Техніка

Як шведські партнери допомагають українцям пережити складну воєнну зиму

Тепло і залізо

Тепло і залізо

Як шведські партнери допомагають українцям пережити складну воєнну зиму. 

Не буде перебільшенням сказати, що Väderstad у вітчизняних аграрних колах давно сприймається як справжня українська компанія. У нас працює вже не перше покоління фермерів, яке з раннього дитинства звикло бачити на полях естетичні агрегати жовто-червоного забарвлення, а українське представництво Väderstad стало одним із найпопулярніших аграрних центрів країни. 

Не дивно, що Väderstad долучився до допомоги обороні України буквально з перших годин повномасштабного вторгнення рашистів. Можна сказати, що колектив компанії готувався до цього задовго до початку бойових дій, прислухаючись до застережень розвідок західних країн. Ще в листопаді 2021 року всі працівники української філії Väderstad отримали інструкції щодо того, як поводитися в разі початку повномасштабної війни, була створена координаційна група зі співробітників. І це без перебільшення врятувало декому життя… 

Наші співробітники працюють по всій території України, тому початок вторгнення застав їх у різних містах, зокрема тих, які відразу потрапили під щільні обстріли чи під окупацію. Ми змогли евакуювати їх та їхні родини з Харківської, Київської, Дніпропетровської, Житомирської областей та інших регіонів, що перебували під загрозою. Найскладніше було з нашим працівником, яких не зміг виїхати з Маріуполя. Він довго не виходив на зв’язок, зрештою зміг повідомити, що його разом із родиною силоміць вивезли до Росії. На щастя, їм вдалося дістатись спочатку до Білорусі, а тоді — до Польщі, де на кордоні їх зустріли наші польські колеги з Väderstad, — розповідає менеджер із маркетингу ТОВ «Ведерстад» Ольга Васькевич. 

Шок перших днів війни минув, і вже на початку березня вся команда українського представництва Väderstad відновила свою роботу в такому нормальному режимі, як це можна було зробити. Як заявив тоді генеральний директор представництва Віталій Філатов, «нині потрібно робити все, щоб підтримати економіку України». Завдяки цьому чимало українських господарств змогло більш чи менш вдало провести посівну. 

Ми тоді відразу сплатили два мільйони гривень на підтримку ЗСУ, а також почали допомагати місцевій теробороні та центру комплектації. Троє наших нинішніх і ще троє колишніх працівників стали до лав ЗСУ. І нам дуже приємно, що з допомогою долучився і головний офіс у Швеції, — каже Ольга Васькевич. 

Щоб усвідомити рівень підтримки боротьби українського народу проти рашистських загарбників, достатньо сказати, що згідно з опитуваннями Україну підтримують 97% (!) громадян Швеції — це найвищий показник серед усіх країн Євросоюзу. Тому не дивно, що в команді Väderstad безпосередньо у Швеції відразу ж почали метикувати, яким чином можна найефективніше допомогти українцям. 

Переглядаючи стрічку новин, наш великий друг — шведський інженер Морган Коллін, звернув увагу на розповідь фінського добровольця, який відзначав гостру потребу в польових засобах для обігріву наших вояків і цивільних. Так і народилася ідея розпочати виробництво так званих «буржуйок» — легких металевих пічок, — розповідає Ольга Васькевич. 

Шведські інженери підійшли до питання виготовлення «буржуйок» не менш ретельно, ніж до своїх славнозвісних сівалок і культиваторів. Передусім вони потурбувалися про найкращий матеріал, і шведські компанії дали для цього найкращу сталь, відому на весь світ. Десятки працівників Väderstad почали щодня лишатися після роботи на заводі й зварювати пічки. 

Переносна пічка — штука ніби нескладна, але це лише на перший погляд. Наші колеги зі Швеції швиденько створили проєкт, що враховував те, що пічки повинні бути якомога легшими та швидкорозбірними. У результаті вони отримали виріб вагою всього 20 кілограмів і зі зручними знімними ніжками та димарем. Також вони поділились робочими кресленнями й інструкцією зі зварювання, які можна отримати будь-кому та виготовляти пічки самостійно, — пояснює менеджер з маркетингу ТОВ «Ведерстад». 

Таку пічку може легко перенести та встановити одна людина, що є особливо актуальним у польових умовах,  зокрема в разі зміни дислокації підрозділу. Тому першу партію зі 152 пічок позитивно сприйняли як військові, так і цивільні, які мешкають поблизу зони бойових дій. 

Цікаво, що інженери Väderstad не зупинилися на досягнутому і, примітивши на одному із фото, що наші бійці примудрилися нагріти чайник на димарі, додали до конструкції пічки ще й спеціальну насадку на димар. 

Шведські пічки працюють на дровах і дають змогу водночас обігрівати приміщення та готувати їжу на двох «конфорках». Це стало справжнім порятунком для багатьох людей, — зазначає Ольга Васькевич. 

Показово, що ініціатива Väderstad AB віднайшла палкі відгуки у Швеції. До компанії почали звертатися представники інших фірм і навіть університетів, щоб долучитися до виробництва польових пічок. Наступна партія, яку передали до України, налічувала вже 448 одиниць, і зауважимо, що ця кількість зростає з кожним днем. 

Водночас шведська компанія Väderstad надає інші види допомоги українському народу, зокрема, звернувши пильну увагу на проблемну нині тему забезпечення об’єктів критичної інфраструктури електроенергією. 

Ви навіть уявити собі не можете — по всій Швеції сьогодні важко придбати рідиннопаливний генератор чи світлодіодний ліхтар. Завдяки перепостам у соцмережах було кинуто заклик від від голови правління компанії Väderstad Крістера Старка — пожертвувати електрогенератори для України. І шведи відгукнулися на нього дуже активно. Зрозуміло, що вживані генератори потрапляють до шведського заводу в різному стані, тому запущено програму з їх ремонту та відновлення, — розповідає Ольга Васькевич. 

Так, один потужний генератор 360 кВт, який надало шведське фермерське господарство, вагою 4 т нещодавно отримала велика обласна лікарня. На черзі ще один величезний електрогенератор 420 кВт, який надає Väderstad AB, також для медичного закладу. І це крім десятків електростанцій меншої потужності, що допомагають рятувати життя людей у різних куточках України. Väderstad AB займається також цільовим придбанням нових електрогенераторів, які спрямовують для забезпечення електроживлення цивільного населення. Наприклад, генератор від шведської компанії отримало майже повністю зруйноване село Загальці поблизу Бучі. 

Порівнювана за масштабами програма реалізується і в напрямі забезпечення лікарень і громад засобами економічного освітлення. Цікаво, що розпочалася вона з того, що Віталій Філатов віддав власну премію як одному з найкращих регіональних директорів компанії Väderstad на придбання світлодіодних ліхтариків для забезпечення українських громад. Далі справа почала стрімко розвиватися, і Väderstad буквально «вигрібає» портативні освітлювальні прилади по всій Швеції, щоб передати їх в Україну. Причому, як тільки стає відомо, з якою метою це купується, продавці відмовляються від передоплати й лояльніше формують ціни. 

Ми переможемо, ми переживемо цю війну і станемо сильнішими. Ми всі у це віримо, і у це вірять наші друзі та колеги у Швеції. Ми в жодному разі не ставимо собі за мету отримати якийсь додатковий прибуток чи рекламу, а вважаємо, що кожен повинен робити для перемоги те, що може. Я дуже хочу побачити цієї весни, як наші агрегати з українськими прапорами виходять у поле на звільнених територіях і сіють хліб. Так і буде — ми всі у цьому переконані! — впевнена пані Ольга. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ