Дефіцит води стане найсерйознішою загрозою для розвитку агросектору, – думка
Головний чинник, від якого залежить урожай в Степу України, – це волога. У цьому минулого сезону переконалися навіть ті, хто категорично заперечував зміни клімату до потепління.
На цьому наголосив Олександр Карпенко, селекціонер, власник «Компанія “ЛІСТ”» у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer.
Соняшник використовує вологу з шару ґрунту 0-200 см, а іноді й глибше. Тому дуже важливі запаси вологи, нагромаджені за осінньо-зимовий період. У середньому величина врожаю на 60% залежить від запасів вологи на момент сівби й на 40% – від опадів у період вегетації.
На землях, де за рік випадає менше ніж 500 мм опадів, у глибоких шарах ґрунту волога не нагромаджується в кількості, достатній для отримання високого врожаю.
«Зона ризикованого землеробства дедалі все більше розширюється. Глобальне потепління вже суттєво вплинуло і далі впливає на погодні умови різних зон України, дефіцит води стане найсерйознішою загрозою для розвитку сільського господарства», – додав фахівець.
За його словами, рослини зазнають змін і проявлятимуть симптоми крайнього браку води в період, коли необхідний рівень вологи буде відсутній у ґрунті середовища їхнього існування.
Нагадаємо, в умовах посухи в Південному Степу науковці рекомендують сіяти нут.