Технологія no-till запобігає ерозії ґрунту, – дослідження
Ерозія ґрунту є основною проблемою в сільськогосподарському виробництві, що впливає на якість ґрунту і водойм. Хоча ерозія ґрунту є природним процесом, сільськогосподарська діяльність, як, наприклад, звичайна обробка землі, посилює її. Фермери, які застосовують технологію no-till, можуть значно зменшити рівень ерозії ґрунту.
Про це свідчать результати дослідження вчених Університету Іллінойсу, пише EurekAlert.
Повний перехід до технології no-till зменшить рівень ерозії ґрунту на 70%, вважає Сангюн Лі, докторант кафедри сільськогосподарської та біологічної інженерії UI I та провідний автор дослідження. Але навіть часткова зміна практики обробки ґрунту може мати значні результати, додає він.
«Якщо ми зосередимося на найбільш вразливому районі з точки зору ерозії ґрунту, то застосування no-till на 40% площ покаже майже такий самий результат, як впровадження його на 100% земель», – зауважив вчений. – Швидкість ерозії ґрунту збільшується і прискорюється сільськогосподарським виробництвом. Однією з головних причин є звичайний обробіток ґрунту».
За його словами фермери можуть віддавати перевагу класичній обробці землі, оскільки вологі кліматичні умови спричиняють ущільнення грунту, втім, ерозія руйнує верхній шар ґрунту, який містить багато поживних речовин, і це може в довгостроковій перспективі знизити врожайність. Ерозія грунту також впливає на якість води. Тому фермерам потрібно зважити на переваги обробітку ґрунту з наслідками ерозії ґрунту та вибрати для себе найкращу стратегію.
Дослідження може допомогти визначити найбільш вразливі райони, тому виробники можуть застосовувати практики сталого землеробства там, де це найбільш необхідно, вважають науковці.
Нагадаємо, згідно з дослідженням, на Присивашші застосовувати no-till повною мірою недоцільно. Як повідомлялося, «Кусто Агро» переходить на no-till. No-till дає змогу сіяти одразу після дощу. Найвищу врожайність ФГ «Слобідське» отримує з поля з найтривалішим застосуванням no-till.