Овочі-Ягоди-Сад

ФГ «Едельвейс» на Херсонщині вирощує виноград, полуниці, цибулю та моркву

Цибуля на Херсонщині

Цибуля на Херсонщині

ФГ «Едельвейс» із села Коробки Каховського району на Херсонщині вирощує виноград, полуниці, цибулю та моркву. З овочів найбільше виробляють цибулі, вона займає площу 20 га. Урожай збирають на рівні 80 т/га.  

Вдалий сезон 

ФГ «Едельвейс» розпочало діяльність з виробництва овочів. Нині підприємство обробляє 37 га землі. Овочі вирощують на площі 32 га, з них під цибулею зайнято 20 га, решта — морква. 

— У цьому році на цибулю гарна ціна, — тішиться голова фермерського господарства Тажидін Мустафаєв. — Я вважаю, що для виробника ціни 6 грн за кілограм достатньо, щоб покрити витрати на виробництво і трохи підзаробити, отримати можливість вкладати кошти у розвиток підприємства. Принаймні в нашому господарстві собівартість кілограму цибулі становить 3 грн, тому для нас сезон обіцяє бути вдалим. Крім того, ми проаналізували ситуацію не тільки на внутрішньому ринку цибулі, але й на зовнішньому. У цьому році великий недобір урожаю цибулі в Польщі, Румунії, Голландії. Тож я думаю, що на українську цибулю буде попит і ціна. 

Цибулю господарство продає оптовикам на внутрішньому ринку. 

Просушування підкопаної цибулі

Технологія вирощування 

Сівозміна в господарстві проста, складається з двох культур: моркви й цибулі. 

Під цибулю з осені проводять зяблеву оранку на глибину 20–22 см, потім роблять суцільну культивацію на глибину 10–12 см і вирівнюють поверхню поля. Далі нарізають гряди італійською фрезою заввишки 20 см і завширшки 1,5 м. Навесні на грядах знімають поверхневу кірку легкими зубовими боронами. 

У рівних частинах вирощують два середньоранні гібриди цибулі: Т 802 F1 (японської селекції, в Україні він не зареєстрований) і Честер F1 (італійської селекції). Вегетаційний період обох гібридів триває 100–110 діб. Цибулини вони формують великі, за формою округлі, шийка — тонка. У Т 802 F1 покривні луски мають жовтий колір із золотистим відтінком, у Честера F1 — темно-бронзовий. Обидва гібриди гарно продаються з поля і придатні для зберігання. 

Сіють цибулю зазвичай у перших числах березня сівалкою точного висіву Agricola (італійського виробництва). Норма висіву становить 1,0–1,1 млн насінин на гектар. Одночасно з посівом кладуть крапельну стрічку. Схема сівби стрічкова, кожен рядок чотирирядної секції має дві стрічки. Загортають насіння на глибину 2–3 см. 

Крапельне зрошення вмикають кожні два-три дні. Норма виливу залежить від етапу росту рослин та погодних умов, тому коливається від 50 до 250 м3/га. 

— Навесні в нашій місцевості випало багато дощів, що не є характерним для Півдня, — пояснює голова фермерського господарства. — Траплялися навіть сильні зливи й шквали. Наше господарство від злив сильно не постраждало, але в деяких колег-овочівників цибулю позмивало з гряд. 

Цибулю підживлюють упродовж вегетації рослин. На початковому етапі росту та розвитку вносять азот і фосфор. Наприкінці вегетації рослин більше дають калію, щоб цибулини краще визріли. Норма NPK на полі індивідуальна, зважаючи на агрохімічний аналіз ґрунту та заплановану врожайність. Купують комплексні водорозчинні добрива іноземних марок Novalon, Yara, а також вітчизняного виробництва від ТОВ «ТД “Деметра-Плюс”». Продукція означених виробників доволі дорога, але її менше витрачається із розрахунку на гектар. Гранульовані мінеральні добрива не використовують, оскільки вважають, що вони містять більше домішок, ніж діючої речовини. У посівах цибулі бур’яни знищують гербіцидами Гоал 2Е, Стомп 330. 

Великої шкоди посівам цибулі завдають трипси. Вони висмоктують клітинний сік із тканин рослини, від завданих пошкоджень цибуля втрачає тургор. Також трипси є пере носниками збудників різних хвороб. Посіви обробляють інсектицидами раз або двічі на тиждень. 

— Раніше, коли я починав вирощувати цибулю, ми обходилися чотирма пестицидними обробками посівів за сезон, — розповідає голова фермерського господарства. — В останні роки за вегетацію доводиться обробляти цибулю 8–10 разів і більше. Відповідно, це впливає на собівартість продукції. 

Збирання врожаю 

До часу збирання врожаю цибулі залишається 800 тис. рослин на гектарі. Перед збиранням оглядають посіви. Цибуля придатна для збирання, коли в неї повністю лягло бадилля і визріла цибулина. 

Цього року цибулю почали підкопувати скобою 14 липня. Після підкопування її лишають на один день у валках на полі, щоб краще просохла. Тримати цибулю на полі довше не можна, оскільки за спеки вона може отримати опіки. Після підсушування робітники обрізають у цибулі сухе перо, сортують на дві фракції та фасують у сітки. Товарну цибулю великої та середньої фракцій фасують у сітки разом, а дрібну діаметром до 3 см відбирають окремо. Сітки з цибулею зазвичай продають із поля, на місці завантажують у причіп машини. 

— У нашій місцевості є польові бригади, які обслуговують одночасно кілька господарств, — пояснює Тажидін Мустафаєв. — Ми наймаємо робітників у ті дні, коли, наприклад, треба зібрати цибулю. Працюємо з ними за трудовим договором. Орієнтовно за підготовлену сітку цибулі платимо 10 грн. Оплата праці залежить від кількості наповнених цибулею сіток. У кінці дня бригадир підраховує, скільки сіток нафасував кожен робітник, і з ними розраховується. На збиранні врожаю цибулі один робітник за день заробляє від 300 до 400 грн. Родина з двох або трьох чоловік може заробити тисячу гривень. 

Перед продажем покупці перевіряють товар. Зазвичай вони просять виробника висипати цибулю з кількох сіток для візуального огляду, потім на власний розсуд вибирають кілька випадкових цибулин і розрізають їх навпіл. Роблять це для виявлення прихованих хвороб, зокрема шийкової гнилі, початкову стадію якої можна побачити лише у розрізі. Деякі оптовики, які хочуть бути впевненими в якості продукції, беруть зразки на аналізи та відвозять їх до найближчої лабораторії. 

Цього року врожай цибулі становив 80 т/га. Трохи не добрали врожай, оскільки цибуля в діаметрі була дрібнуватою. Частину продукції господарство планує закласти на зберігання.

Цибуля у сітках

Зберігання продукції 

Перед закладанням на зберігання беруть кілька цибулин, розрізають їх навпіл, візуально оглядають і визначають придатність до зберігання. Господарство має холодильне приміщення з активною вентиляцією на дві камери на 200 і 100 т. Товарну цибулю кладуть у дерев’яні контейнери по 300 кг. Після закладання цибулі у сховище температуру в камері поступово знижують, контролюють вологість, щоб не розвивалися грибні хвороби. У камері зберігають цибулю за температури від 0 до плюс 1 °С, відносна вологість повітря має становити не більше 75%. На продаж цибулю перебирають. Брак зазвичай становить 10–15% від усієї ваги. За тривалого зберігання цибулі втрати у вазі не перевищують 3%. 

Виноград і полуниці 

Останні десять років у ФГ «Едельвейс» вирощують столові сорти винограду в плівкових теплицях на площі 1,5 га. Під гібридні форми винограду Преображеніє і Дубовський рожевий відведено найбільшу площу, інші сорти вирощують для розширення асортименту. У теплицях урожай винограду достигає на місяць раніше, ніж у відкритому ґрунті. Крім того, в тунелях вирощують полуниці сорту Клері на площі 3,5 га. Цей сорт дає ранні ягоди, які охоче розкуповують. Сорт не відзначається високою врожайністю, але дає великі ягоди, солодкі на смак. 

У наступному році планують вирощувати полуниці на гідропоніці в шести плівкових теплицях, уже купили розсаду фріго. Раніше полуниці на гідропоніці вже вирощували, але через велику кількість солей у воді призупинили виробництво. Для гідропоніки якість води — це основне. Тепер зробили свердловину і хочуть повернутися до цієї справи, щоб отримати надранній врожай і застати гарну ціну. 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, вересень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ