Азимина

Азимина

Більш зимостійка, ніж персик та абрикос, не боїться весняних приморозків. Врожайність — висока й без періодичності, ареал вирощування ширший, ніж зона неукривного виноградарства.

 

Азимина трилопатева — нова і поки що малопоширена плодова культура. У Європу її інтродуковано 1736 року. У культуру азимину почали запроваджувати у США ще на початку ХХ століття. У природі дерева азимини виростають заввишки 12−15 м і формують густу пірамідальну крону. Типовий мезофіт (росте у помірно зволожених умовах) краще почувається на легких, добре дренованих, родючих, слабокислих ґрунтах. Використовується як малопоширена плодова культура у Західній Європі, США, Бразилії та інших країнах. В Україні азимина зустрічалася на південному узбережжі Криму. На території колишнього СРСР — на Чорноморському узбережжі Кавказу і в Середній Азії. Сьогодні азимина поширена в багатьох місцевостях України як любительська плодова культура.

 

У Нікітському ботанічному саду (м. Ялта) азимина була інтродукована 1922 року, утім 1994 року загинуло останнє із посаджених тоді дерев. Того ж таки року азимину завезли у сад повторно. Сьогодні в Україні найстаріший відомий екземпляр культури зростає в Ботанічному саду Одеського державного університету, дереву понад 50 років. За різними джерелами зимостійкість азимини коливається у межах –15…–30 °C, що, можливо, пов’язане із різним походженням її рослинного матеріалу та іншими кліматичними чинниками. Батьківщина азимини — Північна Америка, зона від Флориди і Мексиканської затоки (субтропіки) до південного Онтаріо, на півдні Канади (43° північної широти), де зими досить холодні. Культура потребує не менше ніж 160 днів періоду відносного спокою із невисокими плюсовими температурами. Для нормального розвитку рослин і дозрівання плодів сума активних температур повинна бути не меншою ніж +2600 °C. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ