Точка зору

Світовий ринок як поле бою: чого ще слід чекати від торгових невизначеностей між США та Китаєм

Анатолій Стоянов
експерт біржових ринків

США та Китай, що відіграють значну роль на світовій економічній, політичній та інших аренах, уже майже два роки не можуть дійти згоди щодо торговельних правил, мит та зборів на сировинні товари, що створює серйозні несприятливі чинники на сировинних ринках.

Щоправда, нещодавно ці два економічні гіганти підписали перший пакет документів у рамках торгової угоди між країнами, згідно з якою Китай протягом двох років повинен купити у США сільськогосподарську продукцію та інші товари на $200 млрд.

Це стало свого роду тимчасовим «перемир’ям» у їхній майже дворічній торговій війні. Разом з тим уже встановлені мита в розмірі 25% на китайські товари загальною вартістю $250 млрд залишатимуться в силі, поки країни не укладуть другий етап угоди.

Як відомо, будь-які торгові війни, як і бойові дії, підвищують ризикованість ведення бізнесу. У період невизначеності ринки не можуть діяти настільки ж вільно, як без них. Саме тому не слід очікувати зростання доходів на сировинних ринках, допоки США та Китай до кінця не вирішать спір.

Наразі президент США Дональд Трамп удало використовує свою риторику для впливу на настрої гравців на ринках, у першу чергу, – на нафтовому. Враховуючи те, що енергетична складова нафти є одним з елементів затрат у виробництві чи не кожного товару на планеті, то можна сказати, що торгова війна між США та КНР опосередковано зачіпає кожного жителя на планеті.

Дональд Трамп використовує вплив США на світовому ринку для того, аби позбавити преференцій китайських виробників та захистити власних, однак це негативно впливає на ціноутворення як на зернові, так і на олійні культури.

Оцінити втрати від зниження вартості агросировини у світі через невизначеності на політичному фронті неможливо, втім, гравці ринку вже відзначають стримування торговельної активності. А тому фінансування, що його недоотримають сировинні ринки, буде розподілено на більш ліквідних ринках золота, цінних паперів та облігацій.