Агромаркет

Ботулізм найчастіше реєструють серед домашньої птиці, яку вільно утримують

Ботулізм у птиці спричиняє потрапляння в організм екзотоксину, який продукує Clostridium botulinum у кормах, личинках мух, трупах гризунів, рослинних рештках, що піддаються гниттю. Хвороба має гострий перебіг, уражує центральну нервову систему, що проявляється паралічами шиї, ніг, крил.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

За культуральними властивостями розрізняють 4 групи бактерій C. botulinum, за антигенними ‒ 8 токсигенних типів: А, В, С-альфа, С-бета, D, E, F, G. Захворювання птиці здебільшого пов’язано з токсигенними типами А, С і Е.

До ботулізму типу С чутливі всі види птиці. Але найчастіше цей тип є причиною хвороби в курчат, каченят, індиків і фазанів.

Ботулізм найчастіше реєструють серед домашньої птиці, яку вільно утримують. Серед дикої птиці до захворювання найбільш схильні хижаки й стерв’ятники.

Основним джерелом ураження є корми, що містять збудника і його токсин.

Спостерігається вогнищевість хвороби, особливо у водоплавної птиці.

Рівень захворюваності та смертності залежать від дози. За потрапляння в організм великої кількості токсину ботулізм розвивається протягом години. Якщо доза токсину мала, параліч розвивається через 1-2 доби.

Як повідомлялося, мікоплазмоз за 3-4 тижні охоплює практично половину поголів’я птиці.