Тваринництво

Прибутковість виробництва молока в Україні в 2020 році впала на 16%

Прибутки виробників молока в 2020 році впали на 16,1%, як порівняти з 2019 роком, але були вищими, ніж у 2018 році.

При цьому Індекс умовної прибутковості виробництва молока (український молочний індекс – УМІ) 2020 року був на 4% вищим, ніж середній показник за п’ять останніх сезонів.

Про це на своїй фейбук-сторінці написав економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

Зокрема, у грудні 2020 року УМІ продемонстрував зростання відносно листопада, хоча так низько цього місяця УМІ ніколи не падав, наголосив він.

Корми були головним чинником для УМІ в 2020 році. «Різке зростання цін на корми було абсолютно неочікуваним, бо фундаментальні чинники радше вказували на перспективу падіння цін, – зауважив експерт, – але зміна клімату щороку відбирає все більше грошей у аграріїв. Власне погодні катаклізми і призводили до стрімких цінових ралі на ринках кормових компонентів».

Як порівняти ціни на кормові інгредієнти із закупівельними цінами на молоко у грудні 2020 року з аналогічним періодом 2019 року, спостерігається така динаміка:

– молоко – +12,4%;

– пшениця фуражна – +57%;

– кукурудза фуражна – +82%;

– шрот соняшниковий – +126%;

– шрот соєвий – +74%.

На думку Андрія Ярмака, глобальний молочний бізнес останнім часом починає відчувати надлишок емісії провідних валют, що частково стимулює зростання номінальних цін. «Але навіть це не дає суттєвого зростання цін, як порівняти рік до року, – додав він. – За рік масло вершкове подорожчало на 8-9%, а білок – на 2%. Знову зростає різниця між цінами на молочний жир і білок. Тому жирне молоко й надалі лишається актуальним».

Експерт підкреслив, що глобальна пандемія, як би не говорили про зростання попиту на молокопродукти, чинить і далі чинитиме негативний вплив на молочний бізнес, у якому виживатимуть переважно максимально ефективні виробники та переробники.

Як повідомлялося, українським виробникам молока варто орієнтуватися на місцевий ринок і товари з вищою доданою вартістю.

Довідка

УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах.