Овочі-Ягоди-Сад

Кооператив «Ліга-Агро» збудував тунелі для органічної малини

Гравці ягідної ліги

Під Васильковим у Київській області працює органічний ягідний кооператив «Ліга-Агро», що на 24 га вирощує лохину, малину та інші ягідні культури. Кілька років тому тут обладнали тунелі для малини й не зупиняються на технологічних експериментах.

СВК «Ліга-Агро» розмістився на площі 24 га біля селища Рославичі Київської області. Це вітчизняний виробник органічної ягідної продукції, яку можна придбати в мережах Good Wine, «Фуршет», «Бджілка», «Ашан», «ЦУМ».

Діяльність СВК «Ліга-Агро» розпочалася в 2015 році з об’єднання групи фізичних осіб, які організували кооператив шляхом об’єднання пайовиків. Паями були цілинні ділянки, через що виникла ідея органічного вирощування ягідної продукції. Фактично, одразу почалася співпраця з сертифікаційним органом «Органік Стандарт».

Нині всі землі господарства засаджені, облаштована інфраструктура: змонтована огорожа навколо полів, встановлені камери відеоспостереження, збудовані холодильні приміщення, офісна будівля, гуртожиток, санпропускник, майданчик для зберігання технічних засобів та обладнання, автоматична насосна станція, система поливу.

На сьогодні компанією висаджено 13 га лохини, 7,1 га малини, по 1 га смородини й ожини, а також 1,7 га суниці альпійської.

Голова кооперативу Андрій Волошин та виконавчий директор Володимир Яворський розповіли про історію створення кооперативу та поділилися технологічними рішеннями для виробництва органічної ягідної продукції.

Як починалася діяльність господарства?

Починалася діяльність з 6 га. У перший рік було закладено плантації смородини, полуниць, ожини, лохини та малини. Під час вибору культур передбачалося завантаження сезонних працівників протягом усього вегетаційного періоду, без простоїв. Але згодом виявилося, що працювати з п’ятьма культурами доволі складно, оскільки до кожної з них має бути індивідуальний технологічний підхід у плані поливу, захисту й живлення. Від органічної смородини ми взагалі не отримали прибутку, ціна на цю ягоду не достатньо об’єктивна. Можливо, у конвенційному виробництві ситуація інша.

На цей момент вирощуємо три культури: лохину, малину і трохи полуниць. У подальшому плануємо майже всю площу засадити лохиною, оскільки вона більш вигідна в плані збирання й зберігання, і відмовитися від ожини й полуниць, які характеризуються незначним попитом.

Як здійснюється реалізація вирощеної продукції?

Хоча український ринок органічних товарів поки на стадії формування, майже всі вирощені ягоди ми продаємо всередині країни, лише незначна частина йде на експорт через трейдерів. Поки проблем зі збутом не було. У наступному році плануємо самі виходити на експортну роздрібну торгівлю. Звісно, що це складніше, оскільки треба формувати партії по 5–10 т готової продукції, самим укладати договори. Можливо, будемо об’єднуватися з колегами для формування великих поставок. Поки вивчаємо питання, відвідуємо виставки: BioFach у Нюрнберзі, торгова місія Fruit Trade у Дубаю.

У цьому році розпочали роботу над отриманням сертифікату Global G.A.P, який по суті є перепусткою для виробників сільськогосподарської продукції на європейський ринок.

Крім того, зайнялися сертифікацією HALAL, оскільки в арабському світі ряд країн готові платити високу ціну за якісну продукцію. До того ж, ці країни логістично близькі до України, мають високу залежність від імпортних продуктів харчування і щороку витрачають 25 млрд доларів у цьому напрямі. Отримавши сертифікат HALAL, ми зможемо експортувати свою продукцію не лише в країни Близького Сходу, а й в усі мусульманські країни світу.

Що спонукало до облаштування тунелів для малини?

Територія кооперативу розташована на схилах, що спричиняє істотні коливання температури. Приміром, у найвищій точці температура повітря може становити 6 °С, дещо нижче –– 3 °С, а в найнижчій точці 0–1 °С. Коли в позаминулому році майже 50% пізньостиглих сортів малини залишилися не зібраними через заморозки, було прийнято рішення споруджувати тунелі. Їх спорудження простіше й дешевше порівняно з теплицями. Тунелі подовжили тривалість вегетаційного періоду малини, що дало нам можливість збирати третю хвилю врожаю. Минулого року останнє збирання малини ми провели в листопаді, під час осінніх заморозків.

Чи передбачене опалення в тунелях?

Так, ми його споруджували 1,5 місяця, оскільки власноруч майстрували та випробовували систему. Вона унікальна, ми такої ніде не зустрічали. Опалення потрібне для підтримання температури повітря в перші місяці весни не нижче 0 °С. Тепле повітря подається через гофровані труби діаметром 15 см, які укладаються в міжряддя. З протилежного боку встановлюється звичайний вентилятор, який витягує прогріте повітря. Далі це повітря одразу підхоплюється цим же вентилятором і розноситься по тунелю. Це дозволяє підтримувати температур повітря вночі за мінус 15 °С на рівні 3–5 °С.

Регулювання температурного режиму починається з лютого, коли тунелі щільно зачиняються. Вдень температура прогрівається завдяки сонцю до 15 °С, а вночі знижується. На початку березня вночі тунелі починаємо обігрівати. Завдяки цьому рослини раніше починають вегетацію, а в другій половині травня вже з’являються перші ягоди. На наступний рік сподіваємося, що перше збирання малини буде в перших числах травня. Задля цього нами вже прорахована спеціальна схема опалення тунелю.

Восени тунелі не опалюємо, оскільки в цьому немає потреби. Зазвичай заморозки в осінні місяці не такі істотні, тож накриття дає змогу подовжити термін збирання врожаю без додаткових витрат.

Які ще інновації запроваджуєте?

Весь час доводиться експериментувати. Наприклад, шпагат для підв’язування пагонів малини в тунелі нам не дуже подобається, він розсихається, розсипається. Термін його експлуатації становить лише рік. Підв’язувати можна цинковим дротом, але вона дорожча, тож хочемо застосувати в наступному році шнур для білизни. На практиці переконалися, що треба натягувати ще й третю перемичку, щоб утримувати рослини у вертикальному положенні, бо деякі пагони малини досягають висоти трьох метрів.

Також у цьому році спробували підняти крапельну стрічку і розмістити її над поверхнею ґрунту, щоб можна було візуально спостерігати за подачею води, та й завдяки цьому під час прополювання вона не пошкоджується.

Як збираєте малину?

Більшість нашої малини йде на свіжий ринок, тому збирання ягід відбувається вручну в пінетки. У похмурі дні збирання проводимо протягом дня. Коли сонячна й спекотна погода, робимо перерву з 13:00 до 16:00. Зібрані ягоди переміщуємо в спеціальне приміщення для охолодження і зберігання, яке складається з двох холодильних кімнат. У першій відбувається охолодження до температури 12–15 °С, після цього ягоди переміщуємо в другу, температура в якій становить 2–4 °С. Коли ягоди достатньо охолонуть, стануть щільними, відбувається їх сортування і фасування.

Вирощуємо сорти Марабелла та Либідь. Марабелла –– новий промисловий сорт із великими яскраво-червоними ягодами, що плодоносить на однорічних пагонах із початку серпня до заморозків. Либідь –– теж великоплідний ремонтантний сорт, урожай з однорічних пагонів можна збирати вже в середині липня. Минулого року мали врожайність на рівні 3 т/га у відкритому ґрунті й 2 т/га –– в тунелях.

Як організований полив у ягіднику?

Маємо власні три ставки, які наповнюються талими водами і водою зі свердловини. По всій території встановлені 5-кубові бочки, в які через насосну станцію закачується вода як для поливу, так і для здійснення фертигації, підкислення ґрунту та внесення робочого розчину для біологічного захисту рослин проти ґрунтових шкідників. Далі прогріта вода самопливом розподіляється по полю. Кранами здійснюється регулювання поливу як у кожному квадраті, так і в рядку. На кожному з них по два крани. Можна полити все поле, його частину або вибірково окремі рядки.

У цьому році експериментально запровадили автоматизацію системи поливу. Насосна станція з автоматичним керуванням через мобільний додаток значно зменшила затрати робочого часу помічника агронома, але все одно без втручання людини не обходиться. Станція здійснює регулювання рН, що важливо для підтримання оптимальної кислотності ґрунту для насаджень лохини. Дуже зручна в експлуатації система фільтрації станції. Для себе помітили: якщо виникає перепад тиску між забором і розподіленням води, значить, забилися фільтри. Станція автоматично здійснює очищення та промивання цієї системи.

Система поливу для лохини також передбачає дощування шляхом розпилення води у вигляді туману, яке застосовується виключно для захисту рослин від негативної дії мінусових температур під час небажаних заморозків.

Що б ви могли порадити сільгоспвиробникам, які тільки планують займатися власним бізнесом? Що треба передбачити, коли з нуля починаєш виробництво?

Розпочинати з розрахунків, заздалегідь потурбуватися про збут продукції, ще до висаджування культур. Обов’язково потурбуватися про сторінку господарства в інтернеті. Наприклад, наш сайт ligaagro.com –– це наша візитна картка, він допомагає нам залучати партнерів і клієнтів.

Треба розуміти, яку нішу ринку ви зможете зайняти. Ще рік тому обліпиха не була масово представлена на ринку, а вже у цьому році нею не здивуєш покупця. Кизил, як і обліпиха, зайшов на ринок України. У ягідному бізнесі зазвичай у виграші лишаються ті, що виробляють ранні та пізні сорти ягід. Скажімо, цього року ціна на лохину в пік сезону знижувалася втричі, хоча за статистикою це та культура, яку ще можна насаджувати.

Ми б радили знайти досвідченого агронома, який буде професійно виконувати роботу. І особливу увагу приділити зрошенню.

Наталія Негуляєва, канд. с.-г. наук

(Повний текст читайте в журналі Плантатор, №5/2019)

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ