Агрономія

Гібридне жито є найбільш придатною культурою для виробництва біогазу

Універсальна культура

Універсальна культура

Гібридне жито є найбільш придатною культурою для виробництва біогазу.  

Гібридне жито — дуже стійка культура, яка може витримати більшість умов вирощування. Проте максимальні врожаї отримують аграрії з регіонів з великою кількістю опадів і важчими ґрунтами. Тут жито є найбільш придатною культурою для виробництва біогазу. 

Жито також добре придатне для сівозмін з енергетичним буряком або кукурудзою. Його можна посіяти відносно пізно, а в деяких випадках і рано зібрати, щоб можна було посіяти другу культуру — енергетичний буряк або кукурудзу, що дає можливість отримати два врожаї біогазових культур. 

Гібридне жито — корисний субстрат, який можна використовувати на заводі з виробництва біогазу протягом усього року. Його можна використовувати для врівноваження високої продуктивності субстратів енергетичного буряка або кукурудзи, забезпечуючи таким чином альтернативне джерело поживних речовин для бактерій у біореакторі й стабілізуючи вихід газу. 

Таблиця. Енергетичний потенціал

Енергетична кукурудзаГібридне жито
Вихід зеленої маси, т/га6035-40
% сухої речовини27-3133-36
Вихід біогазу м3/т (зелена маса)200200
Конверсія метану53%54%
Вихід метану м3/т (зелена маса)105108
Вихід метану м3/га63004320
Джерело: KWS SAAT SE & Co. KGaA

У цьому сенсі гібридне жито за умови використання разом із кукурудзою на біогазовому заводі створює синергетичний ефект унаслідок поліпшення виходу газу, бо гібридне жито збільшує тривалість часу, протягом якого кукурудза виробляє метан у біореакторі. 

Змішуючи 25% гібридного жита з 75% кукурудзи, менеджери заводів можуть збільшити вихід газу майже на 20%, порівнюючи з використанням тільки кукурудзи. Проте сукупний вихід газу знижується, коли частка гібридного жита в суміші перевищує цей рівень. 

Відносний вихід біогазу (кукурудза на 100%). Джерело: IBS GmbH and KWS Lochow GmbH

Гібридне жито також придатне для сівозміни біогазових культур, доповнюючи інші культури. Оскільки врожай жита збирають улітку, його можна зберігати в порожніх буртах для кукурудзи або буряка. 

Раннє збирання врожаю, коли частка сухої речовини в культурі становить 30–35%, забезпечує кращий вихід газу і знижує витрати, як порівняти із житом, що вирощують на зерно. 

Гібридне жито є відносно малозатратною культурою, поєднує високий вихід зеленої маси (близько 45 т/га) і може дати вищий уміст сухої речовини, порівнюючи з буряком і кукурудзою. Гібридне жито як цільна рослина, яку вирощують у сівозміні разом із кукурудзою, дає більш ранній урожай і значні переваги для сівозміни. 

Порівнюючи з іншими озимими зерновими культурами, гібридне жито надзвичайно універсальне. Воно надзвичайно зимостійке і добре витримує сівбу пізно восени, бо жито добре укорінюється і швидко відновлює вегетацію рано навесні. 

Зерно повне енергії і є добрим джерелом корму для бактерій із високим виходом газу. 

Вибір гібрида 

Гібридне жито — збільшення урожайності в часі. Джерело: KWS Lochow GmbH

Досвід показує, що гібридне жито має більший потенціал, ніж інші зернові культури. Нові гібриди озимого жита можуть давати вихід зеленої маси до 50 т/га. Біогазові гібриди за врожайності 50 т/га дають вихід біогазу 4860 м./га; для порівняння: традиційні сорти жита дають 3000 м./га. 

Гібриди жита з високим кущінням забезпечують високу густоту стеблостою. Такі гібриди мають швидке раннє відновлення вегетації, стабільність росту і стабільні характеристики в польових умовах, а також високий вихід сухої речовини. 

На ринку особливо цінують гібриди, що здатні забезпечити коротку сівозміну: їх можна рано збирати (на початку травня), що дає можливість далі висівати енергетичний буряк або кукурудзу на силос. 

Гібридне жито нового покоління може дати виробникам значно вищий урожай, ніж традиційні сорти. 

Таблиця. Норми посіву

Час посівуДатаНорма посіву, м2
РаннійПочаток вересня – середина вересня180-200
СереднійСередина вересня – кінець вересня200-220
ПізнійПочаток жовтня – середина жовтня220-230

Агрономія 

Гібриди озимого жита можна сіяти до середини жовтня. Вони мають добре розвинену кореневу систему, яка використовує поживні речовини й воду з глибших ділянок ґрунту, ніж більшість злаків. Це зводить до мінімуму втрати азоту взимку, а також може допомогти мінімізувати ерозію ґрунту. 

Звичайною практикою є застосування 120–140 кг N/га, причому 60% вносять на початку відновлення вегетації, а решту 40% — у фазу початку виходу в трубку. Агрохімічні витрати мінімальні. Бура іржа є основною хворобою листя, що уражає жито, і зазвичай потрібна одна обробка фунгіцидами залежно від регіону вирощування і ризику появи іржі. 

Максимальна кількість сухої речовини й подальше виробництво біогазу відбувається внаслідок силосування, коли зерно перебуває на стадії молочної стиглості. Якщо лишити урожай для дозрівання до кінця червня й зібрати його на стадії воскової стиглості, можна вдвічі збільшити вихід біогазу, як порівняти зі збиранням за появи колоса. 

Вищий потенціал 

Порівнюючи з пшеницею, ячменем або тритикале, гібридне жито дає більше соломи й аналогічну врожайність. Саме цей вищий потенціал біомаси робить його найкращим для виробництва біогазу. 

Щоб домогтися оптимального механічного подрібнення всього врожаю, комбайн має бути обладнано зерновими дробарками з котками, які можуть працювати з різною швидкістю (до 60%). Мета полягає в тому, щоб якомога більша частина врожаю могла контактувати з молочнокислими бактеріями, що дасть їм змогу швидко розмножуватися. Це також підвищить ефективність будь-якого консерванту для силосування. 

Фаза розвиткуЧас скошуванняСуха речовина (%)Вихід біогазу м3/т (зелена маса)
Прапорцевий листокПочаток травня< 20%<100
ЦвітінняКінець травня20–25%130–160
Зерно на стадії молочної стиглостіСередина червня30–35%200–230

Оскільки стебла жита, по суті, порожнисті, в силос надходить багато кисню. Через це для досягнення найкращих результатів подрібнювач потрібно налаштувати на довжину подрібнення від 6 до 10 мм. Це допоможе досягти щільності понад 230 кг сухої речовини на м. після інтенсивного ущільнення в бурті. Відносно спекотні умови збирання врожаю можуть призвести до збільшення кількості мікроорганізмів. Це може негативно позначитися на силосі, приводячи до великих втрат енергії під час зберігання й потенційного накопичення токсичних побічних продуктів у бурті. 

Відповідний консервант для силосування знизить природний ріст молочнокислих бактерій у рослині. 

Збирання врожаю / зберігання 

Збирання врожаю на стадії від пізньої молочної стиглості до ранньої воскової стиглості забезпечує вихід сухої речовини близько 32–38% (макс. 40%) та співвідношення зерна та соломи 1 : 1. 

Гібридне жито — порівняння виходу. Порівняння виходу рослинної маси злакових культур

Гібриди сучасної селекції забезпечують вищу врожайність, ніж традиційні сорти, і в умовах України показують дуже високий урожай зеленої маси — на рівні 38–45 т/га. Головне — обрати гібриди з відповідною агрономією та низьким ризиком вилягання, які демонструють стабільно високі рівні врожаю. 

N. B. Виробники біогазу можуть максимально збільшити вихід газу, застосовуючи посівну суміш, що забезпечує широкий спектр сировини для високого виходу газу і яка також демонструє стабільність у рамках сівозміни. Кукурудза, рослинна маса зернових культур та енергетичний буряк мають найбільший потенціал у більшості умов України.  

Статтю надала компанія KWS

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ