двох цілей: отримали вищі врожаї та почали ощадливіше ставитися до навколишнього середовища.

Історія господарства почалася у 1991 році, коли колишній учитель Йосип Порфирович Ругало взяв в обробіток землі, розташовані довкола села Червоновершка в Компаніївському районі. Його сини Андрій та Ігор змалку допомагали по господарству. Згодом, здобувши аграрні професії, перейняли керування фермерським господарством «Ругало» на себе, і тепер уже залучають до роботи на землі й своїх дітей.

Продовжувати справу батьків властиве багатьом жителям Червоновершки, й трудовими династіями тут нікого не здивуєш. Важливіше, аби справа була успішною, а досягнення — очевидними. Тому в сім’ї Ругало добре засвоїли правило: кожне наступне покоління має підвищувати ефективність роботи господарства. Досягати цього їм вдається за умови впровадження передових технологій виробництва, керування якістю продукції та зниженням її собівартості. «Сучасний фермер має бути не лише відмінним агрономом, а й хорошим економістом і брокером, — додає Андрій Ругало, директор господарства. — Можна зібрати високий урожай, але дешево його продати. І навпаки: отримати добру виручку за невисокий урожай за умови розумної реалізації збіжжя». Свої урожаї «Ругало» реалізовує протягом року, орієнтуючись на кращі ціни на світовому ринку. Наразі працюють із такими потужними трейдерами, як «НІБУЛОН» і «Кернел», але в майбутньому планують мінімізувати витрати на посередників, вийти на прямі продажі за кордон.

Головний акцент у господарстві роблять на рослинництві, а від тваринництва довелося відмовитись кілька років тому через нерентабельність. Приміщення ферм переобладнали на зерносховища, придбали очисне обладнання для доробки зерна й поставили зерносушарку. Щоб мінімізувати втрати по врожаю, придбали високопродуктивну техніку. Завдяки їй підвищили якість обробітку ґрунту та збереження вологи. Адже Кіровоградщина належить до зони ризикованого землеробства: найбільше місцевим фермерам дошкуляють посухи та суховії, тут випадає критично мала кількість опадів. У контексті посушливих умов у господарстві ретельно використовують наявну вологу та зайвий раз не «турбують» землю обробітком: весною проводять боронування та передпосівну культивацію, коли збирають врожай, то закривають ґрунт.

У сівозміні вирощують ріпак, озиму пшеницю, ячмінь, соняшник і кукурудзу. Під кожною з культур близько 20% посівних площ, крім, хіба що, ячменю — під його посіви щороку відводять 2–3% угідь. Для прибуткового ведення виробництва застосовують цілий комплекс рішень, куди входять посівний матеріал провідних світових виробників, комплекс добрив і біостимулятори росту. «Стараємося жити біля рослини, бо якщо у якомусь аспекті не допрацюєш, то можеш втратити суттєвий відсоток урожаю», — зазначає пан Андрій.

Прибавка врожаю кукурудзи після внесення FERTILEADER Axis становила близько 1 т/га

Екологічноі економічно

Як показали результати аналізу ґрунтів, місцевий чорнозем має дефіцит фосфору, цинку, марганцю та сірки. Тому господарі вносять комплекс макро- та мікроелементів, необхідні для формування врожаю. Головні критерії, якими господарі керуються у виборі препаратів, є їх вплив на врожайність і рентабельність. Для пошуку найкращого рішення в господарстві постійно проводять дослідження: рік випробовують гібриди та препарати на демоділянках, а найкращі рішення на другий рік застосовують на полях.

Спираючись на результати своїх досліджень, господарство зупинило свій вибір на препаратах європейських виробників. За словами пана Андрія, порівнюючи з пропозиціями українських, російських і білоруських виробників, вони мають втричі вищі показники розчинності й засвоюваності — близько 90%. А для посушливого регіону одне з ключових питань полягає в тому, щоб рослина спожила внесені речовини. «Зазвичай якісні та дієві препарати — задоволення не з дешевих. Однак їх унесення економічно вигідне господарству, адже завдяки застосуванню препаратів культури дають суттєву прибавку до врожайності, а отже, приносять більший прибуток. У результаті це дає можливість розвивати господарство», — обґрунтовує Андрій Ругало.

Минулого сезону у фермерському господарстві «Ругало» випробовували в комплексі підживлення рідкі біостимулятори FERTILEADER виробництва «Тімак Агро Україна»: по кукурудзі працювали FERTILEADER Axis, а по соняшнику — FERTILEADER Gold. На відміну від добрива завдання біостимулятора не зводиться тільки до забезпечення рослин елементами живлення. Такі препарати мають оптимізувати обмін речовин, збільшити опір культур до стресів і поліпшити засвоєння тих елементів живлення, що рослина отримає з традиційних добрив чи візьме з ґрунту. З цими завданнями впоралися обидва біостимулятори FERTILEADER, які випробовували у фермерському господарстві «Ругало». Їх основною рушійною силою є запатентований комплекс Seactiv, що має в складі спеціально відібрані та екстраговані природні рослинні біостимулятори (фітогормони), що забезпечує потужну антистресову дію. Також ці речовини стимулюють підвищення фізіологічних процесів у рослині, таких як сокорух, транспорт елементів живлення, розвиток кореневої системи, фотосинтез і водночас є джерелом збалансованого живлення. До того ж FERTILEADER Gold має сертифікат екологічно чистого препарату, відтак його можна застосовувати в ековиробництві. Рекомендована норма внесення біостимуляторів становить 3 л/га під соняшник і 3-4 л/га — під кукурудзу. Обидва препарати мають листову дію й спрацюють ефективніше за температури нижчої від +20 °С.

«Загалом ми задоволені дією цих препаратів, бо бачимо практичні результати», — констатує Андрій. Так, незважаючи на складні погодні умови й дефіцит вологи, прибавка врожаю кукурудзи становила близько 1 т/га, соняшнику — 580 кг/га (41,8 ц/га проти 36 ц на контрольній ділянці), що є добрими показниками по цій агрокліматичній зоні. Завдяки обробці біостимуляторями піддослідні рослини навіть візуально суттєво відрізнялися від тих, що росли на сусідньому полі й не оброблялися. Рослини мали сильну й розвинену кореневу систему, що поліпшило їх живлення та додало плюсів імунній системі, зробило стійкішими до посухи, хвороб і шкідників. Завдяки отриманій енергії для росту наземна частина рослин вирізнялася насиченим темно-зеленим кольором, соняшник мав товстіші стовбури, а дозрівання посівів тривало довше.

Переконавшись в ефективності препаратів «Тімак Агро Україна» і рентабельності їх застосування у системі живлення, господарство у 2019 році планує застосувати їх на всіх посівах кукурудзи та соняшнику. Також у фермерському господарстві «Ругало» застосували й інші розробки виробника. Так, в обробці насіння озимої пшениці застосували біостимулятор FERTIACTIL SD — з нормою 3 л/т. На старті отримали рослини з міцною кореневою системою. По ячменю працювали азотно-сірчаним добривом SULFAMMO 25, також застосовували його в підживлення озимого ріпаку, як результат — міцні, загартовані рослини добре пережили зиму, і в господарстві прогнозують добру врожайність. На сівбі соняшнику використовували гранульовані добрива НПК серії EUROFERTIL.

Як зазначає пан Андрій, система живлення сільськогосподарських рослин нема меж досконалості. Тому тут і далі експериментуватимуть, аби знаходити найкращі тандеми «гібрид + добрива та біостимулятори». Глибоке розуміння тонкощів унесення препаратів, технологічно правильне застосування кожного грама дозволить господарству раціонально та з найбільшою користю вести виробництво сільськогосподарської продукції.

Про компанію та її продукти

У той час, коли «Тімак Агро Україна» тільки пізнають на українському агроринку, у світі виробника знають давно. Це дочірня компанія французької Групи Roullier майже 60 років забезпечує аграріїв продукцією, що відповідає найвищим міжнародним стандартам якості та безпеки. Успіх Timac Agro у світі ґрунтується на науковому підході до питання живлення рослин і технічного удосконалення виробничих потужностей. Виробник пропонує аграріям технології MPPADUO та MESCAL, які забезпечують максимальну доступність елементів живлення з добрив (зокрема фосфору), незважаючи на рН ґрунтового розчину. Крім того, добрива містять біостимулятори XCK і PHYSIO+, що поліпшують розвиток кореневої системи. Препарати створено на основі витяжки водоростей. Їх добувають у морі поблизу берегів Франції: на виготовлення 1 л концентрату використовують 20 т водоростей. Завдяки унікальній технології, добрива засвоюються майже на 100%. Вони дозволяють виробникам оптимізувати свої витрати на добрива шляхом отримання високих показників урожайності з одиниці площі, що було доведено на практиці українськими фермерами. Водночас препарати поліпшують навколишнє середовище і, застосовуючи їх, виробники сільськогосподарської продукції не лише більше заробляють, а й поліпшують оточення — саме за таким принципом нині будуються найуспішніші бізнеси.

Лариса Степанушко

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ