Овочі-Ягоди-Сад

Білокрилки сильно пошкоджують огірки в закритому ґрунті, менше — у відкритому

Білокрилка на огірках

Білокрилка на огірках

Білокрилки є небезпечними шкідниками, здатними завдати серйозної шкоди будь-яким рослинам. Вони сильно пошкоджують огірки в закритому ґрунті, менше — у відкритому, також шкодять томатам, петрушці, салату, селері, квасолі та квітковим рослинам. Важливо проводити регулярний моніторинг, щоб не допустити масового розмноження шкідника.

Опис шкідника

Білокрилка (Aleyrodidae) –– невеличка комаха, належить до ряду рівнокрилих. Все її тіло, включаючи крила, має яскраво-білий колір, із пудроподібним напиленням. Дорослі білокрилки — це крихітні метелики завдовжки 1,0–1,5 мм. Гусениця цього шкідника плоска, за формою овальна, на колір — блідо-зелена, розміром не більше 0,3 мм.

Комаха живе в помірно-теплому кліматі. Вид за походженням –– тропічний, але він пристосувався до розмноження в різних місцях земної кулі в теплицях та оранжереях. Спека та підвищена вологість повітря формують сприятливі умови для розвитку білокрилок та їх шкодочинності. Комаха є переносником небезпечних хвороб, таких як хлороз, жовта огіркова мозаїка, некроз плодів, кучерявість листя і жовтяниці.

У світі існує до 200 видів білокрилок, найбільш поширені з них — це капустяна, тютюнова і теплична (оранжерейна).

Білокрилка шкодочинна не тільки тому, що живиться соком рослин, але й тому, що виділяє липку солодку масу, на якій поселяються і розмножуються сажисті гриби (Cladosporium sp.), які вкривають листки чорним нальотом. Порушується фотосинтез, ріст пошкоджених рослин затримується, листя передчасно засихає.

Стадії розвитку

Білокрилка має шість стадій розвитку.

На першій стадії дорослі особини відкладають яйця на нижній бік молодих листків верхнього ярусу, з яких відроджуються гусениці протягом трьох тижнів. Варто відзначити, що білокрилка любить паразитувати саме на молодих ніжних листках рослин, хоча нерідко, особливо за високої чисельності популяції, вона відкладає яйця під невеликі грудки землі. Внаслідок цього ґрунт стає зараженим.

На другій стадії, що триває близько тижня, гусениця має овальну форму і темне забарвлення, сягає в довжину не більше 0,5 мм. Мешкає на нижньому боці листків і живиться їх соком.

На третій стадії, що триває сім днів, гусениця стає більшою, при цьому зберігає свою форму і забарвлення, але перебуває в нерухомому стані за рахунок обростання товстим шаром воскового нальоту.

На четвертій стадії, що триває від одного тижня до чотирьох місяців, гусениця залишається нерухомою, при цьому поступово збільшується в розмірах.

На п’ятій стадії гусениця перетворюється на лялечку темного кольору і досягає величини в 2 мм, хоча залишається нерухомою. Стадія має тривалість від тижня до місяця.

На шостій стадії білокрилка досягає зрілості й виростає до 3 мм у довжину. Її тіло має яскраво-біле пудроподібне забарвлення, за яким білокрилку відрізняють від попелиць. Саме в цьому віці комаха починає виділяти цукристий сироп і спричинює появу цвілі на рослині.

Тривалість розвитку преімагінальних стадій залежить від температури довкілля. За температури 12 °С повний життєвий цикл завершується за 60 днів, 17 °С — за 43 дні, 22 °С — за 30 днів, 27 °С — за 22 дні. Нижнім температурним порогом для розвитку яєць, гусениць і німф є 7–11,5 °С. За своє життя, яке триває місяць, самки можуть відкласти 130 яєць. В умовах парника ці комахи за рік дають 15 поколінь.

Імаго білокрилки 1,5 мм завдовжки, з видовженим тілом і двома парами вузьких борошнисто-білих крил, густо покритих восковим нальотом. На першій парі крил є повздовжні жилки, які не доходять до краю. Доросла комаха живе 25–30 днів. Зазвичай імаго літає мало. Увечері імаго можуть здійснювати довгі перельоти, але, опустившись на рослину, одразу ховаються в листки.

Шкодочинність

Появу білокрилки на огірках спричинюють надмірна вологість повітря, підвищена густота рослин і недостатнє провітрювання, оскільки застояне повітря — сприятливе середовище для білокрилок, попелиць та спор грибів.

Ознаки пошкодження рослин білокрилками:

                 • загальне виснаження;

                 • уповільнення зростання куща;

                 • висихання листя і поступове опадання;

                 • порушення фотосинтезу;

                 • зараження рослин грибними захворюваннями (борошнистою росою і пероноспорозом);

                 • зараження інфекційними захворюваннями;

                 • залучення мурах через відкладення на листових пластинах паді;

                 • зниження врожайності.

Білокрилку на рослинах виявляють за наявністю білястого нальоту на листових пластинах і появою жовтих плям із невизначеними кордонами. Комахи й напівпрозорі жовто-білі гусениці скупчуються на зворотному боці листка. Їх можна сполохати, поворухнувши стебло. Також про появу білокрилки свідчить пожовтіння і почорніння на листках, яке з’являється в разі тривалого перебування шкідника на рослині.

Механічні методи боротьби

Боротьба з білокрилкою починається з превентивних заходів: регулярного огляду рослин, за якого особливу увагу потрібно звертати на нижній бік листя, адже саме там білокрилка ховається і відкладає яйця. Щоб дізнатися, чи є на рослині білокрилки, треба струснути кілька листків: якщо вони є, то одразу можна побачити маленьких білих метеликів, що знялися вгору. Якщо під час огляду були виявлені на споді листків напівпрозорі личинки, їх треба знищити.

У теплицях використовують пастки. У продажу є жовті клейові пастки, які приваблюють метеликів білокрилки, або використовують саморобні пастки. Для цього беруть липку стрічку проти мух або покривають шматки матерії липкою речовиною (клеєм, вазеліном, медом).

Для знезараження теплиць використовують тютюнові шашки. Їх підпалюють, під час димлення виділяється нікотин, від якого гинуть комахи.

Біологічні методи

Клоп-поліфаг макролофус калігінозус (Macrolophus caliginosus) контролює чисельність тепличної та тютюнової білокрилки. Його заселяють у теплиці з розрахунку 2–3 особини на 1 м2. Один клоп за весь життєвий період здатен знищити до 2400 гусениць і 3200 яєць білокрилки.

Білокрилку поїдають кліщі амблісейус дегенеранс (Amblyseius degenerans) та амблісейус свірські (Amblyseius swirskii). Їх заселяють у теплиці до висаджування розсади огірків у кількості 50 особин на 1 м2. Ці шкідники знищують яйця та гусениць білокрилки.

Для боротьби з білокрилкою в теплиці поселяють кліща амблідромалус лімонікус (Amblydromalus limonicus) у кількості 50–100 особин на 1 м2, з інтервалом у два тижні. Проте слід пам’ятати, що за низької чисельності білокрилки амблісейус свірські знищує гусениць амблідромалус лімонікус, а дорослі особин амблідромалус лімонікус поїдають яйця амблісейус свірські.

Клоп оріус левігатус (Orius laevigatus) знищує гусениць і дорослих особини білокрилки. Для профілактичних цілей заселяють у теплиці одну особину на 1 м2, з інтервалом у два тижні. У разі великої чисельності шкідника збільшують кількість біоагентів до 10–15 особин на 1 м2.

Оса енкарзія формоза (Encarsia formosa) знищує гусениць і пупаріїв білокрилки. Для профілактичних цілей у теплицю поселяють п’ять дорослих особин на 1 м2, для знищення великої кількості шкідника поселяють 10–15 особин на 1 м2, кожні два тижні. Самка біоагента відкладає від 10 до 15 яєць у тіло гусениці та пупарій білокрилки. Цикл розвитку від яйця до дорослої особини становить 15 діб.

Оса еретмоцерус еремікус (Eretmotserus eremikus) знищує гусениць білокрилки. Цього біоагента заселяють у теплиці щодва тижні, з розрахунку до 20 особин на 1 м2. Гусениця ентомофага робить отвір у тілі гусениці білокрилки та проникає всередину, де протягом 12 днів відбувається її розвиток, і відроджується доросла особина.

Жук делфастус каталіне (Delphastus catalinae) знищує яйця і гусениці тютюнової та оранжерейної білокрилки. Його заселяють у теплиці в кількості 2–4 особини щотижня. За день доросла особина поїдає 160 яєць і 12 личинок шкідника.

Хімічні методи

Хімічні методи боротьби максимально ефективні на початковій стадії ураження рослин. Вибір препаратів величезний, але найкраще в боротьбі з білокрилками використовувати пестициди з різними діючими речовинами.

З інсектицидів найкраще себе проявили Актара 25 WG, Конфідор, Фітоверм, Актеллік 500 ЕС, Моспілан. Також добре працюють препарати на основі авермектинів за підвищеного дозування (близько 10 мл на 1 л води). Зазначені препарати вносять під корінь рослин і використовують у вигляді обприскування.

Складність боротьби з білокрилкою полягає в тому, що на рослині одночасно перебувають шкідники на різних стадіях розвитку (яйця, личинки, імаго). На яйця препарати не діють, тому з них щодня вилуплюються нові личинки. Гусениці білокрилки на певних стадіях розвитку покриті товстим шаром воскового нальоту, тому теж нечутливі до засобів захисту рослин.

Фермери-практики, яким вдалося побороти білокрилку на тепличних огірках, радять застосовувати засоби захисту проти неї з інтервалом 4–5, а іноді навіть 3 дні залежно від типу препарату та механізму його дії. При цьому доцільно комбінувати хімічні засоби з біологічними, щоб уникнути надмірного пестицидного тиску на рослини.

Петро Безвіконний, канд. с.-г. наук
Оксана Мулярчук, канд. с.-г. наук
Подільський державний аграрно-технічний університет

журнал “Плантатор”, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ