Захист перед збиранням
На чому слід зосередити увагу, аби яблука добре зберігалися? Передусім на профілактиці фізіологічних розладів.
Під час тривалого зберігання якість закладених у сховища яблук знижується. Зміна забарвлення, смаку, соковитості тощо відбувається передусім унаслідок фізіологічних процесів, властивих усьому рослинному світу. Та якщо під час догляду насаджень допущено помилки, фізіологічні розлади у плодів будуть особливо інтенсивними. Інша причина погіршення якості — те, що у сховища разом із плодами потрапляють й організми-супутники — різноманітні плісняві гриби, які в умовах зберігання розвиваються й пошкоджують продукцію. Вадять й шкідники, унаслідок їх живлення знижується не лише стійкість та продуктивність саду, а і якість самої продукції — яблука вдаються дрібними, деформованими та малопридатними для зберігання.
Грибні хвороби зберігання
Плоди на зберіганні здатні вражати близько 60-ти видів грибів. Поговорімо про ті, що шкодять яблукам у сховищі найчастіше. Найпоширенішими інфекційними хворобами зберігання є гнилі — плодова, гірка, чорна, блакитна, сіра та гниль насіннєвої камери. Ураження яблук плодовою гниллю відбувається переважно унаслідок механічного ушкодження шкірочки. Можливе зараження плодів із цілою шкірочкою — у саду, під час сортування та пакування. Інфікуванню сприяють >>> продовження
Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».
Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30