Два в одному

Два в одному

Саджанці на два провідники виготовляють із застосуванням технологічних прийомів, звичних при отриманні кніп-баумів.

 

Головним атрибутом інтенсивного саду є ущільнені насадження. Уже нікого не дивує, що такі сильнорослі культури, як груша та черешня, у саду розташовують за схемою 4 × 1 м. У більшості регіонів класична щільність інтенсивних садів яблуні — 3,3 тис. дерев/га (3 × 1 м); груші — 1,7 тис. дерев/га (4 × 1,5 м). Деякі садівники, сподіваючись на швидку окупність насаджень за рахунок перших врожаїв, ідуть на ризик і садять дерева ще густіше. Крім високих інвестиційних витрат, левова частка яких — вартість саджанців, головною проблемою у такому саду стає керування процесами росту і плодоношення плодових дерев. Для цього у дерев доводиться формувати крони певного виду, крім обрізування у період спокою рослини потребуватимуть регулярних зелених операцій (пінцирування, відгинання пагонів і гілок), нормування врожаю, підрізання коренів, застосування регуляторів росту.

 

У ЄС, а останніми роками і в Україні, намагаються спростити й здешевити догляд за садом. Для цього прагнуть максимальної механізації процесів, адже з кожним роком нестача кваліфікованих робочих рук лише посилюватиметься.

 

Згадані проблеми можна частково вирішити, якщо сформувати насадження у вигляді плодової стіни. Така конструкція саду забезпечить добру освітленість та вентиляцію крони й дозволить максимально механізувати обрізування та прорідження квітів. Для створення плодової стіни найбільше підходять кроновані стандартні саджанці типу кніп-баум та бі-баум. Переваги дворічки з однорічною кроною — саджанця кніп-баум, винайденого й популяризованого у Нідерландах, садівникам-професіоналам уже давно відомі. В українських розсадниках цей вид садивного матеріалу також навчилися вирощувати й він є у вільному продажі. Італійські вчені з компанії Vivai Mazzoni пішли далі й запропонували вирішити проблему надмірного росту дерев у саду за допомогою двостовбурових саджанців Bibaum. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ