Агрономія

Осіння вегетація напряму впливає на формування високопродуктивних посівів

Час діяти! Захисти озимі від стресів!

Осіння вегетація напряму впливає на формування високопродуктивних посівів, подальший розвиток і кінцевий урожай озимих культур. У вирощуванні ріпаку найбільша складність полягає в тому, щоб отримати сходи й оптимально перезимувати. Помилка вже на цьому етапі може призвести до повної втрати посівів. А пересівання — задоволення не дешеве, до того ж ще й втрачаються можливі терміни для сівби. Пшениця — менш вибаглива проти ріпаку, проте дружні та рівномірні сходи також є фундаментом для закладання високого врожаю. Обробка стимуляторами росту посівного матеріалу — це один з інструментів, що допомагає отримати дружні та вирівняні сходи навіть за несприятливих умов.

Залежно від ситуації у вашому регіоні для обробки посівного матеріалу слід обирати стимулятори зі складом, що забезпечить найефективніше розв’язання саме вашої проблеми! Розглянемо основні: дефіцит вологи, пізні сходи та післядія від гербіцидів.

Дефіцит вологи

Проростання в умовах дефіциту вологи. З наукового погляду в такому випадку потрібно в насінині стимулювати синтез а-амілази (у зернових колосових), яка, своєю чергою, пришвидшує гідроліз крохмалю, стимулюючи інтенсивніше і головне дружне проростання навіть в умовах мінімального запасу вологи, що потрібно дня отримання сходів. На практиці такий ефект забезпечує передпосівна обробка насіння такими препаратами: Фульвігрейн Сід в. с.,

1 л/т для зернових колосових та 3 л/т для ріпаку за інтенсивної технології, Гуміфілд Форте Брікс в. с., 0,8–1 л/т для стандартної технології або Гуміфілд в. г., 0,2 кг/т або Гуміфілд ВР-18 в. с., 0,8 л/т для мінімальних технологій. Перевага препарату Фульвігрейн Сід в. с. у тому, що він додатково містить гіберелін, який впливає на процес розщеплення крохмалю до простих цукрів.

Розглянемо економічну частину застосування на прикладі виробничого досліду з Херсонської області (фото 1). Затрати на застосування препарату Гуміфілд Форте Брікс в. с. становили всього 57 грн/га. А приріст — склав аж 4,89 ц/га —

Фото 1. Брак вологи (Херсонська обл..), 19.04.2020

це 16,7% прибавки врожаю! Варто зазначити, що сезон 2019/20 року був не простим. На фоні дефіциту вологи навесні пшениця потрапила під приморозки. Застосування препарату Гуміфілд Форте Брікс в. с., 1,0 л/т стимулювало інтенсивний ріст і розвиток рослин восени, що заклало передумови для хорошої перезимівлі та посилило здатність рослин протистояти весняним приморозкам.

У зв’язку зі змінами клімату явище дефіциту вологи стає актуальним майже для всієї території України. У такій ситуації рекомендуємо провести ще одну обробку по вегетації для стимулювання росту кореневої системи, яка в осінній період активно розвивається.

До застосування по вегетації восени рекомендуємо Фульвігрейн Класик в. с., 0,4 л/га для інтенсивних технологій або Гуміфілд в. г., 0,1 кг/га, Гуміфілд ВР-18 в. с., 0,4 л/га для стандартних технологій. Основною діючою речовиною препаратів є солі гумінових кислот, які на 12–22% і більше посилюють ріст кореневої системи в пшениці та ріпаку, а також збільшують діаметр кореневої шийки у ріпаку.

Добре розвинена коренева система дозволяє нагромадити достатню кількість цукрів і є запорукою вдалої перезимівлі.

Пізні сходи

Пізні сходи зазвичай спричинюють пізні строки збирання попередника або посуха. Це призводить до відставання розвитку кореневої системи, слабкого або відсутнього кущення та недостатнього нагромадження пластичних речовин перед зимівлею. У таких ситуаціях потрібно максимально швидко запустити механізм проростання та ріст проростків. Для цього найкраще обробити насіння препаратом, що містить фульвові кислоти. У німецького виробника таким препаратом є Фульвітал Плюс у формі водної суспензії 0,6 л/т або у формі змочувального порошку 0,2 кг/т.

Фульвові кислоти — це дуже мобільні сполуки. Вони швидко проникають у насінину й забезпечують отримання дружних сходів! Стимулюють проростання насіння та напряму впливають на збільшення кущення.

Фото 2. Пізні сходи (Донецька обл..), 11.11.2019

Розглянемо виробничий приклад застосування з Донецької області (фото 2). Через пізні строки сівби для передпосівної обробки застосовували препарат Фульвітал Плюс в. с., 0,6 л/т. Затрати становили 74 грн/га. Сходи на дослідній ділянці отримали на день раніше проти контролю, де стимулятори не застосовували. В кінці сезону бункер показав прибавку 2,1 ц/га. Прибуток — 1146 грн/га.

Фото 3. Післядія від гербіцидів (Хмельницька обл.), 07.04.2020

Для стимуляції кущення, росту коренів і покращення перезимівлі рослин варто восени по вегетації у фазу 3–4 листки обробити препаратом Фульвігрейн Страт в. с., 0,4 л/га (інтенсивна технологія) або Гуміфілд Форте Фульвік в. с., 0,4 л/га (стандартна технологія). Перевага препарату Фульвігрейн Старт в тому, що він містить додаткові компоненти: ауксин (підсилює ріст кореня), цитокінін (знижує окислювальний стрес), гліцин (підвищує інтенсивність фотосинтезу) та глутамін (активує метаболізм).

Євгеній Вовненко, агроном. Компанія «Агротехносоюз»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ