Захист по-органічному

Захист по-органічному

Захист органічних виноградників від хвороб — проблемна справа, її успіх більшістю залежатиме від ретельного виконання агротехнічних прийомів.

 

Одним із найважливіших елементів технології органічного виноградарства є захист насаджень. Платою за отримання органічної продукції винограду є зниження врожайності, яке в епіфітотійні роки може сягати й 30−40%. У органічному виноградарстві стратегія захисту від хвороб має враховувати обмеження у застосуванні пестицидів — їх у цьому способі виробництва розглядають як доповнення до первинної профілактики хвороб. Сама ж профілактика хвороб має чотири складники: вибір ділянки, підбір сортименту, операції з кроною куща та санітарні заходи, що дозволяють знизити запас інфекції.

 

Якщо згадані технологічні елементи недосконалі або узагалі не використовуються, то за допомогою обробітків пестицидами, що дозволені в органічному виноградарстві, надолужити пропущене не вдасться. У такому разі втрати врожаю будуть значними не лише порівняно із господарствами, що захищають насадження винятково хімічними пестицидами, а й на фоні старанних виробників органічної продукції.

 

Вибір ділянки

 

Більшість збудників грибних хвороб винограду для розмноження і поширення потребують вологи. З цього висновок: чим довше після дощу, роси або туману виноградний лист лишатиметься вологим, тим умови для патогену будуть сприятливішими, а боротьба з хворобою — важчою. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ