Агромаркет

Дійсне та бажане

Дійсне та бажане

Лідери росту та падінь акцій агрохолдингів у липні та прогноз на серпень

Липень 2013 року видався цікавим для аналізу динаміки акцій українських агрокомпаній із двох причин. З одного боку, це чудова нагода проаналізувати інвестиційну стратегію на фоні загального «просідання» ринку; з іншого, оцінити позицію іноземних інвесторів щодо українських цінних паперів.
Насамперед необхідно констатувати, що відбулося очікуване нами відновлення, хоча й дещо уповільнене з огляду на літо: фондові індикатори за період виросли в середньому на 5–6% (індекс Варшавської біржі у цьому плані реагував більш повільно — 3,64%). Безумовно, акціям українських аграрних виробників зовнішній оптимізм не зміг повністю передатися через невизначеність із операційними підсумками господарського сезону та глобальним падінням цін на зернові (–24% із початку року). Проте флагмани ринку рухалися в унісон лінії з міжнародними індексами.
Таблиця. Котирування акцій агрохолдингів 22.06–22.07 2013
Дійсне та бажане

Дані: Міжнародна юридична фірма Integrites

Із іншого боку, брак ліквідності через недовіру іноземних інвесторів продовжує поглиблюватися; і найбільш активно проявляється щодо невеликих компаній. Із трійки лідерів зростання за підсумками місяця показав лише «Мрія Агрохолдинг» (+8,8%). Ця компанія була найбільш адекватно оцінена (проте теж на невеликих обсягах) за придбання нових активів («ГЕРРОМ Інвест-Чемеровці» та «Аграрія») і розвиток логістичної інфраструктури (транспортні центри).
Група компаній «Агроліга» продемонструвала ріст акцій на рівні 20,6%. Причиною зростання вартості акцій цієї компанії стала умовно-позитивна новина про перехід на основний майданчик. На фоні проміжних результатів зі збирання та продажу врожаю така надшвидка динаміка росту вартості акцій видається необ’єктивною.
Ці обидві компанії є потенційно цікавими та здатними генерувати позитивний грошовий потік, проте в умовах зниження інвестиційної популярності України аж ніяк не можуть випереджати основні біржові індекси, як це могло відбуватися до кінця 2010 року.
Акції KSG Agro (+8,7%) наразі торгуються на рівні цін весни і з невеликими об’ємами. Позитивні результати кількох напрямів (рослинництво, свинарство, біопаливо) й активна робота з інвесторами дають можливість стверджувати, що акції цього агрохолдингу поступово набувають статусу цікавого активу із суттєвою премією за додатковий ризик. Тому торгова активність щодо цієї компанії може зростати.
«Кернел» (+6,4%:) та «Астарта» (+5,1%) рухалися вслід за ринком без суттєвих потрясінь чи позитивних новин. «МХП» (+4,1%) 16 липня опублікував позитивну звітність. Однак поки що головною інтригою цієї інвестиції є очікування синергії від інвестиційних проектів та експорту курятини в ЄС.
«Мілкіленд» (–1,3%) наразі особливого інтересу для інвесторів не має, вартість акцій трохи «підігріли» новини про дивіденди (0,08 євро за акцію). Навіть новина про нагороди від Укрмолпрому наразі неспроможна переконати інвесторів, що компанія остаточно позбудеться проблем із поставками за кордон.
«Авангард» (–1,9%) вніс певне сум’яття обіцянками про подвійний лістинг (Лондон — Гонконг), проте не продемонстрував достатньо сильного інформаційного приводу для того, щоб показати ріст. Ціна мляво зафіксувалася на рівні травня і навряд чи найближчим часом подолає верхню межу березня.
«Овостар» (–11.4%) отримав сертифікат FSSC 22000, що дає змогу виходити на нові ринки, однак низька ліквідність цінних паперів не дала змогу цій новині проявитися. Наразі суттєвих перспектив щодо росту акцій цього підприємства небагато (–6.3% у червні).
Ситуація з боргами «Агротону» (–39,2%) активно висвітлювалася в пресі, тому додатково пояснювати причини такої вкрай негативної динаміки немає. Останнім часом щодо платоспроможності та збереження статусу публічної компанії «Агротону» ходить чимало чуток, окрім того, компанія стала менш прозорою для аналізу. Разом із ситуацією у галузі та динамікою фінансових і товарних ринків це завдає великої шкоди як репутації емітента, так і справедливій оцінці акцій ринком. Проте «Агротон» є одним із піонерів нової хвилі українських IPO, тому ми продовжуватимемо включати його у наш щомісячний огляд із позицій створення збалансованого переліку емітентів для аналізу.
Поступово період «літньої сієсти» добігає кінця, вже в другій половині серпня ми сподіваємося на відновлення динаміки торгів у кількісних та якісних вимірах. Флагмани ринку традиційно зберігають роль найкращих інвестицій із помірним ризиком, а щодо менших компаній, то їм доведеться докласти зусиль для нових досягнень на несприятливому ринку. З огляду на останні результати залучення коштів на фондовому ринку до кінця року навряд чи можна очікувати IPO чи розміщення єврооблігацій, однак угоди M&A та банківські запозичення цілком можливі. Окремим питання залишається те, як впливатиме держава на регулювання внутрішнього ринку та зовнішньої торгівлі з огляду на прогнози врожаю.

 

Підготував Євген Тимошенко, керівник департаменту ризик-менеджменту, старший аналітик юридичної фірми (МЮФ) Integrites

газета  “АгроМаркет”  серпень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ