Точка зору

Розтріскування Гали треба зрозуміти, щоб йому запобігти

Марія Кисляченко
агроном компанії «Грінора Фрут» (Вінницька область)

Болючий ефект, який спричиняють зміни клімату вирощуванню яблук, – розтріскування сорту Гала. Це явище придбало такого масштабу, що у мене з’явились стратегічне припущення, а чи буде взагалі Гала у найближчому майбутньому підходити для вирощуванні у нашому регіоні. З одного боку, сьогодні цей сорт на піку популярності на світовому ринку («всі хочуть Галу», «вона добре продається», «саджатиме тільки її»), з іншого повстає питання, а чи дійсно це економічно доцільно, враховуючи вище названий фактор боротьби з розтріскуванням.

У Гали генетично тонка шкірка, яка робить цей сорт більш вразливим до тріщін, які виникають як наслідок глобального потепління. Може виникнути невірне припущення, що Гала «тріщить», бо агрономи дали їй забагато води. Насправді це зовсім не так. Що підсилює недолік маленької товщини шкірки? Насамперед, посуха, яка збільшує інтенсивність випаровування, і шкірка тоншає. Здатність розтріскуватись – генетична схильність Гали. Коли ви починаєте збір цього сорту, і при цьому калібр відносно нормальний для неї, через тиждень робіт він помітно збільшиться. Це ще одна особливість сорту – перед збором він починає інтенсивно наростати, і відповідно шкірка просто не витримує.

Повністю ми цю проблему не заберемо, але її масштаб можна зменшити завдяки певним методам регулювання росту і постійному поливу, особливо ближче до збирання. Є досить відомі препарати на основі амінокислот, які працюють як антистресанти. Але навіть попри їх вживання яблуко у нас продовжувало тріщати. І ми сьогодні відкрили для свого саду такий досить відомий і цікавий елемент як кремній. Він працює на плодах приблизно так, як кальцій, тобто зміцнює шкірку, і одночасно – як антистресант. Не слід нехтувати і кальцієм – причому тут не треба заощаджувати, а давати саме якісні добрива. До кальцію бажано додавати органічні сполуки, які допомагають йому засвоюватись, і про це турбуватись ще з весни, адже відомо, що наживу кальцій плодами не засвоюється. На момент літньої посухи в деревах має бути достатньо кальцію.

Захист саду від хвороб також має прямий вплив на щільність шкірки. Будь-яка хвороба скоріше пошкодить тонку шкірку, зробивши її ще вразливішою.

На півдні широко застосовують у садах каолінову глину, яка також допоможе проти розтріскування плодів. Як і нова група препаратів – антидесиканти, які вироблені на основі силікону, олії або воску і захищають яблука від додаткового випаровування.

Звісно, сучасному саду у таких кліматичних умовах не обійтись і від захисної сітки, яка може захистити в тому числі від морозу і спеки.

Ми всі свої ресурси, сили і пріоритети завжди розставляли так, аби працювати на якість, збільшення коефіцієнту товарності, але погода може за один сезон провалити цей показник. Так, боротися з силами природи дуже складно, але для того нам даний той самою природою інтелект, щоб придумувати методи на кожний її виклик.