Агрономія

Агропідприємства повертаються до вирощування українських сортів пшениці, - думка

Тенденції на насіннєвому ринку дають надію на те, що частка українських сортів пшениці та ячменю на полях може збільшитись уже найближчими роками.

Таким висновком з AgroTimes поділився Віктор Чернецький, директор ДП ДГ «Зелені Кошари» СГІ НЦНС (Миколаївська обл.).

«Після невдалих експериментів із вирощування пшениці іноземних сортів в останні кільки років, які запам’ятались дуже складними кліматично-погодними умовами, чимало агропідприємств повертаються до українських пшениць», — зазначив він.

Згідно з висновками досліджень господарства, у роки зі сприятливими погодними умовами сорти пшениці іноземної й української селекції показували більш-менш однакові результати у південних регіонах. А от в екстремальних умовах 2020–2021 років стабільні результати дали саме сорти одеської селекції — вони гідно пройшли випробування морозами взимку, контрастними температурами навесні й посухою влітку.

«Рослинники мають нарешті зрозуміти, що найліпшим сортом є той, що було створено в певному місці, з певними умовами та зі стійкістю до певного набору збудників хвороб, — наголосив Віктор Андрійович. — Навіть найвидатніший сорт озимої пшениці, що прибув до нас з іншої країни, ніколи не зможе реалізувати свій генетичний потенціал за несприятливих, жорстких умов. Про це свідчать усі наші випробування».

Довідка: ДП ДГ випробовує нові сорти різних культур Одеського СГІ і вирощує насіння.

Раніше повідомлялося, українські сорти озимих зернових добре відреагували на затяжну весну.