Агрономія

Технології, що протистоять погодним викликам

Технології, що протистоять погодним викликам

Для просапних культур, зокрема для соняшнику та кукурудзи, цей рік виявився дуже складним у більшості регіонів України. Аномально тепла суха зима позбавила шансів нагромадити потрібний рівень глибинної вологи у ґрунті, що є передумовою доброго врожаю. Тож у  багатьох господарствах, щоб максимально ефективно використати наявні запаси ґрунтової вологи, почали посівну в ранні й надранні строки — рання весна цьому сприяла. Натомість подальше похолодання призвело до пошкодження посівів і їх зрідження, а значна кількість травневих опадів у багатьох регіонах спричинила розвиток хвороб й інші проблеми для ярини. Утім, сучасні технології компанії «Лімагрейн» допомагають протистояти погодним викликам, дають змогу зібрати добрий урожай навіть за таких несприятливих умов. Цього року їхні переваги були особливо переконливими.

Стійкість соняшнику

 Для соняшнику цей рік видався складним не лише через брак вологи, а й через епіфітотію пероноспорозу несправжньої борошнистої роси, що охопила центральну та північну Україну. Хвороба поширилася на тлі рясних травневих опадів і загального ослаблення посівів через зниження температури місцями до –3  градусів. Найбільше постраждали ранні посіви, які вже були у фазі до 4 листків. Натомість багато господарств не змогли провести фунгіцидну обробку, адже температура опустилася нижче ніж 10 градусів, тож уносити фунгіцид просто не було сенсу, а подекуди й фізично оприскувачі не могли зайти в поле через перезволоження ґрунту. Таким чином, на уражених рослинах хвороба перейшла в хронічну стадію, що і вплинуло на загальну врожайність. І саме в такій складній ситуації чітко проявилася стійкість до пероноспорозу гібридів соняшнику компанії «Лімагрейн».

Денис Каназірський

— Компанія «Лімагрейн» є одним із лідерів на ринку соняшнику, тож одним з  основних напрямів нашої селекції на ряду зі стійкістю до агресивних рас вовчку є виведення генетично стійких гібридів до пероноспорозу,  — розповідає продукт-менеджер «Лімагрейн Україна» з  розвитку соняшника Денис Каназірський. — Ми маємо одну з  найпотужніших селекційно генетичних програм боротьби з пероноспорозом й один із найбільших генетичних банків. Відтак уся лінійка гібридів соняшнику стійка до основних рас пероноспорозу, що є в Україні та Європі — а їх у Європі до 20, в Україні ідентифіковано дев’ять. До речі, цього року була ідентифікована нова 334 раса, що прогресувала на території України. Окрім того, вкотре відбулася мутація патогенну — це стається раз на чотири-п’ять років.

Селекціонери компанії поєднали кілька генів, що контролюють старі та нові раси пероноспорозу. Однак до контролю хвороби на полях слід підходити комплексно: використовувати протруєне фунгіцидом насіння і генетично стійкі до цієї хвороби гібриди. Варто зазначити, що хімічний метод боротьби є найдієвішим, але деякі раси пероноспозу — 703, 710, 714 толерантні до металаксилу-М — діючої речовини протруйника, тому саме лише протруєне насіння не є гарантією захисту від хвороби. Тільки у комплексі «генетично стійкі гібриди + якісне протруювання» дають повний захист від пероноспорозу.

— Лінійка стійких до пероноспорозу гібридів соняшнику компанії «Лімагрейн» адаптована для всіх ґрунтово-кліматичних зон України,  — розповідає Денис Каназірський.  — Так, для Півдня найбільш придатні ЛГ50505, новинка минулого року гібрид під Експрес-технологію ЛГ 50609 SX, ранній високопродуктивний гібрид ЛГ50270 і новинка цього року — унікальний щодо стійкості до комплексу хвороб і посухи ЛГ50480 з коротким періодом вегетації 103–105 днів і потенціалом урожайності, як у середньостиглих гібридів.

Для центральної України компанія пропонує вже перевірений ЛГ5478, який цього року є лідером щодо стабільності й урожайності. Це середньоранній-ранній посухо- та жаростійкий гібрид із максимальною стійкістю до несправжньої борошнистої роси, який має найвищий потенціал урожайності у свій групі стиглості, високий уміст олії.

Цього року в лінійці гібридів соняшнику з’явилася довгоочікувана новинка з високим потенціалом урожайності — ЛГ50510. Дуже добре себе показав цей гібрид як за інтенсивних і середньоінтенсивних умов вирощування, так і за екстенсивних умов центральної, східної та північно-західної України. Він має дуже високий потенціал урожайності, високу енергію початкового росту, стійкість до всіх рас пероноспорозу й основних хвороб. У  виробничих посівах цього року гібрид показав урожайність 3,2–4,5 т/га, що вище від урожайності конкурентних гібридів на 0,5–1 т/га.

Ще одним пріоритетом селекції соняшнику компанії «Лімагрейн» є створення гібридів, стійких до посухи й високих температур, а також вовчку, зокрема раси G і вище. Таких гібридів у лінійці соняшнику 90%. Саме завдяки поєднанню таких характеристик «Лімагрейн» є лідером щодо площ соняшнику на Півдні та Сході України, де аграрії й досі віддають перевагу перевіреному часом гібриду Тунка, а також гібридам ЛГ5580, ЛГ5485, ЛГ50270.

Класичні гібриди соняшнику «Лімагрейн» мають генетичну стійкість до семи рас вовчку. Лінійка гібридів із генетичною стійкістю G+ проявляють високу толерантність до більш вірулентної раси, ніж G. До таких належить перевірений посухостійкий гібрид ЛГ5582, який чудово проявив cебе на Півдні України, високоолеїновий ранній гібрид ЛГ50300 і новинка цього року — ранній посухостійкий гібрид із високим умістом олії ЛГ50480, призначений для Півдня та Південного Сходу України.

Лінійка гібридів OR-X характеризується потужною стійкістю до нових агресивніших рас вовчку в поєднанні з  високою врожайністю, посухостійкістю та стійкістю до комплексу хвороб. Це ранній гібрид ЛГ50505 і середньоранній ЛГ50585, експрес-гібрид ЛГ50609 SX, які чудово зарекомендували себе на Сході та Півдні. 

Подвійний захист від вовчку мають гібриди групи Suneo® — посухостійкі, стійкі до семи рас вовчку, стійкі до гербіциду Євролайтнінг виробничої системи Clearfield® і Clearfield® Plus. У цій групі наступного року з’явиться абсолютний лідер стійкості до вовчку — гібрид зі стійкіcтю до вовчку OR-X та технології SUNEO ®.

Утім, виробникам не варто забувати й експрес-гібрид ЛГ59580, найпопулярніший в Україні, що має генетичну стійкість до семи рас, а завдяки своїй посухостійкості й стабільності став одним із найпопулярніших гібридів на Півдні та Сході України.

Варіативність кукурудзи

Зона кукурудзосіяння цього року виявилася ще й зоною випробування для кукурудзи. На жаль, маємо суттєвий недобір урожаю, але в такий рік можна оцінити продукти, які в несприятливих умовах проявляють себе якнайкраще. Так, у групі до ФАО 300 дуже добре себе показав новий гібрид ЛГ31272 (ФАО 270) — він витримав жорсткі посушливі умови, завдяки чому опинився серед лідерів щодо врожайності. Так, у досліді в Дніпропетровській області ЛГ31272 в дуже посушливих умовах, коли 4 т/га були вельми добрим результатом, показав урожайність понад 4 т/га, як і Адевей. Гібрид ЛГ30315 (Hydraneo®) посів у тому самому досліді третю позицію. Ще один дослід у Дніпропетровській області, де досліджували 70 гібридів різних компаній, зафіксував переваги ЛГ30315 і ЛГ31388, які потрапили до двадцятки найурожайніших.

У Полтавській, Чернігівській, частині Сумської та Київської області в демопосівах достойну врожайність і якісно сформований качан продемонстрував ЛГ31284. Прикметно, що це й гібрид нічим не поступається ЛГ31272 та Адевей технології Hydraneo®. Ці гібриди можна запропонувати фермерам як для інтенсивних, так і посушливих умов.

Для групи ФАО за 300 минулий сезон (2020) був несприятливим — не тільки щодо браку вологи в метровому шарі ґрунту, а й щодо низької вологості повітря, яка знижувалася навіть до 30%.

Володимир Кузьмич

Тому Володимир Кузьмич, продукт-менеджер із розвитку кукурудзи компанії «Лімагрейн Україна», перед сівбою рекомендує зробити аналіз запасів продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту і на основі цих даних ухвалювати рішення щодо густоти посіву кукурудзи.

— Так, ЛГ31377 у посушливих умовах Черкаської та Полтавської областей за меншої на 5–7 тис. рослин густоти сформував досить великий качан як для 2020 року. Тому, якщо на полі є великий ризик посухи, зокрема в період цвітіння й наливання зерна, то ми на таких полях рекомендуватимемо знизити густоту на 5–7 тис. рослин/га проти стандартної рекомендації густоти на момент збирання. Це підтверджує й дослід на Агроплатформі «Лімагрейн» у Вінницькій області: ЛГ31377, посіяний із густотою 70 тис. рослин/га, вродив по 17 т/га, а за густоти 80 тис. рослин/га — на 0,5 т/га менше. Тобто ЛГ31377 підтвердив залежність урожайності від запасу продуктивної вологи й густоти посіву. Таку саму тенденцію спостерігають і великі підприємства, які проводили власні дослідження. Окрім того, цей гібрид, що належить до лінійки Hydraneo®, підтвердив високий індекс посухостійкості та високий потенціал урожайності серед своєї групи. Наші поради — не загущувати посіви у разі барку вологи — підтверджено й проведеними цього року дослідами у Полтавській області з гібридами ЛГ31284, ЛГ31388, ЛГ31272 і Адевей. Так, ЛГ31388 у посушливих умовах показав найкращий результат за густоти 60 тис. рослин/га — 8,5 т/га.

Цього року лінійка гібридів кукурудзи «Лімагрейн» поповнилася новинками. Так, для Центру та Півдня рекомендовано ЛГ31388. У центральній частині він доповнюватиме ЛГ31377, адже стабільніше себе проявив у південних посушливих регіонах — Кіровоградській, Дніпропетровській, на півдні Полтавської областей. Гібрид має середнього розміру вирівняні та виповнені качани. Друга його перевага — раннє, порівнюючи з іншими гібридами своєї групи, цвітіння, до 10 днів. У посушливих умовах це неабияка перевага. Звісно, для інтенсивних і сприятливіших умов перевагу варто віддати ЛГ31377, але в несприятливих умовах знизити ризики для господарства допоможе ЛГ31388. Тому їх треба вирощувати в тандемі.

Використання гібридів кукурудзи різної групи стиглості в нестабільних умовах має беззаперечні переваги.

— Багато господарств, на жаль, використовують одне ФАО або одну групу стиглості — це дуже велика помилка, — наголошує пан Володимир. Досліди показують, що використання 15–20% гібридів раннього ФАО, 30–40% — ФАО 250–300 та 25–30% — середньостиглої групи й близько 10% пізньої групи є оптимальним, що в ризикований період дає результат як щодо перерозподілу врожайності, так і оптимізації використання техніки, і ви отримаєте свої 10 т/га.

Людмила Морозова

lgseeds.com.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ