Агрономія

Зменшити собівартість виробництва сої можна технологією каталізаторів мікрофлори

Більша врожайність за менших витрат

Більша врожайність за менших витрат

 Зменшити собівартість виробництва сої можна технологією каталізаторів мікрофлори 

Значне здорожчання засобів виробництва сільгоспкультур змушують аграріїв шукати резерви для зменшення їхньої собівартості, змінювати структуру посівних площ, переорієнтовуючись на більш маржинальні в умовах, що склалися, культури. Тож перед наступним виробничим сезоном чітко простежується тенденція до зменшення частки посівів фаворитки минулих років кукурудзи на користь соняшнику та сої. 

Логіка таких пріоритетів зрозуміла. Наприклад, прибутковість сої зумовлена вигідним співвідношенням середньої собівартості вирощування з розрахунку на 1 га (6500 грн) та вартості товарного насіння (14 000 грн/т). Та й логістика цієї культури, порівнюючи з тією ж кукурудзою, менша — через менші обсяги. До того ж витрати на вирощування сої можна зменшити шляхом інокуляції насіння азотфіксувальними бактеріями. У результаті соя засвоює з повітря понад 50% потрібного їй азоту й лишає його в ґрунті близько 100 кг/га. Інокуляція дає змогу відмовитися від дорогих азотних добрив у вирощуванні сої, які до того ж пригнічують бульбочкоутворення, збільшити вміст протеїну в зерні на 2–3,4% та підвищити врожайність на 2–5 ц/га. 

Утім, є й інший природний спосіб, який дає можливість досягати високих урожаїв сої за менших норм унесення традиційних мінеральних добрив, до того ж значно зменшивши витрати фермерів на удобрення культур. Ідеться про запатентовану технологію каталізатора мікрофлори (Microbial Catalyst®), розроблену компанією Ralko (США), яка передбачає максимальне використання потенціалу ґрунтової мікрофлори для підвищення врожайності культур. 

Стимулювати мікроорганізми 

В основі технології — продукти, здатні стимулювати популяцію мікроорганізмів, що впливають на ферментативні процеси в ґрунті й рослинах. Так, продукт Generate вивільняє поживні речовини для покращення здоров’я ґрунту та рослин у широкому асортименті культур. Продукт Commence працює безпосередньо в ґрунті, де проростає насіння, поліпшуючи розвиток і ріст рослин. Технологія Microbial Catalyst® передбачає два етапи: каталізацію мікрофлори та каталізацію ензимів. 

Загалом існують три чинники, що допомагають посилити активність мікрофлори щодо ґрунту, а відтак оздоровити його: зростання популяції мікрофлори, збільшення її розмаїття й активності. Дослідження американських учених показують, що за допомогою каталізатора мікрофлори можна підвищити популяцію мікрофлори на 18%, розмаїття — на 10%. 

— За допомогою фосфоліпідної жирної кислоти ми розглядали ключові структури й визначали розбіжності між функціонуванням мікрофлори. Побачили максимальне зростання кількості бактерії ризобія, яка найбільше вловлює азот. У результаті стан ґрунту покращився, — розповідає про результати досліджень мікробіолог Рейчел Раттс. — Щодо активності мікробів, то ми визначали кількість виробленого СО2 і побачили збільшення на 20% активності мікрофлори внаслідок збільшення кількості СО2 в ґрунті. 

Польові випробування 

Вивченню можливості зменшити кількість добрив за умови застосування каталізатора мікрофлори американські вчені присвятили низку дослідів на різних культурах, зокрема й на сої. У результаті дійшли висновку, що завдяки активності каталізаторів мікрофлори Commence для сої та Generate краще вивільняються поживні речовини добрив, відтак їхню кількість можна зменшити. 

Одне з досліджень на сої проводили в Сербії та представили на Дні поля Асоціації «Дунайська Cоя» у червні минулого року. Дослідження проводили на середньоранньому сорті сої Корана (Хорватія). Добриво 8-24-24 вносили восени перед обробітком ґрунту на глибину 25–30 см у нормі 200 кг/га. Сівбу сої провели 12 квітня 2022 року з нормою висіву 550 тис. рослин/га. Застосовували до та післясходовий пестицид. Протягом усього випробування ділянку сої зрошували чотири рази. 

У дослідженні застосовували такі методи: 

• контроль; 

Commence для сої (260 мл / 100 кг насіння); 

Commence для сої + Generate (1 л/га у фазу 5–6 трилистя). 

За результатами дослідження встановлено: обробка насіння сої продуктом Commence для сої дало змогу збільшити врожай сої на 28% проти контролю, а внесення продукту Generate по листку разом з обробкою насіння продуктом Commence для сої дало змогу додатково отримати до контролю 700 кг/га насіння. Окрім того, обробка насіння та рослин по вегетації продуктами Commence для сої і Commence для сої + Generate сприяло збільшенню в насінні рівня протеїну, порівнюючи з контролем, на 0,1% та 0,7% відповідно. 

Таким чином, каталізатори мікрофлори Commence для сої і Commence для сої + Generate збільшили врожайність сої та рівень протеїну. Це призвело до рентабельності інвестицій 25 : 1 і 14,5 : 1 для продуктів Commence для сої і Commence для сої + Generate відповідно. 

Довідка 

Асоціація «Дунайська Cоя» — незалежна міжнародна багатостороння неприбуткова організація, що підтримує європейський протеїновий перехід з особливим акцентом на сталому виробництві не-ГМ сої європейського походження. Місію організації розділяють понад 300 членів із 27 країн. Асоціація сприяє сталому вирощуванню сої у Європі шляхом упровадження власних стандартів якості «Дунайська Соя» та «Європейська Соя». Одним із напрямів діяльності Асоціації є організація спеціалізованих тренінгів і днів поля для фермерів щодо ефективного вирощування не-ГМ сої сталим способом. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ