Овочі-Ягоди-Сад

Десикація підвищує урожайність картоплі

Десикація картоплі

Десикація — це передзбиральне підсушування рослин. Десиканти прискорюють дозрівання картоплі, підвищують врожайність та якість бульб, знижують ризик травмування під час механізованого збирання врожаю і транспортування.

МЕТА ПРОВЕДЕННЯ

Одні виробники вважають, що десикація на картоплі повинна бути обов’язковою, інші проводять її лише за потреби, оскільки цей захід підвищує собівартість виробництва. Щоб зрозуміти, наскільки потрібна десикація картоплі перед збиранням урожаю, слід виділити основні фактори, що обумовлюють її проведення:

• нерівномірне дозрівання сортів картоплі (морфологічна особливість);

• подовження вегетації рослин за підвищеної вологості повітря та ґрунту (у період вилягання бадилля нерідко випадають рясні дощі);

• високий рівень забур’яненості на полі;

• ураження надземної маси хворобами (наприклад, збудник фітофторозу зберігається на картоплинні).

Факторів, що впливають на якість проведення десикації, є кілька. Один із найголовніших –– це температура повітря, яка під час проведення десикації має становити від 10 до 25 °C. За більш високої температури знижується ефективність препаратів та якість картоплі: спостерігається прискорене дозрівання вічок, і картопля проростає до збирання врожаю.

Для кращої ефективності десиканту на засмічених посівах картоплі та на посівах, уражених фітофторозом, бадилля скошують, вивозять за межі поля і спалюють. Потім обробляють посіви баковою сумішшю з десиканту та контактного фунгіциду (діюча речовина –– флуазінам).

ЕТАПНІСТЬ ВНЕСЕННЯ

У бадиллі та бульбах картоплі є волога. В умовах достатньої вологості ґрунту в разі скошування картоплиння дефіцит вологи в бульбі поповнюється за рахунок води, що міститься в ґрунті. За низької вологості ґрунту бадилля не скошують, оскільки тоді бульби не можуть компенсувати дефіцит вологи. Якщо клітини судинного кільця, які регулюють надходження вологи в бульбу, зневоднюються, то з часом судинне кільце бульби темніє, погіршується якість картоплі.

За строками достигання сорти картоплі діляться на такі групи: надранні, ранні, середньоранні, середньостиглі, середньопізні та пізні. Нині популярні надранні та ранні сорти картоплі Рів’єра, Арізона, Лаперла, Еволюшн, Мінерва, які швидко формують урожай, але їхні бульби мають низький уміст сухих речовин, тому вони гірше зберігаються. Для підвищення вмісту сухої речовини та зниження вмісту нітратів у бульбах вносять десикант у кілька етапів, невеликими дозами, щоб не було стресу для рослин та бульб. Якщо рослину різко висушити за один прийом, відбувається перепад осмотичного тиску, внаслідок чого клітини рослин розриваються в найтонших місцях, тобто там, де бульби приєднані до стебел. У цей час виникають сприятливі умови для розвитку сухої і столонної гнилі. Обробляти десикантом в один прийом перед збиранням врожаю можна середньостиглі, середньопізні та пізні сорти картоплі, за умови, що вони не мають потужного бадилля.

Більшість десикантів контактної дії містять діючу речовину дикват, яка миттєво поглинається зеленими частинами рослин і перетворюється на перекис водню, що руйнує стінки мембран клітин, внаслідок чого вони втрачають вологу. Рослини починають всихати, спостерігається відтік поживних речовин із листя в бульби. Десиканти сприяють огрубінню шкірки бульб, а добре сформована і непошкоджена шкірка під час зберігання менш схильна до втрати вологи й ураження патогенними організмами, які спричиняють розвиток фузаріозу, сухої, мокрої гнилі та бактеріальних хвороб, що передаються через механічні пошкодження.

Для десикації картоплі використовують такі препарати: Реглон Супер 150 SL та його похідні (Реглон Форте 200 SL, Регалон-S, Регiстан 150, Грінфорт ДК 150); Дикват, Альфа-Дикват, Диквалан 150 SL, Десикант, Дексикант Макс, Везувій, Жар БТ, Сквар.

ХАРАКТЕРИСТИКА ПРЕПАРАТІВ

Реглон Супер 150 SL. Виробник –– компанія Syngenta. Діюча речовина –– дикват, 150 г/л. Десикант призначений для обробки товарних і насіннєвих посівів. Норма внесення становить 1,5–2,0 л/га. Витрата робочої рідини –– 200–300 л/га. Посіви обприскують за 10 днів до збирання картоплі.

Реглон Форте 200 SL. Виробник –– компанія Syngenta. Діюча речовина –– 200 г/л дикват іону. Норма внесення становить 1,2–2,25 л/га. Препарат застосовують у період завершення формування бульб та огрубіння шкірки з інтервалом між обробками 3–5 днів. Десикант діє миттєво, не змивається опадами через 30 хвилин після обробки.

Регалон-S. Виробник –– компанія «Ранголі». Діюча речовина –– дикват, 150 г/л. Десикант призначений для обробки товарних і насіннєвих посівів. Норма внесення становить 1,5–3,0 л/га. Посіви обробляють препаратом у період завершення формування бульб та огрубіння шкірки.

Регiстан 150. Виробник –– компанія «Агрохімічні технології». Діюча речовина –– дикват дибромід, 150 г/л. Норма внесення становить 2,0 л/га. Десикант застосовують за 10 днів до збирання врожаю.

Грінфорт ДК 150. Виробник –– фірма «Нанджин Ессенс Файн-Кемікал Ко. Лтд» та ТОВ «Фабрика агрохімікатів». Діюча речовина –– дикват, 150 г/л. Норма внесення становить 1,5–2,0 л/га. Препарат застосовують за 10 днів до збирання врожаю.

Дикват. Виробник –– компанія «Хімагромаркетинг». Діюча речовина –– дикват дибромід, 150 г/л. Норма внесення становить 2,0–3,0 л/га. Препарат застосовують за 10 днів до збирання врожаю. Десикант не змивається опадами через 10 хвилин після обробки.

Альфа-Дикват. Виробник –– «Альфа Смарт Агро». Діюча речовина –– дикват, 150 г/л. Десикант застосовують на насіннєвих посівах. Норма внесення становить 1,5–2,0 л/га. Препарат застосовують за 10 днів до збирання врожаю.

Диквалан 150 SL. Виробник –– компанія «УкрАгроПротект». Діюча речовина ––дикват, 150 г/л. Норма внесення становить 1,5–2,0 л/га. Посіви обробляють десикантом за 10 діб до збирання картоплі. Для підвищення ефективності до препарату додають карбамід або аміачну селітру. Десикант не змивається опадами через 30 хвилин після обробки.

Десикант. Виробник –– компанія «Укравіт». Діюча речовина –– дикват дибромід, 150 г/л. Норма внесення становить 2 л/га. Препарат застосовують за 10 днів до збирання врожаю.

Дексикант Макс. Виробник –– компанія «Укравіт». Діюча речовина –– дикват дибромід, 300 г/л. Норма внесення становить 1 л/га. Десикант застосовують за 10 днів до збирання врожаю.

Везувій. Виробник –– компанія «Агросфера». Діюча речовина –– дикват, 150 г/л. Норма внесення становить 1,5–2,0 л/га. Препарат вносять у період закінчення формування бульб, за 10 днів до збирання врожаю.

Жар БТ. Виробник –– компанія «Океан Інвест».Діюча речовина –– дикват дибромід, 150 г/л. Норма внесення становить 2,0–3,0 л/га. Десикант не застосовують у бакових сумішах.

Сквар. Виробник –– ТОВ «Август-Україна». Діюча речовина –– дикват, 150 г/л. Норма внесення становить 1,5–2,0 л/га. Препарат застосовують у насадженнях картоплі під час формування бульб і потовщення шкірки. За прохолодної температури знижується ефективність десиканту. Препарат не застосовують одночасно з іншими гербіцидами.

Приготовлений робочий розчин з використанням зазначених препаратів розпилюють дрібними краплями на листкову поверхню рослин, інакше десикант стікатиме з обробленої поверхні. Не слід використовувати високі дози десиканту, оскільки розчин може потрапити на столони та їх обпалити. Якщо це станеться, то є високий ризик ураження бульб сухою або столонною гниллю, адже в цей час виникають сприятливі умови для потрапляння інфекції з ґрунту до бульб.

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ