Агрономія

BASF новий гравець на ринку насіння ріпаку

Однією з високорентабельних культур у сільськогосподарських посівах України є озимий ріпак. І це не лише перші гроші в господарстві, а й чудовий попередник для озимих зернових, який лишає по собі в пожнивних рештках велику кількість поживних речовин і глибоко розпушений із доступом повітря ґрунт.

Восени 2018 року компанія BASF доповнила своє портфоліо інноваційних продуктів засобів захисту рослин високоврожайними гібридами озимого та ярого ріпаку, придбавши селекційну програму й платформу компанії Bayer.

В Україні добре освоєно інтенсивну технологію вирощування озимого ріпаку, тому врожайністю в 4–5 т сьогодні нікого не здивуєш. Насамперед це стало можливим завдяки якості насіннєвого матеріалу, саме на якості всіх своїх продуктів, а відтепер і насіння ріпаку базується довголітня співпраця й визнання виробниками компанії BASF. Досягати високих показників урожайності, високої адаптивності й пластичності гібридів до умов вирощування стало можливим завдяки досвіду та праці одних із найкращих селекціонерів Німеччини, Бельгії та Польщі, адже саме там розташовано сучасні селекційні центри компанії BASF.

 

Маючи доступ до великого генофонду, селекціонери BASF передусім орієнтуються на створення гібридів із високими та, що важливо, стабільними показниками врожайності у всіх зонах вирощування. Всі гібриди перевірено як у Європі, так і в Україні, завдяки великій програмі досліджень на зимостійкість і посухостійкість.

Наявне портфоліо зареєстрованих і комерціалізованих гібридів озимого ріпаку BASF дає змогу вирощування їх у будь-якій кліматичній зоні України. Холодні зими з різкими перепадами температур, весняні примхи та затяжні посухи, а також інші перешкоди з успіхом долають такі гібриди: ІнВ1066, ІнВ1030, Сейфер, Панчер, Фенцер, Лексер, Брентано та Джампер, а наявність гібридів під виробничу систему Clearfield® ІнВ1166 КЛ та Елмер КЛ полегшує боротьбу з бур’янами, зокрема й хрестоцвітими.

ІнВ1166 КЛ новий гібрид, що кардинально відрізняється від уже відомого Елмер КЛ, для оптимальних і пізніх строків сівби, бо він інтенсивно розвивається з осені, характеризується раннім цвітінням і пізнішим дозріванням, як порівняти з Елмер КЛ. Використання в господарстві двох різних гібридів за характеристиками дасть змогу нівелювати примхи погодних умов і допоможе зменшити навантаження на техніку як під час сівби, так і під час збирання врожаю.

 
 

Основною характеристикою середньостиглого гібрида ІнВ1030 є висока адаптивність до умов вирощування. Цей гібрид дуже добре почувається як на Сході, так і на Заході України, що підтвердили середні показники врожайності за три роки досліджень у внутрішніх дослідах, що були на рівні 47,5 та 49,3 ц/га відповідно. Саме за стабільно високі показники врожайності, високу зимостійкість і стійкість до полягання цей гібрид посів місце в комерційній лінійці озимих ріпаків БАСФ.

ІнВ1066 добре доповнює лінійку середньопізніх гібридів із високим потенціалом урожайності особливо у центральних і західних областях країни, де його врожайність за роки досліджень в середньому становила від 52,2 до 49,9 ц/га. Демонструє швидкий розвиток з осені. Формує сильні й потужні рослини з високою стійкістю до вилягання.

Підбираючи різні за розвитком гібриди, ми можемо запобігти низці негативних чинників. Так, за потреби ранньої сівби ми можемо обрати гібрид із повільнішим розвитком восени, таким є ЛЕКСЕР. Також цей гібрид у регіонах із достатнім зволоженням не рекомендується загущувати. ЛЕКСЕР розкриває свій потенціал за знижених норм висіву, має високий бал гілкування та високу компенсаційну здатність. У демонстраційних посівав результати врожайності у 2018 році були на рівні 40,5 ц/га у Дніпропетровській області та 42,8 ц/га — в Київській. За пізніх строків сівби або за умов посіву в сухий ґрунт й отримання пізніх сходів ефективними для сівби будуть такі гібриди, як ПАНЧЕР, СЕЙФЕР і ФЕНЦЕР. Ці гібриди мають швидкі темпи розвитку, навіть за зниження температур, і краще за інші гібриди встигають сформувати вегетативну масу й накопичити потрібну кількість цукрів для перезимівлі рослин. У 2018 році врожайність цих гібридів у демонстраційних ділянках в господарствах становила: ФЕНЦЕР в Дніпропетровській області — від 42,2 до 46,4 ц/га, ПАНЧЕР — від 34,0 ц/га у Херсонській і до 50,7 ц/га — у Київській області. Основним, чим відрізняються ці гібрид, — швидкість відновлення вегетації та розвиток навесні, а також строки стиглості. Найповільніше відновлює свою вегетацію навесні СЕЙФЕР, показники врожайності якого 2018 року становили 41,6 ц/га в Житомирській і 46,3 ц/га — в Київській області в демонстраційних посівах господарств.

Для вирішення викликів, що стоять перед аграріями, BASF упроваджує новий для ринку України інноваційний підхід продажу насіння. Він полягає у комплексній пропозиції, до якої входять гібриди насіння озимого ріпаку та препарат Карамба®. До нової пакетної пропозиції входять 11 паків, кожен із яких містить дві посівних одиниці певного гібрида та 5 л засобу захисту ріпаку Карамба®. Назви запропонованих паків BASF вказують на характеристики гібридів. Наприклад, із паком «Універсальний» аграрій отримає гібрид Брентано з високим ступенем адаптації до умов вирощування у всіх регіонах. У пропозицію входять іще такі паки, як: «Оптимальний» із гібридом Панчер, «Стійкий» із гібридом Фенцер, «Досконалий» із гібридом Сейфер, «Високоолійний» із гібридом Лексер, «Квік старт» із гібридом Джампер, «КЛ пізній» із гібридом ІНВ1166 КЛ, «КЛ ранній» із гібридом ЕЛМЕР КЛ, «Пізній» із гібридом ІНВ1066 та «Стабільний» із гібридом ІНВ1030

Вирощуйте ріпак професійно!

Обирайте якісне насіння й інноваційні продукти для захисту ріпаку BASF.

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ