Тваринництво

Застосування високоефективного продукту для адсорбції мікотоксинів сприяє відновленню функцій органів птиці

Знешкодження мікотоксинів

Знешкодження мікотоксинів

Застосування високоефективного продукту для адсорбції мікотоксинів сприяє відновленню функцій органів птиці, а також біотрансформації мікотоксинів у безпечні метаболіти. 

За оцінками Продовольчої та сільськогосподарської організації, близько 25% кормів для тварин забруднено мікотоксинами. З огляду на те, що мікотоксини негативно впливають на здоров’я і продуктивність тварин і птиці, вчені докладають активних зусиль щодо вивчення методів їхнього знезараження за допомогою фізичних і хімічних адсорбентів. 

Контролювати мікотоксикози вкрай важливо для успішного виробництва. Квола, хвора птиця не може дати хорошого прибутку. Світова економіка птахівництва потерпає від широкого впливу мікотоксинів. Економічні втрати зумовлено зниженням швидкості росту, конверсії корму, виходу тушок, якості тушок і підвищеною сприйнятливістю до інших захворювань, спричиненою їхньою імунодепресивною дією в ураженої птиці.

 КОНТРОЛЬ МІКОТОКСИНІВ 

Для контролю наявності мікотоксинів застосовують: 

• регулярний лабораторний аналіз кормових інгредієнтів і комбікормів на вміст мікотоксинів перед складанням раціону для птиці; 

• моніторинг і контроль рівня вологості приміщень для зберігання зерна та кормів: рівень вологості зерна має бути нижчим за 13%. Афлатоксини та інші мікотоксини, що виробляє Aspergillus spp., не утворюються за температури, нижчої за 5–8 °C; 

• періодична обробка обладнання для виробництва кормів допоможе контролювати ріст цвілі; 

• час від виготовлення корму до його споживання птицею має бути мінімальним. Рівень і частота зараження мікотоксинами зростають за тривалого зберігання корму; 

• вилучення забруднених мікотоксинами кормів / кормових інгредієнтів або заміна кормів на фермі можуть забезпечити частковий захист птиці від токсичності та залишків мікотоксинів. 

СТРАТЕГІЇ БОРОТЬБИ З МІКОТОКСИНАМИ 

Дозбиральний контроль: контроль перед збиранням урожаю ускладнений, проте можливе створення стійких сортів сільськогосподарських культур шляхом селекції. 

Збирання врожаю: своєчасність збирання, очищення, стиглість і сушіння зерна. 

Післязбиральна обробка: великого значення набуває детоксикація. Процес знезараження повинен:  

1) інактивувати мікотоксини;  

2) не призводити до осідання токсичних речовин, метаболітів або побічних продуктів у кормах; 

3) зберігати кормову поживну цінність;  

4) не призводити до суттєвої зміни технологічних властивостей корму; 

5) знищувати спори грибів. 

ІННОВАЦІЙНЕ ЗНЕШКОДЖЕННЯ МІКОТОКСИНІВ 

Нині показали себе ефективними й широко застосовують для боротьби з мікотоксикозом птиці такі агенти, як: бентоніти, гідратовані натрій-кальцієві алюмосилікати та цеоліти. Синергетичні суміші сорбентів краще зв’язують мікотоксини. Ці сорбенти інертні до поживних речовин і знижують біодоступність різних мікотоксинів унаслідок абсорбції на їхній поверхні в кишковому тракті. 

Бентоніти (гідратовані алюмосилікати) являють собою сорбенти з шаруватою кристалічною мікроструктурою і змінним складом. Їхні абсорбційні властивості залежать в основному від наявності в шарах взаємозамінних катіонів (Na+, K+, Ca++ і Mg++). 

Гідратовані натрій-кальцієві алюмосилікати (HSCAS). Молекулярна поверхня HSCAS насичується водою і притягує полярну структуру різних мікотоксинів. У результаті дослідів установлено, що в курчат-бройлерів HSCAS (0,5%) ефективно знижував токсичність афлатоксину, а також комбіновану токсичність з охратоксином. Рівень титру антитіл проти хвороби Ньюкасла й інфекційної бурсальної хвороби також знижувався в курчат у разі додавання HSCAS до раціону, що був заражений афлатоксином (500 ppb). 

Мананоолігосахарид (MOS), виділений зі стінки клітин дріжджів Saccharomyces cerevisiae, показав ефективність широкого спектра дії проти більшості мікотоксинів. Було встановлено, що Saccharomyces cerevisiae сприятливо впливає на організм продуктивної птиці за зниження рівня дії мікотоксикозу. MOS зв’язував афлатоксин В1 (до 81,6%) і показав значне зв’язування, порівнюючи із зеареленоном, токсином Т2, і помірне зв’язування, порівнюючи з охратоксином (25,5%), у дослідженнях in vitro. Було виявлено, що він значно підвищує масу тіла й інші параметри, що мають економічне значення. Дослідна годівля з додаванням MOS (0,11%) значно підвищила концентрацію IgA та IgG у курчат. 

β-глюкани стимулюють клітинний і гуморальний імунітет, підвищуючи стійкість до стресів і захворювань, знижуючи відхід і вибракування птиці, підвищують активність макрофагів у кишківнику, збільшують кількість захисних антитіл (IgA) у слизовій оболонці кишківника, підвищують титри антитіл під час профілактичної вакцинації. Інактивують вплив мікотоксинів у кишківнику птиці внаслідок зв’язування рецепторами β-глюканів і активації імунної системи. 

Органічні кислоти (пропіонова, фосфорна, лимонна та інші) виявилися ефективними проти росту грибів охратоксигенних Aspergillis і вироблення охратоксинів. Крім того, було показано, що деякі антиоксидантні сполуки пригнічують біосинтез афлатоксинів (Reverberi et al., 2006). Рослинні екстракти (фітобіотики): застосування екстрактів рослин забезпечує додатковий захист від різних мікотоксинів, що підтверджується валовим, мікроскопічним і біохімічним оцінюванням. Крім того, було встановлено, що рослинні екстракти мають імуномодуляційну активність. 

Перелічені вище речовини, кожна з яких має унікальні властивості, стали ефективною основою для розроблення інноваційного продукту для контролю мікотоксинів у кормах тварин — Toxybind Perfect/Токсибайнд Перфект (виробник FF Chemicals BV, Нідерланди).  

Склад Toxybind Perfect максимальний у лінійці продуктів Toxybind і містить: 

• гідратовані натрій-кальцієві алюмосилікати (HSCAS): 

• двошаровий HSCAS (полярні мікотоксини), 

• тришаровий HSCAS (неполярні мікотоксини); 

• інактивовані дріжджі та стінки клітин дріжджів (Saccharomyces Cerevisiae); 

• органічні кислоти (пропіонова, фосфорна, лимонна та інші); 

• екстракти рослин; 

• пребіотики; 

• ензими проти мікотоксинів (для біотрансформації в нетоксичну форму). 

ЧИМ ІННОВАЦІЙНИЙ ПРОДУКТ ДОПОМОЖЕ ПТИЦІ 

Адсорбція 

Кілька типів модифікованих гідратованих силікатів натрію, кальцію та алюмінію діють як хімічна губка й активно адсорбують мікотоксини в ШКТ, зв’язуючи їх. Унікальна структура, загальний негативний або позитивний іонний заряд і розподілення заряду, розмір пір і доступна поверхня — найважливіші характеристики цих HSCAS, що забезпечують максимальну адсорбцію афлатоксинів (B1, B2, G1, G2), охратоксинів, T2-токсину та зеараленону. 

Зв’язування 

Стінки клітин дріжджів містять полісахариди (глюкани і манани), білки та ліпіди, які містять безліч легкодоступних «адсорбційних центрів», що використовують різні механізми зв’язування: водневі зв’язки, зв’язки Ван-дерВаальса та іонні або гідрофобні взаємодії. 

Антиоксидантний захист 

Охратоксин, Т2-токсин і DON діють як вільні радикали. Антиоксиданти, які є в складі Toxybind, захищають від пошкодження клітин, перекисного окислення ліпідів і руйнування поживних речовин. 

Відновлення та покращення 

Фітопрепарати, такі як розторопша плямиста, артишок і розмарин, покращують і відновлюють функції печінки, нирок, селезінки та підшлункової залози. Основним механізмом дії цих рослин є антиоксидантна, антифібротична та протизапальна активність, імуномодуляційний ефект і, звісно, детоксикація згаданих вище органів. 

Біотрансформація 

Отруйний хімічний продукт шляхом ферментативної або мікробної деградації переходить у розряд нетоксичних або менш токсичних метаболітів. 

Різноманітні дослідження показують, що повне знищення цвілі та її токсинів практично неможливе, тому існує велика потреба у застосуванні таких агентів, що здатні вибірково зв’язувати токсини в кишківнику, обмежуючи їхню біодоступність для споживачів. Крім того, можлива наявність токсичних залишків у продуктах птахівництва (яйце, м’ясо), що потрапляють у харчовий ланцюг, може становити потенційну небезпеку своїм згубним впливом на здоров’я людини. Використання інактиваторів мікотоксинів, що містять кілька компонентів (яскравий представник — Toxybind Perfect) для пом’якшення токсичної дії мікотоксинів, показало більше переваг, порівнюючи з тими, що містять один компонент. 

Toxybind Perfect — незамінний і високоефективний продукт для адсорбції мікотоксинів, відновлення функцій органів, біотрансформації мікотоксинів у безпечні метаболіти. 

Сергій Бондар, Олег Ворожбітов, ТОВ «АгроПлюсІнвест»

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ