Тваринництво

Українським виробникам молока варто орієнтуватися на місцевий ринок і товари з вищою доданою вартістю, – думка

Українським виробникам молока варто орієнтуватися на місцевий  ринок і товари з вищою доданою вартістю, – думка

Глобально Україна балансує на межі між неттоімпортером та неттоекспортером молока. І це дозволяє виробникам молока розраховувати на вищі ціни.

На цьому наголосив економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак, пише Milkua.

«А ось переробникам не позаздриш, бо, з одного боку, дорожча сировина, а з другого – вільна торгівля з ЄС, де масштаби бізнесу, досвід, фінансування та доступ до якісної сировини інші, і це створює дуже складні умови для конкуренції, – зазначив він. – Це щодо приватних переробників. Коли ж зараз створювати кооперативи з перероблення молока професіональним виробникам, то вони будуть значно конкурентніші (за умови грамотного підходу до бізнесу й інвестицій у маркетинг), ніж більшість незалежних переробників».

Біржові товари актуальні для великих експортерів, підкреслив Андрій Ярмак.

«Україна втратила цей статус. Тому орієнтуватися зараз варто все-таки на місцевий ринок та товари з вищою доданою вартістю, – вважає він. – У біржових товарах ми відіграватимемо якусь роль, лише якщо у нас не буде сезонності виробництва молока й ми матимемо хоча б кілька мільйонів тонн надлишку».

Як повідомлялося, за 11 місяців цього року імпорт сирів в Україну був удев’ятеро вищим за експорт.