Елеватор

Дозвільні системи в будівництві — ефективні інструменти в умілих руках

Дозвільні системи в будівництві — ефективні інструменти в умілих руках
Богдан Поперечний, директор ТОВ «ПІ “АКТИВПРОЄКТ”»

Розширення цифрового документообігу в дозвільній системі дійшло будівництва, і значною мірою процедури стали простішими й швидшими. Проте, як і будь-де, існує низка особливостей, що слід ураховувати

Отримання дозволів на будівництво часто може бути складним і тривалим процесом. Однак в останні роки дозвільні процедури в будівельній галузі постійно розвиваються й модернізуються. У процесі цифровізації було створено один з основних інструментів — дозвільну систему будівництва ЄДЕССБ (e-construction.gov.ua) та ДІЯ (diia.gov.ua).

Що таке ЄДЕССБ та ДІЯ у сфері будівництва?

ЄДЕССБ — це єдина державна електронна система у сфері будівництва, метою якої є забезпечення створення, перегляд, надсилання, прийняття, збирання, внесення, накопичення, обробка, використання, розгляд і зберігання документації, потрібної для отримання дозволів. Тобто можна завантажити всі необхідні документи для отримання в ДІЇ дозволів під час усього циклу будівництва. Майже все відбувається онлайн, тому будівельнику не потрібно бігати з паперами по різних установах, що значно пришвидшує процес і зменшує логістичні й часові витрати.

Користуючись системами щоденно, ми можемо підтвердити, що отримання дозволів для будівництва зерносховищ стало значно прозорішим і водночас чіткішим. Подання та затвердження матеріалів виконується у суворій відповідності до внутрішнього розгалуженого алгоритму, з масою перевірок відповідності техніко-економічних показників. Отже, нині навіть немає сенсу подавати до розгляду неякісні проєкти.

Отримання дозволів через ЄДЕССБ та ДІЮ складається з кількох етапів. Нижче наведено приблизний порядок дій для отримання дозволу через ці системи:

1. Отримання вихідних даних (містобудівних умов та обмежень, технічних умов).
2. Завантаження завдання на проєктування.
3. Створення та реєстрація генпроєктувальником електронного кабінету та завантаження проєктної документації.
4. Присвоєння позитивного висновку експертизи.
5. Затвердження проєктної документації замовником.
6. Присвоєння наказів авторського нагляду, технічного нагляду.
7. Унесення договору генерального підряду будівельною організацією.
8. Отримання повідомлення або дозволу на початок будівництва замовником.
9. Створення технічного паспорта.
10. Реєстрація акта виконаних робіт.
11. Отримання декларації про готовність об’єкта до експлуатації або сертифіката.

Конкретний порядок дій визначається відповідно до типу об’єкта, наявності містобудівної документації, необхідності розробки ОВД, класу наслідків і віднесення до об’єктів підвищеної небезпеки тощо.

Однак не все так безхмарно, як хотілось розробникам. З одного боку, система допомагає заявникам і спрощує отримання дозволів, але й не завжди люди можуть «порозумітися» із системою. Не всі вимоги чітко прописано, і подекуди лише розробники здатні допомогти розібратись із деякими моментами. До того ж система постійно оновлюється, вимоги до певних документів змінюються, що також вимагає додаткових зусиль від учасників будівництва задля коректної взаємодії.

Наприклад, останнім часом змінено алгоритм унесення об’єктів, що будуються в кілька черг: проєктанту потрібно коректно встановлювати стадійність проєктування, щоб отримати можливість присвоїти експертизу кожній черзі, і проєктна документації та підписи повинні завантажуватися для кожної черги будівництва.

Якщо стадійність проєктування встановити некоректно, буде неможливо отримати дозвіл на початок будівництва. Відповідно, доведеться вносити зміни до стадійності проєктування і ще раз проходити експертизу. А це — витрати часу і непотрібні затримки. Цей момент з’явився у системі на початку вересня, і довелось витратити купу часу, щоб дізнатися, чому неможливо отримати дозвіл. Тільки після звернення до розробників отримали роз’яснення й змогли усунути проблему.

Специфічними нюансами, наприклад, є необхідність вказувати для споруд загальну площу приміщень і площу приміщень (місць) загального користування (зокрема допоміжних). Раніше ці показники не були обов’язковим. Проте нині у ЄДЕССБ з’явилась така вимога, і для тих самих силосів потрібно вказувати «0» або площу підсилосної галереї, записавши це в примітках.

Також існує низка технічних нюансів, які треба враховувати під час створення кабінету. Наприклад, потрібно коректно вказувати назву споруд і тип будівництва і враховувати це в технічних паспортах відповідно до витягу з проєктної документації.

Ось простий приклад. Проєктанти зазвичай пишуть «силос №1», «силос №2» і т. д. А в програмі знак «№» не можна вказувати, бо система його «не розуміє» і вибиває помилку, яка не дозволяє зареєструвати проєктну документацію. Також варто контролювати роботу БТІ перед уведенням об’єкта в експлуатацію. Вони часто грішать тим, що називають споруди інакше, ніж у проєкті. Наприклад, «силос 1» можуть назвати «зерносховище 1» або присвоїти тип «Будівля», а не «Споруда», і введення в експлуатацію стає неможливим. Доведеться переробляти технічні паспорти, щоб назви споруд збігалися з проєктом.

Перед уведенням в експлуатацію рекомендовано уточнити необхідність виконання контрольної геодезичної зйомки. Для об’єктів СС2 і СС3 обов’язково потрібно робити контрольну геодезичну зйомку після завершення будівництва, щоб визначити координати нових об’єктів і внести їх у базу даних. Таким чином виконується вторинний контроль геометричних параметрів будівель і споруд, щоб ті відповідали проєктним значенням.

І наостанок хочеться порадити кожному учаснику будівництва — коректно вносьте дані до ЄДЕССБ, щоб під час уведення об’єкта в експлуатацію через ДІЮ не потрібно було вертатися до внесення змін у проєктну документацію, експертизу та дозволи на початок будівництва. Часто людський чинник призводить до помилок і збільшує строки виконання «паперової» роботи.

Отже, підсумок можна зробити такий: системи ЄДЕССБ та ДІЯ запрацювали й почали реально допомагати будівельникам. До їх появи процедура погодження будівництва тривала значно більше часу. Минулі АПЗ, дозвіл на будівництво, комісія з введення в експлуатацію — усе це тривало тижні й тижні комунікацій зацікавлених сторін. Натомість ЄДЕССБ та ДІЯ дають змогу точно прогнозувати результат роботи у визначені терміни.

ТОВ «ПІ “АКТИВПРОЄКТ”»
Україна, 02002, м.Київ, вул.Є.Сверстюка 11а
+380 (44) 383-60-38

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ