Техніка

Від ступеня технологічності в обприскуванні залежить ефективність застосування ЗЗР

Безпечне обприскування

Безпечне обприскування

Від ступеня технологічності в обприскуванні залежить ефективність застосування ЗЗР, і навіть виробники «хімії» визнають, що тільки застування новітніх розробок дає змогу досягти максимального результату. 

Компанія Lechler на виставці Agritechnica 2023 презентувала низку нових розробок, що допомагають покращити аспекти роботи обприскувачів та посилити ефективність засобів захисту і добрив. 

Точне підживлення 

До розроблення крайового розпилювача для рідких добрив компанію спонукала жорстка регламентація застосування азотних добрив у Німеччині. Ураховуючи тамтешню структуру полів, а саме їх невеликий розмір, виходить, що загальна довжина меж є надто завеликою. Аби зробити підживлення безпечним для навколишнього середовища і сусідніх полів, було розроблено крайовий розпилювач для рідких добрив FB. Для українських аграріїв такий розпилювач також може бути корисним, особливо на полях із вузькими межами або за наявності шахматки. 

Асортимент для внесення рідких добрив

Ще одна розробка для внесення рідких добрив стосується роботи зі змінними нормами. Нині такий підхід застосовують дедалі частіше, і це дає змогу підвищувати ефективність підживлення. Для зміни норми застосовували кілька методів — обирали відповідні розпилювачі або змінювали тиск. Тут виникає кілька моментів: обприскувач має бути обладнаний системою автоматичної зміни розпилювачів залежно від норми. Працювати тільки зміною тиску — незручно: якщо норма коливається у великих межах, цього може бути недостатньо. Також розприскування рідких добрив дрібними краплями загрожує тим, що рослини отримають опіки. 

Микола Гринь

Як розповів представник Lechler Микола Гринь, компанія усунула цю проблему, розробивши розпилювач FD VR (variable rate), що може працювати у широкому діапазоні норм виливу й до того ж забезпечуватиме стабільний розмір краплі. Діапазон тисків — у межах 2–8 бар, що замінює до 4х ISO розмірів розпилювачів FD. Для максимального охоплення можливих режимів роботи було створено два варіанти таких розпилювачів: VR-M і VR-L з діапазоном витрат 1,05–3,25 л/хв та 1,75–6,00 л/хв відповідно. 

Розпилювач має три вихідних отвори. За відносно малого тиску рідина виливається тільки через один отвір. Коли тиск збільшується, засувка продавлюється, і рідина починає виливатись через додаткових два отвори. Однією-єдиною умовою ефективного застосування таких розпилювачів є відсутність засміченості робочого розчину. 

Для ґрунтових пестицидів 

Двофакельний розпилювач XDT для внесення ґрунтових ЗЗР «прийшов» від виробників пестицидів. Стандартні розпилювачі в будь-якому разі створюють дрібні краплі, що провокує дрейф і ризики пошкодження рослин на сусідніх полях. Однак змусити аграрія купити нові розпилювачі важко, і деякі виробники ЗЗР пропонують сучасні розпилювачі як бонуси. 

FB 03 (зліва) та FD 03

Двофакельний розпилювач XDT не має забору повітря, і, відповідно, на нього менше впливає перепад тиску. Проте він створює надто великі краплі, що доречно під час роботи з великими нормами виливу (від 200 л/га). Ураховуючи тенденцію до зменшення норм виливу, такі розпилювачі стануть у пригоді для внесення досходових пестицидів, а також під час роботи за несприятливих погодних умов. 

Розпилювач для садових обприскувачів Lechler TR 60 в інноваційному дизайні 

У серії розпилювачів TR кут розпилення становив тільки 80°. Однак тепер є доступною версія з кутом розпилення 60°. Новинка доступна в розмірах ISO від 005 до 05 і переконує своєю гнучкістю. Форсунки можна вибрати з манжетами 2 та 5 мм, що згодяться для всіх звичайних тримачів розпилювачів із фільтром або без нього. Міцний корпус надає насадці додаткову стійкість і ефективно захищає її від механічних пошкоджень. Вставку можна видалити без інструментів для чищення. Для забезпечення мінімального зношення та максимального строку експлуатації було розроблено розпилювач із новим вихровим корпусом з високостійкої кераміки. Спектр крапель розпилювача TR 60 становить від дрібного до дуже дрібного. Особливо їх рекомендують для застосування у виноградарстві та садівництві, де потрібна велика площа накриття. 

Lechler coupler (LeC)

Без контакту з «хімією» 

Одним із завдань виробників пестицидів і техніки є зменшення точок контактів механізаторів із засобами захисту рослин. Для цих цілей Lechler розробив закриту систему завантаження рідких ЗЗР. Безконтактне переміщення хімікатів забезпечує точне дозування та максимально можливий захист користувача. Система сумісна з каністрами, які використовують систему easyconnect — закриту систему транспортування (CTS) для рідких засобів захисту рослин. Система складається зі спеціальної кришки з інтегрованою внутрішньою кришкою на каністрі із засобами захисту рослин та з’єднувального елемента CTS-Coupler. Для роботи із системою можна застосовувати каністри від 1 до 20 л. 

В автоматичному режимі система відмірює потрібну кількість рідини, а в ручному — спорожнює каністру повністю. Коли ваговий датчик показує відсутність змін, це означає, що каністра пуста, і тоді запускається цикл промивання. За потреби можна вмикати промивання кілька разів. Каністри якісно очищуються тиском у системі від 2 до 6 бар. 

2024 року систему безконтактного завантаження рідких пестицидів буде протестовано в реальних агропідприємствах, і з початку 2025-го вона стане доступною для замовлення. Орієнтовна ціна — 3500 євро.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ